מיוחד

איפה כדאי להשקיע? אם הכסף שלכם יושב בעו"ש או בפיקדון - זו הכתבה בשבילכם

Bizportal שוחח עם 4 מומחים, מה יכול כעת המשקיע הסולידי לעשות כדי לראות קצת תשואה על הכסף
גיא בן סימון | (34)

הריבית האפסית במשק מייצרת בעיה של ממש למשקיעים. כשהריבית על 0.1% כבר למעלה משנה וחצי ואיגרות החוב מציעות תשואה אפסית, המשקיע הסולידי שרק רוצה לעשות 2%-3% בשנה מוצא את עצמו בבעיה, ולא מעט אנשים תקועים עם הכסף בפיקדונות או גרוע מזה - בחשבונות העו"ש. לפי ניתוח Bizportal מלפני מספר שבועות, במהלך הרבעון השני הזרים הציבור סכום עתק של 15.7 מיליארד שקלים לפיקדונות בלאומי ופועלים. מדובר בפיקדונות בהם יראה הציבור שברירי אחוז בשנה. ואחרי עדכון הריבית אמש מצד הפד', נראה שהריבית האמריקנית צפויה להישאר עוד זמן רב ברמה נמוכה מאוד, וזה אומר שגם הריבית בארץ תישאר כזו. נוכח המצב, שאלנו מספר מנהלי השקעות בכירים מה יכול המשקיע הסולידי לעשות. הנה התשובות:

אסף שאול, מנהל תחום אג"ח מדינה באקסלנס קרנות נאמנות: "אם בעבר היינו ממליצים על מק"מים או קרנות כספיות כהשקעה הנכונה למשקיע הסולידי, אז היום הן לא רלוונטיות בגלל התשואה האפסית, בדומה לזו שניתן לקבל בבנק. ואם נוסיף לזה את עמלות הקנייה והמכירה, זה בטח לא משתלם. למשקיע הסולידי יש שתי אפשרויות בניסיון להשיג קצת תשואה. האחת, אג"ח קונצרני של בנקים במח"מ של 4-3 שנים שייתן תשואה של 0.8% מעל האג"ח הממשלתי וסה"כ תשואה של 1% בערך - תשואה סבירה במחיר נמוך. האפשרות השנייה, אם אנו מחפשים השקעה פשוטה יותר של מי שמשקיע ישירות, היא קרנות נאמנות המתמחות במח"מ בטווח לפדיון קצר, המדורגות A מינוס ומעלה. גם אם הריבית תעלה המוצר הזה יגן על המשקיע".

>>>איפה תקבלו ריבית הכי טובה בפיקדונות - בדיקה

אורן מונטל, סמנכ"ל השקעות בפסגות קרנות נאמנות: "אם בדרך כלל משקיעים סולידיים היו מפנים שיעור נמוך מאוד להשקעה במניות, אנחנו חושבים שהיום בגלל התשואות המאוד נמוכות באג"חים ובזכות העובדה שכנראה הריבית תישאר ללא שינוי לתקופה ממושכת, בישראל ובעולם, וגם אם היא תעלה בארה"ב כנראה שזה יהיה בצורה מתונה, משקיע סולידי צריך להגדיל את רכיב המניות בתיק ל-20%. משקיע סולידי צריך להתמקד בשווקים עם סטיית יחסית נמוכה, כמו ארה"ב וישראל, עם חברות שמשלמות דיבידנדים, חברות יותר יציבות ויותר קשיחות. בגלל שהריביות נמוכות אנחנו לא חושבים שצריך לקחת סיכון באג"ח עם מח"מ ארוך, זאת אומרת להישאר עם מח"מ בינוני של סביבות 4-3 שנים, וכן להסיט לאג"ח קונצרני בשביל לקבל איזשהו מרווח, כאשר למשקיע הסולידי עדיף שזה יהיה באג"ח של חברות יציבות עם דירוגים יחסית גבוהים ולא להתפתות לסיכונים גבוהים".

ארז וילף, מנהל השקעות באלטשולר שחם: "היום סביבת הריביות היא נמוכה ויש שפל היסטורי בכל אפיקי הריביות, מה שיוצר חוסר אלטרנטיבה ביחס לסיכון סיכוי של המשקיעים ששמים כסף בפיקדונות ואג"ח במח"מים קצרים. תיק סולידי היום צריך להיות בין 15%-20% חשיפה למניות כשיש לבחור את החשיפה המנייתית בפינצטה. המניות שיכנסו לתיק אלו חברות שיש להן תזרים מזומנים חזק ורמת מינוף נמוכה יחסית. הפיזור הגלובלי גם קריטי כאשר החלוקה צריכה להיות 50% בארץ ו-50% בחו"ל".

"הסקטורים שמעניינים הם סקטור הפיננסים בארץ ובחו"ל וחברות טכנולוגיה בדגש על חברות גדולות עם תזרים חזק - זה החלק המנייתי. מנגד, יש לנו 80% מהתיק, שזה החלק הארי, שמתחלק לשני אופנים: האופן של אג"ח ממשלתי וקונצרני, כאשר ללא ספק אם אנחנו הולכים על איזשהו סיכון במניות אנחנו צריכים בחלק האג"חי עם אג"ח ממשלתי ולא קונצרני, כלומר שהחלק הזה יהיה יותר סולידי. נתמקד באג"ח ממשלתי צמוד במח"מים קצרים (1-2 שנים) בחלק השקלי ובמח"מים ארוכים (4-5 שנים). לחלק הצמוד מדד בישראל יש רכיב הגנתי. ממה אנחנו בסוף מפחדים בתיק סולידי, אם תנאי התיק ישתנו ונעבור למצב שוק של עליות ריבית. כדי להקטין את רמת הרגישות לשינויים בריבית, את החלק הארוך יותר במח"מים אנחנו נראה בחלק הצמוד".

"נכון שהרכיב האג"חי יכול להיפגע כתוצאה מהעלאת ריבית אבל עצם זה שאתה נמצא ברכיב צמוד אתה נהנה מהאפקט הראשוני של אינפלציה וזה ההגנה שלך. בנוסף, עניין של צמיחה ואינפלציה גם טוב לשוק המניות, אם יש לנו רכיב מנייתי של 15%-30% של חברות פיננסיות וטכנולוגיות הם יטיבו מהעלאת ריבית. יש פה איזשהו באלאנס (איזון) שאנחנו רוצים לייצר בתיק, מניות תזרימיות חזקות שנהנות גם מהעלאת ריבית, בתחום הטכנולוגיה והפיננסים, וגם באג"חים חשוב להיות באיזשהו אפיק שהוא נותן באלאנס להעלאת ריבית ולאינפלציה שיכולה להיות במשק. אנחנו למעשה מוותרים על הסיכון באג"חים קונצרנים ואם כבר נכנסים לחברות קונרצטיות זה דרך המניות".

"אנחנו כן יכולים להחזיק אג"ח קונצרני שיכול להיראות לנו השקעה מאוד אלטרנטיבית אבל החלק הארי של התיק יהיה אג"ח ממשלתי. כל זה להיערך למצב שאם השוק עובר לתפנית של העלאות ריבית, ואנחנו שומעים שמכינים את הקרקע כבר למעלה משנה וחצי גם בארה"ב וגם בארץ, שלתיק יהיה איזשהו איזון בין מה שיכול לקרות בשוק לבין ההחזקות שלו. ככה צריך להיראות תיק שהוא סולידי לא לטווחים קצרים, אני לא מדבר על חודש - חודשיים או חצי שנה אלא מישהו שבא והולך להיכנס עכשיו לשנתיים שלוש. היום להשיג בתיק סולידי 2%-3% כשהאלטרנטיבה היא אפס זו תוצאה שהרבה אנשים היו רוצים להשיג".

קיראו עוד ב"שוק ההון"

יוסי לוי, מנכ"ל מור בית השקעות: "בהתחשב ברמת הריבית הנמוכה ובתשואות הנמוכות באג"חים, תיק סולידי יש להרכיב במשנה זהירות ולהתחשב בתשואות שכן ההבדל בין הנטו לברוטו גבוה מאד. לא מעט סדרות אג"ח שהונפקו בשנה האחרונה הן מתחת למדד הבסיס בהן הונפקו ונסחרות בבסיס שקלי ולא צמוד, ולכן אסור להתבלבל כאשר משקיעים ישירות. עדיף להשקיע באג"חים או בתעודות סל או בקרנות שנסחרות במח"מ של עד 5 שנים, כאשר את התיק יש לחלק לשניים: אג"ח ומניות".

"אין מה לעשות, בהתחשב במצב כיום, אפילו תיק סולידי צריך להרכיב 25% מניות ואותם יש לחלק חצי בהשקעה בארץ והיתרה בחו"ל. הרכיב המנייתי בארץ יעשה בעיקר דרך קרנות נאמנות. מדוע לא ישירות במניות או תעודות סל? כי השונות היום מאד גבוהה, ותעודות הסל גורמות למשקיע בעצם להפסיד. אם תסתכל על ממוצע של הקרנות המנייתיות בארץ, הן עשו בסביבות 10% יותר לעומת מדד ת"א 100 או ת"א 25. כלומר הקרנות מכות כיום את המדדים, כלומר את התעודות. את ההשקעה בחו"ל צריך לעשות דרך תעודות סל עם חשיפה גבוהה לארה"ב, שכן העלויות שלהן יחסית לא גבוהות".

"לגבי אג"חים. השקעה באג"ח ממשלתי מחייבת לשלב גם קרנות נאמנות של אג"ח קונצרני, גם בדירוג גבוה וגם בזה הנמוך. יש להשקיע 20% באג"ח קונצרני מדורג (אבל לא גבוה) במח"מ של עד שנתיים, כך שרמת הסיכון בחברות הללו היא די נמוכה שכן לא נשאר להן הרבה לשלם. דרך זה אפשר להשיג תשואה צמוד לממד פלוס 1.5% נטו לעומת ממשלתי בתשואה שלילית. עוד 25% יש להשקיע באג"ח קונצרני מדורג גבוה, כמו בנקים, שבדירוג טריפל A (כמו פיקדון בנקאי). מדובר באג"חים ברמת ביטחון מאד מאד גבוהה שהונפקו לעד 5 שנים ומספקות תשואה של 0.8% מעל המדד נטו".

"הייתי משקיע 10% בדולר, לא באג"חים ספציפית אלא דרך קרנות נאמנות שמתמחות באג"חים דולריים, כי אנו מצפים שעד סוף 2017 הדולר יעשה מהלך. את ה-20% הנותרים לחלק: 10% בתעודות סל שחר 5-2 שכן התשואות מאד נמוכות ואם תשקיע באג"ח ממשלתי תקבל תשואה שלילית. דרך התעודות הללו תקבל תשואה בערך של 0.7% וגם דמי הניהול שלהן אפסיים עד לא קיימים. עוד 10% כן הייתי משקיע באג"ח צמוד ממשלתי, שהוא קצת יותר ארוך של 6-7 שנים ובכך בנינו תיק בעל מח"מ יחסית לא ארוך, פחות תנודתי, שיכול לתת תשואה שנתית בסביבות 3%-2%".

>>>איפה תקבלו ריבית הכי טובה בפיקדונות - בדיקה  

תגובות לכתבה(34):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 25.
    הרשלה 11/04/2021 15:08
    הגב לתגובה זו
    אנשים שמשך שישים שנה חוסכים .לזיקנה. ללא פנסיה בטח לא תקציבית.וכולנו חכמים יותר מעיצן גנץ ויעלון צחוק הגורל...הדגנרטים חוגגים.ואנחנו הפשוטים דואגים שהם לא ימוטטו עלינו את השמים באיוולתם. ניאלץ ללכת לעבוד עם הליכון.
  • 24.
    איזה בית השקעות מומלץ (ל"ת)
    בכללי 25/07/2019 16:52
    הגב לתגובה זו
  • 23.
    עדן 24/09/2016 17:18
    הגב לתגובה זו
    אחת הכתבות היותר חפיפניקיות שראיתי כאן, ויש פה המון...
  • 22.
    הענק 24/09/2016 15:22
    הגב לתגובה זו
    עמלה קניה 0.6 אחוז ומכירה גם דמי ניהול עוד 1 אחוז בקיצור 2 אחוז לבנק אני רק מפסיד
  • 21.
    יעקב 24/09/2016 08:52
    הגב לתגובה זו
    אני חילקתי סכום של 100000שח לשלוש מניות,וברוך השם יש תשואות טובות! מנית אשטרום,מנית סרגון,מנית מזור רובוטיקה! תבדקו ותיוכחו! ממליץ מאד
  • 20.
    נדלניסט 23/09/2016 19:29
    הגב לתגובה זו
    פנסיונר ללא 3 או 4 דירות להשקעה הנכדים לא יעריכו! לכן מומלץ להתעורר ולהתחיל לאסוף נדל"ן. רצוי להתקרב ככל האפשר לת"א. אם אין ברירה גם שדרות נתיבות אופקים הולך....!!!
  • 19.
    משקיע 23/09/2016 19:01
    הגב לתגובה זו
    פיזור גדול זה דבר טוב מאוד.
  • 18.
    שמטוב 23/09/2016 18:37
    הגב לתגובה זו
    ולהשקיע אותו בנדל"ן בארץ או בחו"ל. השקעה בניירות ערך בישראל מיועדת רק לטיפשים שלא מבינים שעובדים עליהם בעיניים.
  • אלי 23/09/2016 18:59
    הגב לתגובה זו
    כנראה שאתה לא יודע להשקיע בבורסה , אז באמת עדיף לך לא להיות שם. בבורסה צריך להשקיע לטווח ארוך ולא לשחק משחקים.
  • שמטוב 24/09/2016 11:27
    פריירים שהפסידו על מנת שתרוויח. מדובר במשחק סכום אפס (מונח מתורת המשחקים): במילים אחרות אין רווחים כתוצאה מעליה בריאה של ניירות ערך אלא רווחים ממונים מהפסדי אחרים. כעת ניגמרו הפריירים, מחזורי הבורסה הולכים וקטנים כי אילו שהפסידו לא נישארו כדי לממן את הרווחים שלך הם בורחים כי לא רואים סיכוי להרוויח באופן הגון. אם תמשיך להמר בבורסה בישראל צפוי שגם אתה תפסיד, כמו כל "משקיעי הקזינו" שחושבים שמצאו פטנט מבריק כדי "להכות את הרולטה". חפש עגלים אחרים שיממנו אותך ואל תבלבל לי את המוח בתחזיות על רווחים שלא יהיו.
  • 17.
    יש ימים שהמזומן הוא מלך, והם כנראה כבר כאן (ל"ת)
    אלי 23/09/2016 17:18
    הגב לתגובה זו
  • 16.
    אגח לפידיון 23/09/2016 16:11
    הגב לתגובה זו
    מעניין שכולם המליצו על הקרנות שלהם כאילו אנשים מטומטמים,אפשר לקנות אגח וחשבת עליו לפידיון ולקבל 2% בשנה בלי דמי ניהול..הכי חכם הכי פשוט
  • איזה אגח (ל"ת)
    הכוונה ללא ניהול 25/07/2019 16:46
    הגב לתגובה זו
  • 15.
    יוד 23/09/2016 15:22
    הגב לתגובה זו
    שום יצירתיות
  • שמטוב 24/09/2016 11:29
    הגב לתגובה זו
    קניה מכירה קניה מכיה קניה מכירה (הם גוזרים עמלות על כל קניה ועל כל מכירה ואילו הרווח של המשקיעים לא מעניין אותם).
  • 14.
    גם מפסידים וגם דמי ניהול, לא תודה.......... (ל"ת)
    משקיע 23/09/2016 13:12
    הגב לתגובה זו
  • 13.
    יועץ השקעות 23/09/2016 13:05
    הגב לתגובה זו
    ריט1 וסלע נדלן. מדובר ב-2 מניות ריט שמחלקות דיבידנד כל רבעון. להיות עם מזומן בחשבון זה לא דבר גס.
  • 12.
    sus 23/09/2016 11:18
    הגב לתגובה זו
    היום יושבים על הגדר שיריצו את הבורסה כמה שהם רוצים כחול שמרצים יותר כך נשב יותר על הגדר אן מה לקנות בבורסה הכול ביוקר זה כמו שוק שעגבניה ביוקר לו לו קונים כך בבורסה שהכול ביוקר יושבים על הגדר שהיה בזול שוב נכנס לבורסה
  • משקיע וותיק 23/09/2016 13:52
    הגב לתגובה זו
    תבדוק פר מניה. זה שיש מניות יקרות פה ושם תמיד יהיה. אבל בתוכם יש גם מניות זולות. גם המדדים עצמם לא יקרים.
  • 11.
    דרור 23/09/2016 10:46
    הגב לתגובה זו
    3%-4% נטו + עליית ערך.
  • 10.
    מדהים!!! 23/09/2016 10:28
    הגב לתגובה זו
    עם המון תשואה!!,ים של תשואה!!! אני ציני כן,תביאו מומחים אחרים
  • אני גם רצתי לקנות על הבוקר אבל הבנק היה סגור. חבל. (ל"ת)
    יוסי 23/09/2016 15:13
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    שיורידו את המס בבורסה לא רוצה שותפים (ל"ת)
    מושקעת 23/09/2016 10:18
    הגב לתגובה זו
  • אורן 23/09/2016 10:35
    הגב לתגובה זו
    לא צריך שותפים כמו בהשכרת דירות מס אפסי אם בכלל
  • 8.
    יונתן 23/09/2016 10:14
    הגב לתגובה זו
    השוק מאוד יקר היום.ובכל המסלולים. מי שנמצא בפנים לוקח סיכון גדול. אם לא תהיה מפולת (והיא תהיה) הרי במקרה הטוב ירוויח מעט מאוד. לכן לא כדאי לקחת סיכונים ולשבת בחוץ עד המפולת. פשוט לחכות בסבלנות ורק אז להכנס!
  • 7.
    כולם אומרים את המובן מאליו. חבל. ציפינו למשהו מעמיק יות (ל"ת)
    דיקלומים שחוקים 23/09/2016 09:31
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    חיים 23/09/2016 09:27
    הגב לתגובה זו
    מצד הבנקים .אבל נעדרת רבית קרדיטורית (רבית על יתרה בזכות ). מי שאשם בזה רק גוף אחד: בנק ישראל ! הצד השני של המטבע הוא הציבור עצמו: גלוי אדישות כרונית.! אם תקום צעקה גדולה מצד הציבור בנדון, המדיניות הרעה הזאת תשתנה אני מבטיח לכם ! מה רק גביע קוטג' חשוב לכם ???
  • 5.
    אחד שמבין 23/09/2016 09:00
    הגב לתגובה זו
    עושים עבודה טובה לאורך זמן בלי פוזה
  • 4.
    אחד שמבין 23/09/2016 09:00
    הגב לתגובה זו
    עושים עבודה טובה לאורך זמן בלי פוזה
  • 3.
    יאיר 23/09/2016 08:55
    הגב לתגובה זו
    ולחכות לנפילות בשווקים שבע"ה יגיעו במהרה.
  • אבי 23/09/2016 19:57
    הגב לתגובה זו
    תמשיך להשאר מתוסכל עם מזומן בעו״ש.הקרנות האגחיות עשו 6-8 אחוז השנהקרנות היתר מעל 20 אחוז.תמשיך לחכות ולאכול את הלב.
  • 2.
    הכי טוב 23/09/2016 08:31
    הגב לתגובה זו
    תלמד לקח. תייבשו את הבורסה. הכי מצחיק זה מפסגות מציע לקנות מניות ועוד כאלה שנותנות דיבדנדים רק היה חסר שיביא את כיל כדוגמא להשקעה במניה . דיבידנד עלוב והתרסקות טוטלית . ועוד מדברים על התרסקות בשוק המניות שברור שתהיה אחרי הבחירות בארהב. לא קונה כלום. הכסף ישכב לי בעו"ש עד שביבי יוריד מס על הבורסה.
  • 1.
    משה 23/09/2016 08:25
    הגב לתגובה זו
    תמשיכו לשבת בעוש,בפברואר השנה היו נפילות והכל נפל,התקופה מאתגרת שמונה שנים של עליות,,יהיו בקרוב נפילות ואז תקנו קרנות נאמנות לא עכשיו.