TV

'האיש השנוא ביותר באמריקה' התייצב להגנת מיילן, זה לא עזר מול הקונגרס - האם יש ההשפעה?

גיא בן סימון | (1)
נושאים בכתבה מיילן

הסאגה סביב העלאת מחיר ה'אפיפן' של מיילן נמשכת. צ'אק גראסלי, העומד בראש ועדת המשפטים של הסנאט, לא היה מרוצה מהתשובה שהגישה מיילן (ושנפרסה על פני 7 עמודים) בנוגע לשאלה: "איך קפץ מחיר ה'אפיפן' ביותר מ-400%". נזכיר כי מזרק ה'אפיפן' של מיילן עלה 57 דולרים בשנת 2007 ומאז עלה ליותר מ-600 דולר - מה שנתן את האות לפוליטיקאים וחברי קונגרס לזמן את מיילן להגיב לשאלה, כאמור, ללא הועיל. 

מיילן כתבה לקונגרס בתגובה לשאלה מעלה, כי הליך התמחור של תרופות הוא "מאמץ מורכב וקשה" ותוצאה של מצב השוק, עלות הרכיבים, משא ומתן עם מפיצים ויעד החברה להגדיל הכנסות שיופנו למחקר ועזרה למטופלים. בתוך כך, מיילן חשפה כי העלאת המחיר תרמה 4 מיליארד דולר למחקר ופיתוח מאז 2008. וכך כתבה מיילן: "נשאלנו מדוע לא הורדנו את מחיר ה'אפיפן'? התשובה הקצרה היא כזו: מיילן העריכה את האפשרויות הזמינות על מנת להשיג חיסכון בעלויות מצד המטופלים להם קצרה היכולת, והגענו למסקנה כי השקת גרסה גנרית תניב חיסכון משמעותי יותר עבורם מאשר הפחתת המחיר של התרופה הממותגת".

במילים אחרות, מיילן השתמשה בהשקת הגרסה המוזלת ל'אפיפן' כתשובה לקונגרס, שלא שמפתיע, לא קונה את זה. גראסלי טוען כי מיילן לא אמרה הרבה בנוגע לשאלה איך היא החליטה להעלות את מחיר ה'אפיפן', לא תיארה את תכונות החומרים ולא סיפקה הסבר שיצדיק את העלאת המחיר. גראסלי כתב: "אני מעריך את המידע שנמסר אבל זה לא יענה על דרישות הבוחרים המאוכזבים מעליית מחיר ה'אפיפן. זה (התשובה של מיילן) לא מספק את התמונה המלאה שנתבקשה ולא ענה על כל שאלותי'".

האנליסטים בשוק לא ממש יודעים להעריך בדיוק מה הקונגרס יכול עוד לעשות מלבד הד ציבורי. המקרה של מיילן אינו מקרה בודד ויש מספר סיבות לפיהן החליטו להתלבש על האפיפן. אפשר להניח כי כאשר מטופלים מוציאים 600 דולר על שני מזרקים שהולכים לפח זה נשמע הרבה יותר כואב מאשר לזרוק 60 אלף דולר בשנה, אבל יש אינספור מקרים דומים בארה"ב עליהם אף אחד לא מדבר, (כמו למשל העלאת מחיר הקופקסון של טבע).

בשיחה עם גורם בשוק נאמר: "מאז פרצה הפרשה מניית מיילן ירדה כאילו ה'אפיפן' נמכר בעלות ייצור". בשורה התחתונה, בשוק טוענים כי לרגולטור אין שיניים נגד מיילן וגראסלי לא צפוי לערוך שימוע בקונגרס בהקשר זה, אבל כל עוד הפרשיה לא יורדת מהפרק זה משהו לא חיובי, לא למיילן ולא לסקטור.

יונתן קרייזמן, מירושלים ברוקראז', שהחל לסקר את מיילן בשבוע שעבר עם המלצה חמה, אמר ל-Bizportal: "ההליכים כמו זה של הקונגרס לא מבהיל את החברה שיותר חוששת מקנסות. זה תהליך לימוד ומילוי אינפורמציה שהמחוקק מבקש להבין טוב יותר. חשוב להבין כי חלק מהרגולציה והחקיקה שתבוא בהמשך לא בהכרח תיגע במיילן. מה שקלינטון הציעה לפני כשבוע וחצי (שתהיה ועדה שתוודא שלא תהיה העלאת מחירים עבור תרופות שלא חדשניות) זה לא רלוונטי למיילן כי ה'אפיפן' צפוי להפוך גנרי עוד מעט ואין לה עוד תרופה שכזו (עליה מדברת קלינטון). בכל מקרה אני חושב שהדברים מתומחרים. גם אם יהיו שיניים לרגולטור זה לא ישפיע במשמרת של מיילן, כי בסך הכל התרופה שלהם פוקעת בשנה וחצי הקרובות".

עם התעוררות הדרישה של הקונגרס, מי שהתייצב לטובתה של מיילן הוא לא פחות מ"האיש השנוא ביותר בארה"ב", מרטין שקרלי, מי שעמד בראש חברת טורינג שהואשמה בהעלאת המחיר של תרופה חיונית בלא פחות מ-5,000%. "מיילן היא לא עושה טונות של כסף, הם עושים 8 סנט מכל דולר שהם מוכרים - זה לא הרבה. האשמה כאן מופנה לחברות הביטוח".  צפו בקטע:  

 

קיראו עוד ב"שוק ההון"

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    המבין דבר 11/09/2016 11:26
    הגב לתגובה זו
    לטרשת - יש כ 7 תרופות שונות...