
הבייבי-בומרס מתקשים לגבש פלטפורמת השקעה לטווח הארוך
האוכלוסייה העשירה ביותר בתולדות ארה"ב מתקשה לזנוח את מניות הכלכלה הישנה ולעבור למאה ה-21. איפה בדיוק הבעיה וכיצד ממשיכים הלאה?
ההבדלים בין מה שרואים עורכי הכותרות מוול סטריט לבין המציאות במיין סטריט והפער בין מה שרואה התקשורת למה שרואה הציבור הולך ומתרחב. תקראו בעיון את הנתונים הסופיים של הרבעון השלישי בארה"ב, רווחיות החברות וההשקעות בעסקים ובמו"פ ותקבלו תמונה ריאלית על מה שקורה באמת במקום על מה שעורכי הכותרות רוצים שיקרה.
להשקיע במאה ה-21 הבייבי-בומרס, השכבה הדמוגרפית העשירה ביותר בתולדות ארה"ב, מורכבת מילידי מלחמות העולם השניה, קוריאה ומלחמת וויאטנם (1940 עד 1970 בערך), אנשים שהיום הם בגילאים שבין 50 ל-80 ועל פי ההערכה של CNBC הם מחזיקים "נכסים נזילים" (מניות, אגחי"ם ושאר מכשירים נסחרים) בסך של למעלה מ-30 טריליון דולרים ומהווים כ-20% באוכלוסיה.
אלו משקיעים הגיוניים כלכלית, שמשקיעים לטווח ארוך ובודקים במה הם משקיעים על סמך הפלטפורמות של המאה שעברה. האנשים הללו, שרבים מהם פגשנו בהרצאות שעשינו בשנות השמונים והתשעים ברחבי ארה"ב, לא מרבים לגלגל את השקעותיהם. הם בודקים את תיק ההשקעות פעם בחודש ואם הסיבות שהביאו אותם לבחור בהשקעה עדיין תקפות הם לא יעשו כלום אפילו אם היועצים שלהם יספרו להם על השקעה נפלאה חדשה.
רבים מהמשקיעים שאנחנו הכרנו מחזיקים במניות שאותן ירשו מהוריהם ואם הכל מתנהל כצפוי הם יורישו אותן לילדיהם. הם המחזיקים הגדולים במניות ה-S&P המובילות ובקרנות הנאמנות, שמרנים מאוד בהשקעותיהם. האחזקות של הבייבי-בומרס האמריקאים בלהיטים הטכנולוגיים נמוכה יחסית לזו של אלו שנולדו לאחר שנות ה-70.
- "95% מהכסף בקרנות שלי במזומן" - מוביוס מחכה לירידות נוספות
- המדדים החזירו את הירידות; אודיטי זינקה ב-30%, קומפיוג'ן עם 13%
המעבר של הקבוצה הזו, מבחינת ההשקעות, למאה ה-21, קשה שהרי מדובר במשקיעים שהאחזקות הגדולות שלהם היא עדיין במניות "הכלכלה הישנה", GM, KO (זו שנמחקה ב-2008), GE (כן, הם אלו שעדיין נאחזים ב-GE שברוב המקרים ירשו מהאבא שירש מהסבא), IBM, BAC, DIS, AT&T ושכמותן וכן בקרנות כמו פידלטי, וואנגארד. יורשיהם העבירו חלק מהכספים למניות טכנולוגיה כמו MSFT, ORCL או AAPL אבל בגדול לא שינו את מנהגי ההשקעה שלהם.
האמת? מבחינתם 2018 עד כה היא שנה מצוינת. תגיד להם שהמאה ה-21 קשה למשקיעים והם יגחכו, "קשה? למה? בגלל GE או IBM? בגלל שלא נכנסו ל-FAANG? התיקים שלנו בשיא כל הזמנים" והם צודקים כי החלק הגדול של התיקים שלהם, % 60-80, מושקע בקרנות המדדים של וואנגרד, פידליטי או במניות המובילות ב-S&P ובדאו ג'ונס ושכמותן והיתרה באגרות חוב ש-90% מתוכן לעשר שנים (סימול: TNX^).
"ומה עם השקעות בטכנולוגיה?", שאלנו לקוח לשעבר, "מה עם ה-FAANG?". "עזוב אותי, פאנג-שמאנג, נמתין שיתמסדו. יש לי מספיק בקרנות. לא מבין, לא קונה. זוכר בזמנו שהצעת לנו לקנות טבע, ECI, סייטקס ואלסינט? נו?". אכן ניסינו בתחילת שנות ה-90 למכור לאנשים את הרביעייה הנ"ל וקנו רק טבע. סיפרנו לכם מה אמרו לנו אז, "אלסינט, סייטקס ו-ECI הם סיפורים מדהימים, עולם חדש, גאונות טכנולוגית אבל אני מוכן להשקיע רק בטבע". "למה?" שאלנו. "כי את מה שעושה טבע אני מבין. מה שעושות האחרות זה מדהים אבל לא מבין אז לא קונה", באפט לא לבד!!
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
המשקיעים מאמצים שיטה חדשה מגמה אחת שהאנשים האלו אימצו זו שמאז 2008 הם מגדילים את השקעותיהם בקרנות ובסלים על חשבון מניות בודדות ושתי סיבות לכך. הראשונה קשורה בקושי שהולך וגדל ביכולתם להעריך נכסים, להעריך מניות והשנייה, בגלל הזעזועים הנוראיים של מניות בודדות כתגובה לכותרות (הפחתת סיכונים). הקושי בהערכה נובע מכמה גורמים שכולם נוצרו כתוצאה מהתקדמות מהפכת הטכנולוגיה והתמזגותה לכלכלת המיינסטרים.
שלושת הגורמים שמובילים את הבעיות בהערכת הנכסים הם: 1. חוסר ההבנה הטכנולוגית של המשקיעים וכתוצאה אי היכולת שלהם להעריך את התהליכים שמייצרת מהפכת הטכנולוגיה כתוצאה מההתמזגות שלה לתוך כלכלת המיינסטרים. 2. הקושי בהבנת ההשפעה של מהפכת הטכנולוגיה על מרכיבי הדוחות הכספיים (ההתייעלות כדוגמה). 3. המעורבות של התקשורת והרשתות החברתיות ביצירת ציפיות כלכליות/עסקיות שלעיתים קרובות מידי נוגדות את הציפיות שלהם, הזיגזוג בפרשנויות וההצטרפות המסיבית של שחקני-יום (משקיעים לטווח קצר מאוד).
אפשר להניח שהפתרון לשני הגורמים הראשונים יבוא עם הזמן אבל הגורם השלישי, שהוא מחוץ לשליטת המשקיע, יילך ויגדל בחשיבותו כמשבש קבלת החלטות. הדברים הללו מביאים יותר ויותר בייבי-בומרס לזנוח את גישת זיהוי המניות המובילות/המנצחות שעליה גדלו במאה ה-20 ולעבור (ולו רק על מנת להפחית הסיכונים כאמור) לקרנות, סלים או לניהול.
איפה בדיוק הבעיה של המעבר למאה ה-21? מודל קבלת החלטות ההשקעה בנוי כפירמידה בעלת 4 רבדים. הבסיס שלה, הרובד הראשון, הוא היכולת והרצון להשקיע. ברובד השני נערכת הבדיקה והערכת הנכס. ברובד השלישי מתבצעת בדיקת המקרו, של "הסביבה העסקית/כלכלית" והציפיות להתפתחותה ואז בא הרובד הרביעי, פסגת הפירמידה, שם מתקבלת ההחלטה ומתבצעת.
הבעיה של משקיעי המאה ה-20 כשהם עוברים למאה ה-21 מתחילה להתפתח ברובד הרביעי שפועל באמצעות "מרכז הביצוע" במוח. ברובד הזה, בין קבלת ההחלטה לביצועה, מתחילים גורמים/משתנים, חיצוניים ברובם, פרי התקדמותה של מהפכת הטכנולוגיה ושאין למשקיע שום שליטה עליהם להשפיע על ביצוע ההחלטה.
המצב הזה הביא לשיבוש פלטפורמות ההשקעה של המאה ה-20, לירידה דרסטית ביכולת להעריך ולעלייה דרמטית במעבר כספי השקעות לקרנות וסלים שבתוך 30 שנות קיומם הגיעו לניהול של קרוב ל-22 טריליון דולרים (18.75 בקרנות ו-3.1 בסלים נכון ל-2017 שזה סכום הגדול פי 10 מההשקעות המקבילות באירופה).
מה פירוש "גורמים/משתנים, חיצוניים ברובם, פרי התקדמותה של מהפכת הטכנולוגיה ושאין למשקיע שום שליטה עליהם"? קחו כדוגמה אחת חברות שהובילו נישה עשרות בשנים במאה שעברה כמו IBM, GM, Macy, Fruit of the Loom, DIS, T&AT , AMX, XOM, XRX והרשימה עוד ארוכה. החברות הללו, ששלטו בנישות בבטחה מצאו עצמן מאבדות במהירות חלקים או את כל "פרנסתן" לחברות צעירות שצמחו במהירות בנישות חדשות לחלוטין שדחקו אותן הצידה.
מישהו, יכול היה להאמין, אפילו בתחילת המאה הנוכחית, שהסכנה למעמדה של חברה כוולמארט בתחום הקמעונות תבוא מחברה בשם אמזון.קום, בת 5.5 בתחילת המאה שאין ברשותה אפילו חנות אחת? מישהו היה מאמין, בשנת 2007 שבתוך שנתיים-שלוש תפסיד נוקיה את השליטה באלחוט? משקיע רציני של 2007 שהיה מחפש השקעה אלטרנטיבית לנוקיה באלחוט היה חושב על אפל?
אתם מכירים משקיע הגיוני/רציני אחד, שהתאכזב מ-GM עוד לפני שנמחקה ב-2008, שחיפש השקעה אלטרנטיבית בחברת רכב שהיה מעלה על דעתו להעביר ההשקעה לחברה בת 5 בשם Tesla שמעולם לא יצרה רכב? מישהו ממנהלי ענקיות הרכב, מ-GM ופורד עד Daimler AG וטויוטה היה מאמין שבמקום לחשוש זו מזו יחששו מאותה חברה?
לבסוף, איך מתייחסים לחברות מהסוג של NVDA? מישהו מהבייבי-בומרס היה מעז להשקיע בנטפליקס כשידע את אשר קרה למלכת הווידאו Blockbuster שב-1994 נרכשה על ידי וויאקום בעבור 8.4 מיליארד דולר ונמחקה, ב-2010, בגלל טכנולוגיות משבשות שהביאה המהפכה. אפילו מומחי וויאקום לא חשבו על אפשרות כזו כשדחו, ב-2000, את תחנוניו של מייסד נטפליקס לרכוש את החברה ב-50 מיליון דולרים ("50 מיליון? מה הוא חושב שהוא יוכל להתחרות בדיסני?").
הבייבי-בומרס מתקשים לגבש פלטפורמת השקעה באיזו חברה אני בוחר היום אם ברצוני להשקיע בחברה מנצחת בתחום המכונית האוטונומית? באיזו חברה אני בוחר אם אני מחפש השקעה באנרגיה? או בכל תחום אחר. כן גם בנדל"ן ובחקלאות. הבייבי-בומרס מבינים שהיכולת לבחור בהשקעה נכונה/מנצחת במניה בודדת הולכת וקטנה ככל שהמהפכה מתקדמת ומתמזגת.
משקיעי המאה ה-20 גם לא מסוגלים להבין את היקפי המסחר, התנודות והגורמים שמשפיעים על התנודות בטווח הקצר. הסחירות במניה הייתה מאז ומעולם גורם חשוב בהחלטת ההשקעה בה. בתחילת שנות ה-90 היה המחזור היומי בנאסד"ק מעט מעל ל-100 מיליון מניות, היום הוא על 2.4 מיליארד. החלק הארי של המסחר היומי מתבצע על ידי מיליוני סחרני יום, המכונות וקרנות ההדג' שכולם מגיעים בעזרת המהפכה.
הגורמים הללו מושפעים, בטווח הקצר, מהתקשורת (מהכותרות) הרבה יותר מאשר מהנתונים הכלכליים. מניות ה-FAANG למשל עלו לרמות דמיוניות בעיקר בשל הגורמים הללו. האם מישהו מאמין שאלמלא הגורמים הללו היה הביטקוין מתנהל כפי שהתנהל? המצב שנוצר אינו מאפשר לבוגר המאה ה-20 לבנות לעצמו פלטפורמת השקעה הגיונית.
נחזור לצורך ההדגמה ל-NVDA שוב. נניח שלפני שנה ועל סמך הנתונים שהזין לפלטפורמת ההשקעה שלו הגיע הבייבי-בומר למסקנה שהמחיר של 170 דולרים דאז אטרקטיבי עבורו. הוא קנה וכדרכו מאז ומעולם הוא בודק הנתונים פעם-פעמיים בחודש. הוא עוקב אחרי העלייה המטאורית של המניה שעולה, בתוך פחות משנה ל-292, עליה של 72% וזה מלחיץ אותו. תופעות כאלו זכורות לו מהשנים 1996-2000 והוא מתכוון לברוח. אבל לפני כן הוא בודק, כמשקיע הגיוני, מה יכול לגרום לכך? האם העליות ל-292 מאותתות על בועה או שיש כאן צמיחה טכנולוגית פנומנלית שמצדיקה עליה כזו.
בעודו בודק מתחילה המניה ליפול ובתוך כחודש מאבדת 50% מערכה והוא לא סיים הבדיקה עדיין. ומה בסופו של דבר הוא מגלה בעודו מיטלטל ברכבת ההרים המטורפת הזו? ראשית שהעליות ל-292 נגרמו מכמה סיבות: 1. תוצאות עסקיות מצוינות. 2. אנליסטים ובעקבותיהם פרשנים ועורכי כותרות נלהבים שמאז תחילת 2017 (ועד לפני כחודשיים) ובעקבות התוצאות העסקיות, "דחפו" בהתלהבות ובמיוחד בשל הקשר של החברה לאלחוט ולשרשראות הבלוקצ'יין. 3. סביבה תומכת בצמיחה הכלכלית בכלל והטכנולוגית בפרט וזאת לאחר הרגיעה מחששות מלחמות הסחר והמשבר בתחום השבבים.
מה גרם לירידות החדות? 1. תוצאות עסקיות "מאכזבות" (שהוא אגב רואה כמצוינות). 2. אנליסטים ובעקבותיהם פרשנים וכותבי כותרות שהחליטו (בעיקר אגב בגלל החששות מאפל ומהביטקוין) שתחומי השבבים, הטלפוניה האלחוטית ובמיוחד מטבעות הקריפטו ":גמורים" ונבידיה הנפגעת הגדולה "בגלל מעורבותה בקריפטו" (מעורבות שעל פי הבדיקה שעשה אינה מהותית). 3. "הסביבה" העסקית הפכה לפתע עוינת ומדוע? מלחמות הסחר, אינפלציה מתפתחת, העלאות הריבית ואפילו ירידת מחירי הנפט, המיתון בפתח (כל הדברים הללו היו ידועים גם בדרך ל 292).
כלומר, כל המשתנים על פיהם בחר בהשקעה לפני שנה נכונים אבל "השוק" מגיב כעת הפוך משהגיב עד לפני חודש. "אלוהים אדירים", הוא אומר לעצמו, "הפלטפורמה ששירתה אותי בנאמנות במאה שעברה כבר לא עובדת ואין לי דרך לתקן אותה". לכן גם טור זה מעדיף, מאז 2008-9, את הסלים והקרנות על מניות בודדות. כעת נשארה רק "הבעיה הקטנה" של בחירת התחום ועל כך נדבר בעתיד. ** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 20.קיבעון 06/12/2018 10:10הגב לתגובה זושלמה שלום, לאור ההתרסקות של אגח אמריקאיות בתל אביב - שאלה כללית. האם לדעתך המשקיע צריך לצאת מהקיבעון של חלוקת סיכון בהתהם לתמהיל אגח-מניות (יותר מניות יותר סיכון). וצריך לעבור לחלוקת סיכון לפי מזומן מול כול השאר (אגח+מניות). במיוחד שאין אינפלציה. הרי זה אחד השקרים ההכי גדולים שעדיין קיימים. כול מי שילך לייעוץ בסניף בנק - זה הדבר הראשון שידברו איתו "אחוז מניות בתיק". [מתוך גלובס היום - החלום האמריקאי ושברו: המשבר באג"ח חברות הנדל"ן האמריקאיות עלול להוביל ל"אפקט דומינו"]
- 19.BROKER 05/12/2018 16:01הגב לתגובה זושלמה מה דעתך על חברת פריון נטוורקס ?
- שלמה גרינברג 06/12/2018 14:36הגב לתגובה זוהסברתי בזמנו שהפסקתי לעקוב
- BROKER 06/12/2018 16:25אני לא הצלחתי למצוא מה כשתבת בעבר. תוכל אולי לשלוח לי לינק? אשמח מאוד לקרוא את דעתך
- 18.רפאל 05/12/2018 10:10הגב לתגובה זובוקר טוב שלמה. תוכל להתייחס לחברת GE? נרארית כמו חברה שאפשר להשקיע בה לטווח ארוך - אבל יחס החוב שלה מאוד גבוה. מצד שני יש לה כמה פקטורים מעניינים לטווח רחוק -במקביל נראה כאילו לטווח הקצר השוק רק יוריד אותה מה דעתך לטווח הרחוק?המנכ"ל החדש יכול לשלוף שפן צמיחה לעולם החדש? - עוקב אחריה כבר הרבה זמן והמחיר שלה נכון להיום מאוד מעניין אבל מפחיד...
- אריק 05/12/2018 12:34הגב לתגובה זו.
- היא נמצאת בנקודה מצויינת לקריסה (ל"ת)אריק 05/12/2018 14:04
- בנצי 05/12/2018 10:55הגב לתגובה זוהוא לא מכיר את החברה...בחייאת גגל שלמה גרינברג אין כמעט שבוע שהוא לא כותב על ge
- 17.הפינה לשיפוטכם 04/12/2018 08:24הגב לתגובה זותשואה 20 אחוז מתחיל השנה, מתקרבת לשיא של כול הזמנים. The Estee Lauder Companies Inc.
- ארז 05/12/2018 12:37הגב לתגובה זושום דבר מעניין. עדיף לקנות את היינץ\בזק\GE שנמצאות בבור למשך תקופה לא קטנה, וליהנות גם מהעליה וגם מהדיבידנד.
- עדיף ? חוכמולוג 05/12/2018 15:16המצלמות הסמארטפונים רק משתכללות - צריך עוד קוסמטיקה. בסין נתים על מותגי יוקרה מערביים.
- 16.מוקיר 04/12/2018 01:01הגב לתגובה זושלום לשלמה היקר. רציתי לשאול אם לדעתך אחרי העליות של הימים האחרונים בכל זאת קיימת רמת כניסה הגיונית למדד דרך תעדות סל.
- איני מכיר מדד בסימול זה (ל"ת)שלמה גרינברג 04/12/2018 11:16הגב לתגובה זו
- הוא כנראה מתכוון לתעודת הסל MOAT שכתבת עליה בעבר (ל"ת)MOAT 04/12/2018 14:11
- 15.יעקב 01/12/2018 19:07הגב לתגובה זולפי מחזורי המסחר בתקופה האחרונה (ממוצע יומי של מעל 150 מיליון מניות) מעל 50% מהמניות החליפו ידיים ונראה לי שגם ילדי הבייבי-בומרס מכרו חלק מהאחזקות שלהם
- נראה לך? בסדר (ל"ת)שלמה גרינברג 02/12/2018 11:56הגב לתגובה זו
- 14.מאמר איכותי ומעניין - תודה! (ל"ת)שחר 01/12/2018 12:36הגב לתגובה זו
- 13.לא יודע מי זה 01/12/2018 10:09הגב לתגובה זועל סאפ 500+נסדק 100+world...לא נוגע בזה עד 2030 כשאצא לפנסיה.התעודות הללו כבר 6 שנים אצלי,עשיתי תשואות פנומנליות.לא משקיע במניות בודדות,ולא רוצה דיווידנד,למרות שאני מקבל מדי פעם.באג"ח אני לא נוגע,כבר 3 שנים.פשוט נכנסתי לאתר וראיתי את הכתבה והחלטתי לתת את תגובתי הצנועה.בהצלחה לכולם!!,הכי טוב לא לסחור,אלא להשקיע ערכית.ומדדית.
- בדוק מצבך שנית ושלישית.. (ל"ת)היי 04/12/2018 23:21הגב לתגובה זו
- ללא יודע 01/12/2018 20:17הגב לתגובה זוולכן תעודות לונג ממונפות נתנו תשואה בשמיים. השאלה מה יקרה שהמגמה תסיים להתהפך לכיוון מטה. גם כמשקיע לטווח ארוך לא הייתי עושה את כל הדרך למטה בלונג ובטוח לא ממונף. אז בזהירות ובהצלחה.
- אתה מזליסט 01/12/2018 19:05הגב לתגובה זומתאריך 31 לדצמבר 2012 עד היום של מדדים מובילים VT עלה 40 אחוז VOO (SP500) עלה 85 אחוז QQQ נאסדק 100 עלה 150 אחוז אבל אני לא מבין - שפכת את כול הכסף שיש לכה ביום אחד לשוק ואתה טוען שאתה לא מנסה לתזמן את השוק. זה האם אמא של לתזמן את השוק. בקלות יכלת לבצע את הפעולה הזו לפני תחילת מפולת.
- הוא לא מודע לזה 01/12/2018 23:07כי עכשיו נדמה לו שקנה כרטיס לכיוון אחד. וככל שהוא מרוויח יותר זמן, הוא יתקשה להאמין שזה יכול להשתנות, וכאשר זה ישתנה הוא ישכנע את עצמו שזה עוד תיקון של כמה אחוזים ושאין כזה דבר מפולת, ועד שהוא יבין שהוא נפל הוא יפסיד ממיטב כספו. רוב האנשים שזה קורה להם, מתי הם ימכרו? רגע לפני סיום המפולת, ואז שהעליות יתחילו הם כבר משוכנעים שעליות לא יחזרו ואז יפסידו את ההזדמנות להחזיר לעצמם את כספם. זאת על רגל אחת הפסיכולוגיה של ציבור המשקיעים לטווח ארוך.
- אתה צודק (ל"ת)ירדן 01/12/2018 18:55הגב לתגובה זו
- 12.ברני 30/11/2018 22:26הגב לתגובה זוטובה לדעתך לאלטריה ?הנייר יורד לאחרונה בעקבות המגעים..תודה
- עניתי (ל"ת)שלמה גרינברג 02/12/2018 12:01הגב לתגובה זו
- איפה ענית ? (ל"ת)פיני 02/12/2018 20:29
- 11.מעיין 30/11/2018 17:18הגב לתגובה זומה דעתך על אקסור.. חברת אחזקות עם אחוזים בפרארי ופורד.. exorתודה
- שלמה גרינברג 01/12/2018 09:12הגב לתגובה זומספר פעמים בעבר רציתי לכתוב על חברת האחזקות/השקעות המצוינת הזו שמנוהלת נפלא ובבעלות משפחת אגנלי האיטלקית. בין השאר הם שולטים בקבוצת יובנטוס ובחברת CNH לצד חברות המכוניות שהזכרת.
- הם יהודים מצד האבא משפחת Elkann (ל"ת)בן כנען 02/12/2018 10:56
- מעיין 01/12/2018 18:56מנוהלת הייטב
- 10.שלמה, ההדגמה שעשית על NVDA מאד עוזרת להבנה, תודה (ל"ת)משה 30/11/2018 12:49הגב לתגובה זו
- 9.אריאל 29/11/2018 23:27הגב לתגובה זושאפו. ללקק את האצבעות
- ממתקים 30/11/2018 10:34הגב לתגובה זושהכתבות של גרינברג היו מתפרסמות פעמיים בשבוע - בימי שני וחמישי.
- 8.אחד שמבין 29/11/2018 23:10הגב לתגובה זוושלא יספרו לכם אחרת.
- 7.ומה עם 2019...? 29/11/2018 16:52הגב לתגובה זולמשל, מומחי בנק לאומי אשמח שלמה לשמוע את דעתך (=שהיא לרוב אופטימית)?
- יש ויש (ל"ת)שלמה גרינברג 30/11/2018 09:04הגב לתגובה זו
- דו תשובה לא מובן 04/12/2018 23:32בכל מקרה. אין שום אפשרות יהיה ב לנצח אי פעם. זה הימור להעריך מה יהיה עם הצמיחה בעוד 300 שנים. נכון אדוני?
- 6.אפי 29/11/2018 15:00הגב לתגובה זואתמול צהל השוק לאחר נאום הנגיד אותו פירש כאילו מתכוון הנגיד למתן את קצב העלאת הריבית. יחד עם זאת הוסיף הנגיד כי הוא מודאג מגידול בחובות התאגידיים. עד כדי קיום סכנה לכלכלת ארה"ב. האם השוק שמע מה שנעים לו! האם אתה שותף לחשש שהביע הנגיד ןאם תוכל להרחיב על הנושא ועד כמה נראה לך חמור.
- שלמה גרינברג 30/11/2018 09:06הגב לתגובה זושמתפרסמים בפרוטרוט באתר הפאד יתברר לך שאתה שואל על כותרות ולא על דברי הנגיד.
- 5.אורון 29/11/2018 14:58הגב לתגובה זושלמה מכיר את cbrl ? נראית מעניינת, אשמח לכצ מילים עלייה לטווח ארוךתודה
- שלמה גרינברג 30/11/2018 09:10הגב לתגובה זורשת מסעדות שמשולבות עם מרכזי מכירה של מתנות. אין לי דעה.
- 4.אלון 29/11/2018 14:55הגב לתגובה זואלטריה ירדה ל52 שבועות נמוך.יש לחשושים ממשים שתרכוד את juulמה דעתך ? למה אלטריה ירדה לאחרונה הרבה יותר מפיליפ מוריס? בדר"כ יש ביניהן סוג של קורלציה.תודה רבה
- שלמה גרינברג 30/11/2018 09:20הגב לתגובה זוהחברה הודיעה שהיא מנסה להיכנס ל JUUL.
- סמי 29/11/2018 15:20הגב לתגובה זוFDA plans to restrict flavored e-cigarette sales to vape shops, ban menthol cigarettes from market The Food and Drug Administration plans to limit sales of some flavored e-cigarettes to vape shops. The FDA also plans to move forward with a ban on menthol cigarettes. FDA Commissioner Dr. Scott Gottlieb is trying to control "epidemic" levels of teens using e-cigarettes. 8 Nov 2018
- 3.Low Volatility ETF 29/11/2018 14:55הגב לתגובה זוLow Volatility ETF List תעודות כמו USMV SPLV היו להיט התקופה מסויימת - למרות שיש כבר קרוב ל 80 תעודת סל בתחום וצריך לשבור את הראש רק לבחור ביניהם. ולא תמיד הם מספקות הגנה כמו שנוטים לחשוב.
- 2.גונן 29/11/2018 14:53הגב לתגובה זו1) הן לא משלמות דיבינד (בודדות משלמות פירורים)..2) הקרנות כוללות בתוכן גם מניות גרועות שמפריעות לטובות.3) יש עלות ניהול (שעולה עם השנים)שאין ברכישת מניות
- אש 02/12/2018 22:12הגב לתגובה זושתי הערות: אם אתה יודע לבדוק כל מניה ולהצליח בהערכה אם היא טובה או גרועה אז אתה אלוף. העובדה היא שרבים וטובים לא מצליחים להכות את המדד.2. בגלל השימוש הנרחב בסלים, מי שקונה ומוכר עושה זאת לכל המדד ולכן הכיוון הכללי של כל מניות המדד דומה בדרך כלל
- יואב 01/12/2018 00:27הגב לתגובה זוקרונות בארהב מחוייבות לשלם דיבידנד.(וונאגאד דמי ניהול קרוב ל 0 שלא עולה עם השנים) קרונות מחקות בארץ או באירלנד צובורות דיבידנד ואיתו קונות מחדש עוד מהמדד ואתה מרווחי פעמיים וגם לא משלם מס רווח הון
- דגן 30/11/2018 09:37הגב לתגובה זובדוק את : SNH WOOD VNQ XLU ובנוגע לעלויות דמי הניהול - זה פשוט לא נכון.
- זה נכון ובעיקר בעניין תשלום דמי ניהול (ל"ת)דויד 30/11/2018 16:56
- 1.כתבה מצוינת כרגיל. תודה רבה (ל"ת)עמית 29/11/2018 14:51הגב לתגובה זו