
עזבו הסכמי גג, התשובה לקריסת מדיניות הדיור: העברת סמכויות לרשויות המקומיות
חודש אוגוסט האחרון ייצרב מן הסתם, כזמן שבו הופנמה בתודעה קריסת מדיניות הממשלה בנושא הדיור. המספרים מדברים בעד עצמם: במהלך העשור האחרון הוכפלו מחירי הדיור. מאז המחאה החברתית של 2011 עלו מחירי הדיור ביותר מ-40% אחוזים ובמקומות מסוימים אף יותר מכך. עליות המחירים גורפות ולא מבדילות בין תל-אביב, גוש דן, ערי הלווין והפריפריה הרחוקה. נראה שאנו מתבשרים על מחאה חברתית שתחזור מחר (חמישי) במלוא עוצמתה לכיכר רבין וסביבותיו.
ראשי הרשויות המקומיות בכל הארץ מאיימים בשביתה, ואלה שבצפון אף בהתנתקות מוחלטת ממדינת ישראל. הפרדוקס הגדול: ככל ששרי אוצר ושרי שיכון מעלים חדשות לבקרים פתרונות דיור במטה קסם, כך גם מצביעים המוני בית ישראל ברגליים ורצים לרכוש דירה, כמעט בכל מחיר. כמי שעוסקת שנים במיתוג ערים, ובראש ובראשונה בפריפריה, למדתי כי הבעיה מתחילה ונגמרת באימפוטנציה כמעט מוחלטת של ראשי הרשויות בנושא הדיור בעריהם.
כמעט תמיד נופלת ההחלטה בסופו של דבר בוועדות מחוזיות או בהסכמי גג שאינם קוהרנטיים כלל ועיקר לצרכים של אותה עיר או רשות מקומית. מישהו בדק האם לכל האוכלוסיות החדשות המתוכננות להגיע יהיו בד בבד מקומות עבודה הולמים? אילו חיי קהילה ותרבות פנאי יהיו להם? האם בכלל יירכשו את אותן דירות זוגות צעירים ומשפרי דיור שכן זקוקים להן או שמא הן יהוו עוד עסקה טובה לספקולנטים ומשקיעים?
לעת מצוא, כל אלה מחייבים חשיבה אחרת, מחוץ לקופסא. הצעתי הנה כדלקמן: להעניק לכל ראשי הערים את סמכות ההחלטה היכן וכמה דירות לקדם בעירם. בד בבד, יש להעניק להם את פררוגטיבת הפיקוח על כל תהליך "ייצור הדירות" וכן פיקוח על רמות המחירים, מה שלא קיים היום. כמובן שבידי הממשלה והוועדות המחוזיות תישמר זכות הוטו למקרים שבהם יהיו חריגות. עוד אציע כי יקוצרו משמעותית הליכי ההתנגדויות ויתוחמו בפרק זמן קצר עם אפשרות לפיצוי מוסכם לבעלי קרקע ולמתנגדים אחרים.
- חיפה: למה המחירים הנמוכים - דווקא הכי קרובים לים?
- באר יעקב: היתר ראשון להתחדשות עירונית – פרויקט של 1,880 דירות יוצא לדרך
נכון, יש בכך לכאורה "פחות דמוקרטיה", אולם קשה לדמיין מצב יותר קשה מזה הקיים היום. יותר ויותר זוגות צעירים אינם מסוגלים להגיע לדירה משלהם, ואחוז בעלי הדירה במדינת ישראל, שהיה לפני 40 שנה כ-75-80 אחוזים, ירד לכ-65 אחוזים בלבד. זוהי ללא ספק חבית חומר נפץ חברתית. למה שלא יעניקו הרבה יותר סמכויות לראשי הערים בתחום הדיור? הלוא הם מכירים הכי טוב את הצרכים של עריהם, ויוכלו לנווט נאמנה את תפישת הדיור המותאמת לאותו מקום. למה, למשל, שעפולה תהיה תואם קריית גת או נתיבות, זאת בשעה שהצרכים שלה הן מבחינת דיור, הן תעסוקה והן אוכלוסיות פוטנציאליות, שונים לחלוטין מהאחרונות?
מהפכה תפישתית זו תייצר גם אופטימיזציה של מדינות הדיור, גם תקל מאוד על הליכי הביורוקרטיה וקבלת ההחלטות, וגם, הפלא ופלא, תייצב סוף סוף את שוק הדיור המתאפיין כיום בתסמונת ורטיגו קולוסאלית. חומר למחשבה.
- 4.מירי 22/08/2016 11:47הגב לתגובה זוכדאי לטפל בעוול שנעשה לאנשים שלא טיפלו בדירתם ונשארה סגורה. דירה אחת מירושה ולא נכסים של בעלי הכסים מרובים שבעריה לא מותרים על הקנס למרות נסיבות אישיות. 220שח על מר בדרום תא על דירה מפורקת שדורשת שיפוץ. קנס של 20000שח לאדם שאינו מקבל משכורת וגר בעליבות ב2.5 חדרים. מי יכול להושיע על עוול אזרחי כזה לחייב להשכיר בכל מחיר ואפילו אם אינך בקו הבריאות ולא מתפרנס
- 3.איך יתוקצבו כולל 18/08/2016 01:39הגב לתגובה זובניית בתי ספר ועוד? יש להגיע להסכמות שלמות ולכרוך חבילות של דירות+ איזור מסחרי שיחזיק אותם מבחינת ארנונה ולאסור בניה מסחרית ללא הצמדת מתחמי דיור רק אז זה יעבוד
- 2.פנסיונר מאוכזב 17/08/2016 16:40הגב לתגובה זוצעירים תמשיכו לרוץ כמו עדר ולקנות דירות ולשבת בסלון ולקטר לא תגיעו לכלום בחיים בלעדי הורכם אין לכם סיכוי לעתיד המדינה הזאת אם לא תקומו מהמזגן ותצאו להפגין גורלכם נחרץ השלטון קורא אותכם כחלשים וכעדר ללא כיוון וההמשך ידוע אתם תמשיכו לעבוד שעות על גבי שעות לא רק על דירה אלא גם על אוכל חינוך בריאות וכולי כי תצתרכו לממן את השלטון מעל ל-60 אחוז משכרכם בסופו של דבר תהיו עבדים
- 1.ישראל ישראלי 17/08/2016 14:14הגב לתגובה זוושלא יעבדו עליכם כחלון מאחז עיני זוגות צעירים וחהל שכך.