הסיבה האמיתית לפאניקה שראינו במניות הביומד
בואו נכנס לפרופורציה, המניות, הסלים והקרנות בתחום הביו אכן ירדו בחודש האחרון, אבל בהשוואה למה שעשו עד אותו זמן, מאז החלה ההתאוששות לפני כחמש השנים, קשה לנו לקבל הגדרות כמו "התרסקות", הרי גם לאחר הירידות, תחום הביו הכה כמעט את כל התחומים האחרים. אנחנו עוקבים אחריו מאז "המהפכה הראשונה" בוול סטריט בתחילת שנות ה-80'. ישנם חמישה סלים (IBB, XBI, PBE, BIB ו-FBT), המתמחים בתחום, שאמנם ירדו 7%-23% במהלך החודש האחרון, אבל מאז החלה ההתאוששות בתחילת 2009 ועד לשבוע האחרון של פברואר השנה, עלו בטווח של 260%-600%, בהשוואה ל- 100%, 120% ו-160% שעשו מדדי הדאו, S&P והנאסד"ק (בהתאמה) באותה התקופה. גם אם תמדדו את תשואת 5 הסלים מול שלושת המדדים המובילים בכל שנה מאז ועד היום, תגלו שהפער בין התשואות רק הולך וגדל. בשנה האחרונה למשל הניבו החמישה תשואה של עד 110% (הנתונים כוללים את הירידות לאחרונה), כאשר מול שלושת הגדולים עד 27%. אז בואו לא נזדעק כל כך, זו אינה "התרסקות". מאז 2009 עברנו כבר 10 "נפילות" דומות לזו.
ובכל זאת, מה הביא לתיקון הנוכחי? ולמה דווקא עכשיו?
בדיוק כפי שקרה בכל התיקונים הקודמים - מספר אירועי כותרות גרמו לכך. תחילה הייתה העובדה שמדדי הביו שברו שיא חדש, שוב, מה שהחל לייצר פחד גבהים. אגב, מאז משבר 2008, "פחד גבהים" הופך להיות סיבה מובילה לתיקונים בעקבות הירידה בהבנת הנקרא. הירידות התחילו לאחר שויליאם דאדלי, נשיא הבנק הפדרלי של ניו יורק, סגן היו"ר של הועדה לפעולות בשוק הפתוח של הבנק הפדרלי, האיש השני הכי חזק בבנק, אמר בנאום שנתן בסוף פברואר, שתחום הביוטק מוערך בוול סטריט הרבה מעל לערכו הריאלי במיין סטריט (תופעה שקיימת מאז הופעתן של חברות הביו בוול סטריט באמצע שנות ה-80' של המאה שעברה).
שילוב של הנאום עם כמה כותרות מאיימות, שהגיעו לשוק מיד לאחריו, גרם לירידות ללא תמיכת עובדות. הכותרת שממשל אובמה מנסה, בגלל מחירי התרופות הביולוגיות שהרקיעו, לקצר הגנות על פטנטים, על מנת לעזור לחברות הגנריות להיכנס ולהגדיל את ההיצע, הייתה סיבה ראשונה. נפילתן של כמה חברות ביו מובילות, כמוGilead (סימול: GILD) שנפלה במהלך מארס משיא כל הזמנים של 89 דולר ל-68.5, הייתה סיבה נוספת. Gilead , אחת מנושאות המטוסים של התעשייה ומהווה למניה מובילה בכל סל ביו, נפלה בגלל שמועות על כך שהרשויות דורשות ממנה לקצץ במחיר תרופת הצהבת C הפופולרית שלה, Sovaldi, ועל כך שהיא נתקלת בבעיות בגלל תחרות מתפתחת מול תרופות ה-HIV שהיא מפתחת. לבסוף הגיע מבול של כותרות בעקבות ההמלצה ששלח האנליסט / מנהל ההשקעות הנודע מרק שוננבאום ללקוחותיו, בה המליץ להוריד החזקות בכל מניות הביו "כי המניות במחירי שיא ויש הצטברות גדולה מדי של כותרות רעות". אבל הסיבה האמתית לירידות, היא אותה הסיבה שגרמה לעליות - תחום הביו הוא התחום שבו המפגש בין חוסר ההבנה של המשקיע לסנסציוניות של הכותרות גדול יותר מכל תחום אחר. בתחום הזה הפך החלום למשתנה החשוב ביותר בפלטפורמת הערכת המניות, ובעקבות כך גם לגורם החשוב ביותר לזעזועים. התנודות החדות בסלים מבשרות לנו שמה שכבר קבלנו כנתון בחברות החלום הקטנות (התנהגות בלתי רציונלית ותזזיתית אל מול הכותרות) מתחיל להשתלט על התחום כולו.
כשמניה כמו GILD מאבדת כרבע מערכה על השמועות הנ"ל, זה אומר שהכותרות הצליחו לגרש סופית את ההיגיון ממודל ההערכה. מדוע? כי הבעיות שגרמו לירידה ב-Gilead אינן ביו טכנולוגיות, אלא פרמקולוגיות. ויותר מכך, הן מבוססות כותרת ולא עובדות. האיום על כניסה של חברות גנריקה לתחום הביו פשוט אינו רציני כרגע, והתחרות בתחום ה-HIV הייתה לא פחות חזקה בתחילת פברואר, לפני הנפילה, כש-GILD שברה את שיא כל הזמנים. במילים אחרות, מה שבעצם כתב מרק שוננבאום ללקוחותיו על כך ש"המניות במחירי שיא ויש הצטברות גדולה מדי של כותרות רעות", הופך למודל המועדף להשקעה ולמכירה בתחום הביו טכנולוגי. למה? כי שום מודל כלכלי / אקדמי לא יכול עדיין לכמת רגשות. בנוסף, מצב מהסוג הזה עדיף לסוחרים שיכולים לעשות כך - יותר כסף ומכונות האלגוריתמים שתשתלטנה על המסחר. מה שקרה למדדי הביו לאחרונה הוא דוגמא קטנה למה שקורה למניות החלום כל הזמן - ההבנה בתחום העיסוק שלהן כמעט ואינה קיימת, העליות והירידות המטורפות הן אך ורק על סמך הכותרות.
- יורוג'ן רוכשת תרופה אונקולוגית בפיתוח תמורת 4 מיליון דולר
- ביום המסחר הראשון של 2025: מי המניה שצונחת ב-80%?
מה שקרה, במהלך החודשים האחרונים למניית Prana Biotechnology האוסטרלית (סימול: PRAN) בארה"ב או סימול: PBT.AX) באוסטרליה) מדגים היטב את כיוון פני הדברים. Prana עוסקת בתחומי חלום מובילים, מפיתוח תרופות למחלות נוירולוגיות, שקשורות במרכז העצבים במוח כמו אלצהיימר, פרקינסון והנטינגטון, ועד פיתוח תרופות בתחום הסרטן וניוון מקולרי (macular degeneration - מחלת עיניים שה נפגע תפקודם של הפוטורצפטורים במרכז הראיה). כל אחד מהתחומים מייצג חלום אדיר. אנחנו עוקבים אחרי החברה הזו, שנמצאת עדיין בשלב ה-Developmant stage company מאז הנפקתה ב-2003. בדומה לחברות חלום רבות אחרות, המשקיע צריך לדעת מראש מה הסיכונים בהשוואה להשקעה בחברות מבוססות מהסוג של רוש (סימול: RHHBY) הענקית שמתעסקת, בין השאר, באותם חלומות. אם זה לא ברור, אסור "לשחק" בבורסה בכלל. למשקיע שרוצה להשתתף בחלום, כל חלום, עדיף ובטוח יותר לשבת, לאורך זמן, על חברה מובילה. את הגרף של PRAN מאז הונפקה, עם זה של RHHBY - זה אומר הכל. מאז הנפקתה של PRAN בסוף ספטמבר 2003 לפי 5 דולר המניה, עברה המניה טלטולים רבים עד לקיץ 2013, אז הודיעה שהתוצאות הראשוניות של השלב השני של הבדיקות הקליניות בתרופת האלצהיימר שלה, ה-PBT2, היו מוצלחות. ההודעה חשפה את החברה לרודפי החלומות, וכתוצאה החלה לטפס, בהתחלה לאט אבל בקצב שהלך והתחזק ככל שיותר אתרי סוחרים ומשקיעי חלום הצטרפו למסע. בינואר השנה, לאחר שפרסמה עדכון חיובי נוסף על הבדיקות בסוף דצמבר, המניה הגיעה ל-13.3 דולרים (מ-2.5 דולר בעת ההודעה ביולי 2013), והפכה רשמית, על פי הכותרות, ל"אחת החברות שמובילות את המאבק לפתרון בעיית האלצהיימר". העובדות ההיסטוריות מראות שסיכוי חברה במעמדה של Prana להגיע משלב II של ניסויים קליניים לאישור והצלחה במכירות נמוך, ובמיוחד כאשר המתחרות על אותן התרופות הן חברות ענק. אבל המשקיעים מתעלמים מהסיכון, והחל מינואר לא עבר יום כמעט ללא כתבה ב-Seeking Alpha, Fools או Street.com - והמחזורים במניה גדלו משמעותית.
"סיטונאי המניות" (אנשים וגופים שמפיצים המלצות קניה בהפצת נאטו מסיבית) גילו גם הם את החברה האוסטרלית. באמצע מארס המניה קפצה ב-25%, יום לאחר כתבה ב-Seeking Alpha, בה השוו בין ה-PBT2 של פראנה ל- Solanezumab של איליי-לילי (סימול: LLY), שהייתה באותו שלב התקדמות. הכותרת הייתה "Alzheimer's Dementia: Eli Lilly's Solanezumab Or Prana's PBT2, Which Would You Take?". מי שטרח גם לקרוא את תוכן הכתבה, היה צריך להבין את ההבדל הגדול בסיכויים של השתיים להגיע לקו הגמר. הדרך מסיום השלב השני לגמר ארוכה, יקרה ובסופה, גם אם התרופה תאושר, צריך לשווק (ראינו זאת בסאביינט ובפרוטליקס). איך שלא יהיה בתחילת השבוע הודיעה Prana שתוצאות השלב ה-II אכזבו והמניה ירדה באותו היום ב-72%. למחרת המשיכה ליפול ב-18% נוספים וחזרה למחיר יולי 2013, משקיעי הכותרות שוב אכלו מרורים. משקיעים שטורחים לבדוק, מבינים שהתשובה לשאלה Which Would You Take? ברורה. האמינו לנו שגם אם ה-Solanezumab של LLY יכשל - המניה בקושי תגיב (לפחות הם מוגנים בפני "התרסקות").
המשקיע צריך להבין שתחום הביו טכנולוגיה הוא רק בתחילת דרכו. שהיכולת להעריך חברות, במיוחד קטנות, תלך ועשה יותר ויותר קשה. כיוון שככל שהתחום יתרחב - כך גם יגדל מספר החלומות - חשוב שמשקיע שרוצה להמר על חלום מסוים ילמד לחלק את כספו ולהניח 80%-90% מהכסף המיועד לחלום על חברה מובילה או סל ביו, ורק 10%-20% על חברת החלום הקטנה. בכך הוא לא רק מקטין סיכון, אלא מגדיל סיכויו להצליח. 95% מהרכב סלי ההשקעה מתבסס על RHHBY או AMGN של העולם, לכן אנחנו מעדיפים אותם. איך אומרים בוול סטריט? "אתה יכול להיות שור או דוב, אבל לא חזיר", תנסו את השיטה הזו.
- 19.שלמה גרינברג 07/04/2014 15:51הגב לתגובה זולזאבי ולשלומי (16-17): אני צריך לבדוק אבל מקווה שבסוף נוברטיס לא תקנה את גמידא ו ה 2 מיליארד מספרים כבר שנים. אין ספק עם זאת שגמידא ואינסייטק מציגות פוטנציאל גדול.
- 18.שלמה גרינברג 07/04/2014 15:49הגב לתגובה זולעידן (11): GILD תסיים את 2014 עם מכירות של כ 17 מיליארד ורווח נקי של כ 6 מיליארד או כ 4 דולר למניה. אלו עליות של 52, 93 ו - 96 אחוזים בהתאמה, קצב בלתי רגיל שנמשך שנים ובנוסף מתקדמת בכמה מהתרופות היותר חלומיות שיש. בנוסף, המנכ"ל, ד"ר ג'ון מרטין הוא מהמעולים שיש. קשה מאוד להתווכח עם הצלחה כזו, בטוח בוול סטריט. המכפיל כרגע 18-19 ל 2014 לא מוגזם לחברה כזו. האמן לי שבהכירי את החברה המשכורות לא היו גבוהות אלמלא ההצלחה והמשקיעים מקבלים זאת. תרד? זה כבר לא קשור למשכורות.
- 17.שלומי 07/04/2014 06:31הגב לתגובה זוזה נכון שהולכים להנפיק בבורסה לפי שווי 2 מילארד דולר?,,החברה שווה את המחיר?
- 16.זאבי 07/04/2014 06:29הגב לתגובה זוביחוד בתחום הביומד שבעיתונים כותבים שהביומד על המדף למכירה להצפת ערך
- 15.שועלי 06/04/2014 16:51הגב לתגובה זולמחזיקי המניות הותיקות של לומניס? מה ניתן לעשות בנידון? תביעה יצוגית?
- 14.חיים 06/04/2014 12:24הגב לתגובה זוbosc לא דיווחה עד עכשיו,,יש סיבה? הראתה לראשונה דיווחה רווחים ברבעון האחרון
- 13.שוס 06/04/2014 07:05הגב לתגובה זורבעון האחרון הודיעה לראשונה על רווחים וצמצום חובות כעת היא מאחרת בפירסום הדוחות על מה זה יכול להעיד?
- 12.שלמה גרינברג 05/04/2014 11:18הגב לתגובה זולמגיב (8):זהב בא מספרו של היועץ הפיננסי Anthony M. Gallea ממורגן סטנלי. הפסקה המדוייקת היא שם הספר, ""Bulls Make Money, Bears Make Money, Pigs Get Slaughtered" לדוד (9): MNKD זה ספור ארוך. החברה, שהקים מימן מכיסו ועדיין מוביל אלפרד מאן, מגדולי היזמים/משקיעים בעולם,הצליחה לתפוס את דמיונם של אנליסטים ומשקיעים רבים. תרופת הסוכרת שלה, AFREZZA, אכן אושרה בקול אחד ע"י 14 חברי הועדה אבל זה לא מבטיח אישור FDA ב 15.4, יש כמה בעיות לא פטורות. הערכה של 2.5 מיליארד לחברה שלא מוכרת עם 200 מיליון חוב? נ
- 11.עידן 05/04/2014 08:59הגב לתגובה זושלמה למה המנהלים בחברה מושכים משכורות מוגזמות מדי לטעמי זה מתכון לאסון עתידי וכנראה כרגע מחיר המניה מנופח מה דעתך?
- 10.Answer 05/04/2014 05:03הגב לתגובה זוIts a translation: Bulls make money, bears make money, pigs get slaughtered
- 9.דוד 04/04/2014 13:31הגב לתגובה זולפני כמה ימים החברה קיבלה המלצה חיובית כמעט פה אחד מהוועדה שממליצה לFDA בנוגע למשאף איסולין שהיא מפתחת (נכון זה עדיין לא אישור ) לטעמי הסיכויי כרגע במניה הוא יותר גבוה מהסיכון בהרבה אשמח לדעתך
- 8.המגיב 04/04/2014 12:37הגב לתגובה זואתה יכול להיות שור או דוב אבל לא חזיר .... גדול.
- 7.ציון 04/04/2014 12:09הגב לתגובה זושלומה,,חברה שוייצריתה ודיעה שתיקנה את גמידה סל במאות מליונים וגם אינסייטק על המדף להערכתי,,תן דעתך על אלביט מדיקל,,החברה האם
- 6.שלמה גרינברג 04/04/2014 08:53הגב לתגובה זול Jaimon (1):אכן מצב מוזר מאוד אבל הניסיון, במקרים כאלו, מצביע שהחפזון מהשטן, כדאי להמתין. אגב, רפי (3) צודק. לחיים (2): הלוואי !! "בסה"כ הם צריכים להמשיך למכור"?? איני מבין ב"לרסק" אבל הדרך, כרגע, עדיין רחוקה מלהיות סלולה. לאיחטיאנדר (4): מילים נוספות? על החברה הזו אפשר ונכתבו ספרים. איך אמרו בשנות ה 90 כאטשר משקיעים לא ידעו באיזו חברה רפואית להשקיע? "אם אתה בספק תקנה רוש, שם אי אפשר להפסיד". ליוסי (5): לא יודע אבל יש לך מאה אלטרנטיבות דומות שמצבן טוב בהרבה.
- 5.יוסי 03/04/2014 22:10הגב לתגובה זוה_=-FDA שווה משהו?...הרי זו תרופה שקיבלה אישור, לא יתכן שהיא לא שווה כלום. לדעתי.
- 4.איחטיאנדר 03/04/2014 16:11הגב לתגובה זוהחברה נזכרת במכפילים יחסית נמוכים, אני מבין שזה לא כלל ברזל ועדיין... יש לך אולי מספר מילים נוספות להרחיב על מצב החברה?
- 3.רפי 03/04/2014 15:23הגב לתגובה זועל תביעת הפטנטים. יצאה הודאה שהמגעים התפוצצו ושהם בטוחים שיוכלו להגן על התביעה של הפרת פטנטים בבית משפט ולנצח. האמת - כול חברה תגיד את זה, כך שגם אם הם צודקים והתביעה היא קנטרנית זה לא עוזר הרבה.
- 2.חיים 03/04/2014 14:43הגב לתגובה זולא רואה שום סיבה שהיא לא תהיה חברה בשווי של עשרות מיליארדי דולרים בטווח של 10 שנים. מה דעתך ? בסהכ הם צריכים להמשיך למכור. הצלחת הטיפולים תמכור את עצמה ותביא לקוחות חדשים. גם ללא אישור התוויות חדשות על ידי ה fda (גמילה מעישון, דמנציה וכו) לדעתי דרכם לשווי של עשרות מיליארדי דולרים די סלולה. אשמח לדעתך. האם יש ארוע שיכול לרסק את המניה (מעבר למפולת בשווקים כמובן).
- 1.jaimon 03/04/2014 11:55הגב לתגובה זוהחברה הוציאה דוחות מעולים, דיווחה על הגעה לפיתרון בסוגייה המשפטית בעניין הפטנטים. השלימה הנפקה משנית במחיר של 28$ !!!! למנייה לפני שבועיים בדרך של הצעת מכר - דבר שניקה את החשש ממכירות עתידיות של עובדים \ קרנות שצריכות נזילות. בנוסף מי שקלט את כל הסחורה הן 2 קרנות: 1. הקרן של פולסון 2. קרן ויסיום שמתמחה בתחום הרפואי. שתיהן הפכו לבעלות עניין. החברה מוכרת 65 מ דולר ומרוויחה כ- 11 מ דולר. עם גידול מרשים בכל מגזרי הפעילות ועתיד מבטיח שתחום שרק הולך ומתרחב. המחיר אחרי ההנפקה הראשונית כבר נסק לשע