חיסכון לכל ילד
צילום: דאלי

חוסכים לילדים בפיקדונות במקום במניות? הפסדתם עשרות אלפי שקלים

איך לחסוך לילדים? אל תהיו פראיירים; וגם - מי הגופים המובילים ומי המאכזבים בחיסכון לכל ילד?

אביחי טדסה | (5)
נושאים בכתבה חיסכון לכל ילד

נתחיל בנושא לכאורה לא קשור - שר האוצר לשעבר, משה כחלון מסובך בפרשת חברת האשראי החוץ בנקאי, יונט קרדיט. ככה זה שהוא "מוכר" את שמו טובת כסף גדול. הוא נכנס להיות יו"ר בחברה שנעשו בה עסקאות ופעולות  לא תקינות, ואפילו פליליות. אבל כחלון להבדיל מאלו שבאו אחריו באוצר בא לשנות והצליח במספר מישורים - יש ביקורת גדולה (גם אצלנו) על מחיר למשתכן, אבל רבבות זוגות חייבים את ההגעה שלהם לדירה לכחלון. יש ביקורת גם על תוכנית חיסכון לכל ילד וקופת גמל להשקעה, אבל הרוב הגדול מסכים שזה צעד חשוב ומועיל בעולם החיסכון לטובת הציבור - גם על זה חתום כחלון. 

תוכנית חיסכון לכל ילד שעכשיו בצורה אחרת מאומצת גם בארה"ב על ידי ממשל טראמפ, החלה בארץ בתחילת 2017. מאז, הצטברו בה מעל 23 מיליארד שקל ב־3.6 מיליון חשבונות. מדובר בתוכנית חיסכון ארוכת טווח, שבה מפקידת המדינה בכל חודש סכום עבור כל ילד בישראל (התחיל ב-50 שקלים וכעת 57 שקלים). להורים ניתנת האפשרות להכפיל את ההפקדה, על חשבון קצבת הילדים החודשית. מטרת התוכנית היא לסייע לילדים להתחיל את חייהם הבוגרים עם חסכונות משמעותיים.

 מדריך חשוב: חיסכון לכל ילד - איפה כדאי לשים את הכסף?

מסתבר ש-80% מהחסכונות מנוהלים בקופות גמל, ו־20% בבנקים. שיעור הפיקדונות יורד בהדרגה על רקע המדריכים, כתבות, הסברים שאין טעם בחיסכון אורך טווח להשקיע כספים בפיקדון כי ההשקעה בקופות גמל דווקא בסיכון יספקו לאורך זמן תשואה גבוהה יותר. ונסביר בקצרה - מניות מספקות על פני זמן תשואה עודפת על פני מכשירים סולידים כמו אג"ח ופיקדונות. אבל אם אתם משקיעים לטווח קצר, זה מסוכן - מניות יכולות גם לרדת. אם אתם משקיעים לטווח ארוך, אז לפי הרוב הגדול של המחקרים והבדיקות שנעשו בעבר אתם תרוויחו תשואה עודפת על פני השקעות אחרות, ולכן ההמלצה הברורה של מומחי השקעות למשקיעים לטווח ארוך שיכולים לראות בדרך ירידות כי סיכוי גבוה שהם יראו אחריה עליות, היא - תשקיעו במניות. 

ואכן - מי שהשקיע במניות במסלול מוגבר לילדים שלו הרוויח הרבה יותר - במבחן של 5 שנים, אינפיניטי ייצרה תשואה של קצת מעל 100%, אנליסט ומיטב אחריה.  מי שלקח סיכון ממוצע, לא סיכון מוגבר, קיבל חצי תשואה - באזור ה-50% בחמש שנים, ומי שלקח את המסלול הסולידי - שהוא כאמור טעות, השיג תשואה שהיא חצי מהמסלול בסיכון בינוני - 25%. בפיקדונות התשואה היא בממוצע קצת מתחת לזה.


אז אם אתם דואגים לילדים שלכם ויש להם זמן להשקיע - תשקיעו במניות.  ההבדל בין תשואה של 100% בחמש שנים ל-25% בחמש שנים, היא עשרות אלפי שקלים בסוף תקופת החיסכון. 


מי שמאכזב במבחן הארוך במסלול המנייתי הם אלטשולר, מור והפניקס. מור והפניקס דווקא עם תשואות טובות בטווח הזה בקרנות השתלמות ובגמל בכלל. בכל מקרה, המובילה מבחינת נכסים וחשבונות שנפתחו היא אלטשולר שחם עם כ־965 אלף חשבונות. אחריה נמצאת הראל עם כ־628 אלף חשבונות, ובמקום השלישי הבנק הראשון בדירוג, בנק הפועלים, עם כ־290 אלף חשבונות. גם הפניקס ואנליסט נמנות עם חמשת הגופים המובילים.

קיראו עוד ב"חיסכון ארוך טווח"


 הורים רבים טועים - איך לא להיות פראייר?

התוכנית מאפשרת להורים להוסיף 57 שקלים לחודש מתוך קצבת הילדים, מה שיכול להכפיל את ההפקדה ולשפר את התשואה המצטברת. למרות זאת, רק 58% מההורים בוחרים לעשות זאת. בקרב הציבור היהודי הלא־חרדי שיעור ההפקדות הנוספות עומד על כ־62%, בעוד שבקרב החרדים הוא יורד ל־39%, ובקרב הציבור הערבי הוא נמוך במיוחד – רק כ־23%. היתרון שבהכפלת הסכום הוא שאין במשך התקופה הזו דמי ניהול. 

בנוסף, שני שלישים מההורים בוחרים באופן פעיל את הגוף שמנהל את החיסכון ואת מסלול ההשקעה, אך שליש מההורים לא מבצעים בחירה, והילדים שלהם נשארים במסלול ברירת המחדל. בשנת 2024 נרשמה ירידה בבחירה האקטיבית, אולי בשל העובדה שברירת המחדל נקבעת לפי הילד הקודם. ברירית המחדל שונתה לפני מספר שנים והיא במסלול בסיכון מוגבר - גם הרגולטור יודע ומבין שכאן תהיה על פני זמן תשואה גבוה יותר ונזכיר כי התשלום הזה לילדים מגיע מגיל אפס ועד גיל 18 או אפילו 21.  

מנתוני ביטוח לאומי  עולה כי בקרב הציבור החרדי נרשמה נטייה להפקיד יותר עבור בנות מאשר עבור בנים, ואילו בציבור הערבי ההיפך, הפקדות גבוהות יותר עבור בנים. בציבור היהודי הלא־חרדי הפערים המגדריים פחות בולטים.

לדברי ניצה קסיר, סמנכ"לית מחקר בביטוח הלאומי, מדובר בתוכנית משתלמת במיוחד שמספקת לילדים נקודת פתיחה כלכלית טובה. עם זאת, לדבריה, הרבה הורים אינם מעורבים מספיק בתהליך, לא בוחרים את הגוף או המסלול, ולעיתים גם לא מכפילים את הסכום. כתוצאה מכך, הילדים עלולים להפסיד סכומי כסף משמעותיים לאורך זמן.


תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    אנונימי 06/07/2025 16:35
    הגב לתגובה זו
    תחסכו כסף לילדים אבל בחול. דמי ניהול אפסיים והכסף יהיה רחוק מהטלפיים של מר קלקלה והגרנמייזר כך שאולי באמת ישאר של הילדים.
  • 3.
    אנונימי 06/07/2025 10:08
    הגב לתגובה זו
    איך ב100 שח לחודש אפשר להגיע לסכום משמעותי ואיך הבדל בתשואות על כמה אלפי שקלים יכול להגיע לעשרות אלפי שח
  • 2.
    אדורם 06/07/2025 09:57
    הגב לתגובה זו
    אם תהיה מפולת עוד כמה חודשים האם תתנצלו ותודו בטעותכם
  • 1.
    אלטשולר 06/07/2025 09:04
    הגב לתגובה זו
    אלטשולר מאכזבים תקופה ארוכה . הגיע הזמן לעבור מהם אולי סוף סוף מישהו שם יתעורר
  • אנונימי 06/07/2025 10:42
    הגב לתגובה זו
    דמי הניהול דופקים כל חודש !! תשואה מעניינת אותם כשלג דאשתקד.