
פלנטיר בשיא והאנליסטים מזהירים - האם המניה עדיין מעניינת?
לאחר עלייה של יותר מ-400% במניית פלנטיר Palantir 1.57% בשנה החולפת, מתחילים גם הספקנים הקולניים ביותר בוול סטריט להתרכך. בבית ההשקעות מיזוהו, שעד כה החזיקו בהמלצת "תשואת חסר" על מניית החברה, שינו את דעתם והעלו את ההמלצה ל"נייטרלי" - תוך הכרה בכך שפספסו את התנופה המשמעותית של החברה בשווקים המסחרי והממשלתי. יחד עם זאת, האנליסטים מזהירים: שווי החברה הגבוה עלול להתכווץ במהירות אם הסנטימנט בשוק יתהפך.
מניית פלנטיר הגיעה לאחרונה לשיא היסטורי של 149.81 דולר. אבל דווקא
בשיא הזה, מיזוהו קבעו מחיר יעד של 135 דולר – כמעט 10% מתחת למחיר הנוכחי. לדעתם, השווי הנוכחי פשוט לא מצדיק את ההתלהבות, גם אם הם מודים שפיספסו את התזוזה האדירה.
החשש המרכזי נובע מהערכת שווי קיצונית. פלנטיר נסחרת כיום לפי מכפילי מכירות של 97 ל-2025 ו-77 ל-2026 – נתונים חריגים מאוד אפילו ביחס לעולם התוכנה. עבור אנליסטים רבים מדובר בשיעור קפיצה שמצריך חישוב מסלול מחדש.
ועדיין, אי אפשר להתעלם מהמומנטום העסקי. החברה לא רק שומרת על נוכחות ממשלתית יציבה, אלא גם דוחפת עמוק יותר לתוך המגזר הפרטי בארה"ב – שהפך ל-30% מהכנסותיה. מדובר בשינוי אסטרטגי שמביא תוצאות, עם יעד שאפתני לצמיחה של 68% בהכנסות מהמגזר המסחרי השנה.
- איך פלנטיר הפכה למניה היקרה בעולם ולמה אף אחד לא מעז להמר שהיא תרד?
- מה יהיה בוול סטריט? המניות הטרנדיות ובכמה יורדים החוזים?
מנועי הצמיחה: בינה מלאכותית וגיוס לקוחות
מנועי הצמיחה של פלנטיר ברורים: שילוב חזק של טכנולוגיה מתקדמת ומערך הדרכה שמקצר תהליכים. ה־AIP bootcamps של פלנטיר מאפשרים ללקוחות להבין במהירות את יתרונות הפלטפורמה – וליישם פתרונות בזמן שיא.
פלטפורמת Foundry של החברה הופכת ללב תשתיתי בארגונים עם איגום מידע, הפקת תובנות ויישום בינה מלאכותית – הכל תחת קורת גג אחת. התחומים שמשתמשים בה מגוונים: פיננסים, בריאות, אנרגיה, לוגיסטיקה ותשתיות.
גם המגזר הממשלתי ממשיך לתרום נתח משמעותי להכנסות. כ-42% מההכנסות של פלנטיר מגיעות מהממשלה הפדרלית בארה"ב. זרם מתמשך של חוזים עם סוכנויות ממשלתיות מחזק את התחזיות החיוביות לעתיד – במיוחד בצל המתיחות הגיאופוליטית הגוברת.
- עליות קלות באסיה, החוזים נסחרים ביציבות, ומה עם הקריפטו?
- אורקל מוכיחה שגיל הוא רק מספר - הדינוזאור שהפך לכוכב הבינה המלאכותית
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
חיזוק מעניין הגיע לאחרונה עם פרויקט "Warp Speed for Warships" – תוכנית שנועדה לייעל את תהליכי בניית כלי שיט בצי האמריקני. זהו המשך ישיר לפרויקט הליבה Warp Speed שהושק ב-2024, ומשמש כמערכת הפעלה לייצור מתקדם.
החברה גם מרחיבה את שיתופי הפעולה. שותפות עם Databricks ועם xAI של אילון מאסק ממצבות את פלנטיר כשחקן מרכזי בזירה הטכנולוגית. המנכ"ל אלכס קארפ משדר ביטחון מלא. לדבריו, "פלנטיר בוערת" – והוא אינו חושש מהביקורת סביב המחיר או השווי. מבחינתו, ההתרחבות היא בלתי נמנעת, והוא בטוח שהחברה תעמוד בכל סערה פוליטית או כלכלית.
החששות בוול-סטריט
לצד ההתרגשות והצמיחה המרשימה, קיימים גם חששות אחרים חוץ מהערכת השווי הגבוהה שמטרידים את האנליסטים. אחד המרכזיים שבהם הוא המחיר הגבוה של הפתרונות של פלנטיר – מערכות מורכבות שדורשות השקעה של מיליוני דולרים, הן בהטמעה והן באחזקה שוטפת. משמעות הדבר היא שחברות קטנות ובינוניות אינן קהל יעד ריאלי, מה שעלול לצמצם את גודל השוק הפוטנציאלי.
גם בקרב לקוחות גדולים, נדרשת הצדקה כלכלית ברורה כדי לאשר הוצאה בסדר גודל כזה, במיוחד כשקיים מגוון פתרונות אחרים – חלקם זולים או גמישים יותר. בנוסף, יש חשש שפלנטיר תמצה את קצב גיוס הלקוחות החדש לפני שתצליח להוריד עלויות או לפתח מודלים מסחריים נגישים יותר. כל אלה מעוררים שאלה מהותית: האם הצמיחה המרשימה של החברה יכולה להימשך לאורך זמן, או שמא היא עומדת להתנגש בתקרת זכוכית של מגבלות שוק.
לעומת זאת, גורמים אחרים בענף דווקא רואים בפלנטיר "שכבת תשתית" לעולם המידע החדש. כמו שיש תשתיות מים או חשמל – כך גם ארגונים גדולים יזדקקו לפתרונות של פלנטיר כדי לשרוד בעידן הדאטה וה-AI. כל עוד החברה מצליחה לעמוד ביעדי הצמיחה, ייתכן שהשוק ימשיך להצדיק את השווי. אבל תנודתיות בשוק או סטייה מהתחזיות עלולה לגרור תיקון חד. פלנטיר נסחרת כעת לפי שווי של 351 מיליארד דולר, לאחר שעלתה כמעט 100% מתחילת השנה.