roche
צילום: טוויטר

עם השקעה של 50 מיליארד דולר - רוש מנסה להתחמק מהמכסים

ענקית התרופות השוויצרית נותנת לטראמם בדיוק את מה שהוא רוצה - השקעה בארה"ב תוך יצירה של אלפי משרות

רוי שיינמן | (1)

חברת התרופות השוויצרית רוש הודיעה כי תשקיע כ-50 מיליארד דולר בארצות הברית במהלך חמש השנים הקרובות, במהלך שנועד להרחיב את פעילותה במדינה ולהפחית את התלות שלה בייצוא לארה"ב, שצפוי להיפגע בעקבות המכסים. ההשקעה צפויה ליצור מעל ל-12 אלף משרות חדשות, מהן כ-6,500 בתחום הבנייה ו-1,000 בתפעול שוטף של מהמתקנים החדשים.


המהלך מגיע על רקע מדיניות המכסים של ממשל טראמפ, שבוחן בימים אלו צעדים חדשים להטלת מכסים גם על תעשיית התרופות: "אתם תראו, כולם ירוצו לפתוח כאן מפעלים", אמר טראמפ לאחרונה בהקשר לנושא. רוש, כמו חברות אחרות בעולם, פועלת כדי להקדים תרופה למכה: להשקיע בייצור מקומי ולנסות לחמוק מהמסים שצפויים להפוך את היבוא לבלתי משתלם.


משחקת לידיים של טראמפ

לצד ההודעה של רוש, חברות אחרות כבר ביצעו מהלכים דומים: נוברטיס השוויצרית הבטיחה השקעה של 23 מיליארד דולר בארה"ב, וגם חברות אמריקאיות כמו ג'ונסון אנד ג'ונסון ואלי לילי הודיעו גם הן על הרחבת הפעילות. ההודעה של רוש כוללת הרחבה של מרכזים קיימים בקנטקי, אינדיאנה, ניו ג'רזי וקליפורניה, הקמת מפעל חדש לטיפול גנטי בפנסילבניה, ומפעל לייצור תרופות הרזיה שהמיקום שלו עדיין לא פורסם. בנוסף, תוקם מעבדה למחקר בתחום הלב, הכליות והמטבוליזם במסצ'וסטס.


לאחרונה הנשיא טראמפ הנחה את מחלקת המסחר האמריקאית לפתוח בחקירה לבחינת הסיכונים הביטחוניים שבייבוא תרופות ושבבים, מהלך שעלול להוביל להטלת מכסים בגובה של עד 25%. אם זה יקרה, יצואנים כמו רוש יפגעו קשות. אז הם מיישרים קו, ומקימים מפעלים בתוך גבולות ארה"ב. המהלך של טראמפ מתבצע במסגרת סעיף 232 לחוק הסחר של ארה"ב, המאפשר הטלת מכסים במקרה שמוצר מיובא מהווה איום לביטחון הלאומי. מדובר באותו סעיף ששימש בעבר להטלת מכסים על פלדה ואלומיניום.


התלות של ארה"ב בייבוא ברורה לפי המספרים: לפי בסיס הנתונים של האו"ם, ארה"ב ייבאה ב-2023 תרופות בשווי של כ-213 מיליארד דולר, כמעט פי שלושה מהיקף הייבוא בשנת 2014. גם בתחום השבבים, המדינה אמנם מובילה בתכנון, אך תלויה לחלוטין בייצור שמתרכז בטאיוואן, דרום קוריאה וסין. פגיעה כלשהי בשרשרת הזו עלולה לשתק מגזרים שלמים, החל מבריאות ועד ייצור רכבים ומכשור רפואי.


ההשקעה של רוש היא חלק ממגמה רחבה יותר, בה יצרניות רבות משקיעות ומעבירות ייצור לארה"ב. ענקית השבבים TSMC מקימה בימים אלו מפעל ענק במדינת אריזונה בהשקעה של עשרות מיליארדי דולרים, בתקווה לשמר את הגישה שלה לשוק האמריקאי גם בתרחיש של הסלמה במלחמת הסחר.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    טרמאפ צודק אחרי הכולייקח זמן אבל האזרחים ירוויחו בגדול (ל"ת)
    אנונימי 22/04/2025 14:33
    הגב לתגובה זו