
מתחנפת ל"אומה המועדפת"? רוש תשקיע 700 מ' בצפון קרוליינה
ענקית התרופות השוויצרית רוש מודיעה על הקמת מפעל חדש בצפון קרוליינה, צפי שהאתר יוסיף יותר מ-400 משרות חדשות לעיר, הנשיא טראמפ טלטל את ענף הפארמה עם דרישתו להפחתה מיידית במחירי התרופות בשיעור של 30% עד 80% - האם הענקיות מתיישרות?
חברת התרופות השוויצרית רוש הודיעה כי תשקיע מעל 700 מיליון דולר בהקמת מתקן ייצור תרופות חדש בעיר הולי ספרינס שבמדינת צפון קרוליינה, ארה"ב. זהו חלק מצעד אסטרטגי עליו כבר הודיעה החברה בחודש שעבר שנועד להרחיב את פעילותה במדינה ולהפחית את התלות שלה בייצוא לארה"ב, שצפוי להיפגע בעקבות המכסים.
ההשקעה המדוברת בצפון קרוליינה צפויה ליצור יותר מ-400 משרות בתחום הייצור, המתקן החדש יתמקד בפיתוח וייצור תרופות מתקדמות לטיפול בהשמנת יתר. המפעל ישמש את רוש וחברת-הבת האמריקאית שלה ג'נטק כדי לייצר תרופות מהדור הבא שמתבססות על מנגנון ביולוגי וחלקן על בסיס תאים חיים.
המהלך האסטרגי של רוש צפוי ליצור מעל ל-12 אלף משרות חדשות בארצות הברית, מהן משרות זמניות של כ-6,500 בתחום הבנייה בזמן הקמת המתקנים בשנים הקרובות ועוד כ-1,000 איש עבור התפעול השוטף של המתקנים החדשים ואלו שבדרך.
המהלך מגיע על רקע מדיניות המכסים של ממשל טראמפ, שבוחן בימים אלו צעדים חדשים להטלת מכסים גם על תעשיית התרופות: "אתם תראו, כולם ירוצו לפתוח כאן מפעלים", אמר טראמפ לאחרונה בהקשר לנושא. רוש, כמו חברות אחרות בעולם, פועלת כדי להקדים תרופה למכה: להשקיע בייצור מקומי ולנסות לחמוק מהמסים שצפויים להפוך את היבוא לבלתי משתלם.
מתחנפת ל'אומה המועדפת'?
לצד ההודעה של רוש, חברות אחרות כבר ביצעו מהלכים דומים: נוברטיס השוויצרית הבטיחה השקעה של 23 מיליארד דולר בארה"ב, וגם חברות אמריקאיות כמו ג'ונסון
אנד ג'ונסון ואלי לילי הודיעו גם הן על הרחבת הפעילות. ההודעה של רוש כוללת הרחבה של מרכזים קיימים בקנטקי, אינדיאנה, ניו ג'רזי וקליפורניה, הקמת מפעל חדש לטיפול גנטי בפנסילבניה, ומפעל לייצור תרופות הרזיה שהמיקום שלו עדיין לא פורסם. בנוסף, תוקם מעבדה למחקר בתחום
הלב, הכליות והמטבוליזם במסצ'וסטס.
נראה שענקיות התרופות מיישרות קו עם מדיניות ״האומה המועדפת ביותר״ מדובר בשם שנתן ממשל טראמפ ב-2020 לתקנה שהייתה קושרת את מחירי התרופות שמשלם מדיקר (תוכנית ביטוח בריאות פדרלית בארצות הברית, שממומנת ומנוהלת על ידי הממשלה) למחיר בינלאומי מסויים כלשהו. כלומר, המחיר הנמוך ביותר עבור אותה תרופה במדינות עשירות אחרות.
הרעיון מבוסס על כך שמחירי התרופות בארה״ב גבוהים בהרבה ממחיריהן במדינות אחרות. בעוד שרוב המדינות המפותחות מפוקחות על ידי ממשלות בנוגע למחירי תרופות, בארה”ב – עד להחלת תוכנית ביידן ב-2022 – לא הייתה רגולציה כזו כלל. למשל, תרופת ההרזיה ווגובי של נובו נורדיסק עולה בארה”ב 1,339 דולר לחודש, לעומת 328 דולר לחודש בגרמניה. מחירים הממוצעים של תרופות מרשם ממותגות בארה”ב היו גבוהים ב-422% מהמחירים במדינות מפותחות אחרות. גם לאחר התאמה להנחות שמקבלות קופות החולים, המחירים עדיין גבוהים ב-308%. הפערים הללו זוכים לביקורת מצד שתי המפלגות. וכעת הממשל מתחיל להפשיל שרוולים וכמו שנראה ענף הפארמה מנסה להקדים תרופות למכות.