על הקשר בין מזג האויר ותיק ההשקעות שלך
מזג האוויר הקשה בעולם, כגון שריפות או לחילופין שיטפונות רחבי היקף, פוגעים בסחורות החקלאיות ומעלים חדות את מחיריהן . לדוגמא, מחיר החיטה זינק ב-40% בחודש יולי בשל השריפות ברוסיה. ביצועי הסחורות החקלאיות מתחילת 2010, מחיר החיטה כבר עלה מתחילת השנה בכ-11%, מחיר התירס ירד בכ-4% ומחיר הסויה עלה בכ-1%. לעומתם, מחיר הסוכר נפל מתחילת 2010 בכ-13%, הירידה החדה ביותר בקרב 24 הסחורות הנסחרות במדד ה-GSCI.
עלייה בביקוש לסוכר בעולם
הסחורות החקלאיות משמשות בחלקן לייצור תחליפי דלקים דוגמת האתנול. תופעה זו הגדילה את שטחי הזריעה שלהן על חשבון שטחי גידול סחורות למאכל. הסוכר משמש לזיקוק האלכוהול בו משתמשים לייצור אתנול, הנתפס כאנרגיה נקייה. נציין, כי השימוש בסוכר לייצור האתנול עלה ב-2008 בכ 8% בעקבות התייקרות התירס והאורז.
כ-70% מתוצרת הסוכר העולמית מופקת מקנה סוכר. יצרניות קנה הסוכר הגדולות בעולם הינן ברזיל, הודו, סין ותאילנד. כ-70% מהסוכר שמופק בעולם נצרך בארץ המקור שלו. ברזיל, יצרנית הסוכר הגדולה בעולם, משתמשת בדלק מסוג האתנול בהרכב מלא או מהול בבנזין מזה כ-30 שנה ואף מייצאת אותו מחוץ לגבולותיה. ייצור הסוכר בברזיל, מפחית את תלותו בהתנהגות הדולר, בניגוד לסחורות אחרות.
היבואנים הגדולים של סוכר הינם: האיחוד האירופאי, ארה"ב, רוסיה, יפאן וסין. נציין, כי הצמיחה בשווקים המתעוררים, מעלה באופן עקבי את הצריכה הממוצעת של סוכר לנפש, אך היא עדיין רחוקה מהממוצע העולמי. (כ-7 ק"ג בשנה בסין לעומת 23 ק"ג בשאר העולם).
מדוע ירד מחיר הסוכר מתחילת 2010 להבדיל מסחורות חקלאיות אחרות?
המחסור בסוכר בשוק העולמי ב-2008 עמד על כמיליון טונות וב-2009 על כ-4.3 מיליון טונות. מחסור זה השתקף בעליית מחיר הסוכר בכ-60% ב-2009, העלייה החדה מזה כ-35 שנים. בין הסיבות למחסור זה ניתן למנות את פגיעת הגשם ביבולים בברזיל ואת הירידה באספקה בהודו (היצרנית השנייה בגודלה). הודו המשיכה להקטין את תפוקת הסוכר בכ-30% לרמה של כ-20 מיליון טון ואף החלה לייבא כ-2 מיליון טון סוכר נטו. יש להוסיף למחסור בסוכר, כמובן, את ההשקעות של גופים פיננסיים וכן ספקולציות הנוגעות למחירו בטווח הקצר. ההסבר לירידת מחיר הסוכר החדה ב-2010, טמון אולי בירידת מחיר הנפט מתחילת השנה מכ-85 דולר לכ-75 דולר. ירידת מחיר זו מפחיתה את הביקוש לאתנול כתחליף לזהב השחור. יתרה מכך, יתרות האתנול בארה"ב באירופה ובברזיל שכבר הצטברו לכמיליארד ליטר, הוסיפו לגדול בכ-50%.
מה צפוי בשנה הקרובה ואיך ניתן להשקיע?
לאחר התאוששות מירידה של כ-27% ב-2010, מהלך התיקון במחיר הסוכר מתחילת יולי צפוי לדעתנו להימשך. ב-2010 הפגיעה ביבולים בברזיל כבר מתבטאת במספר שיא של כ-120 אניות הממתינות להעמיס כ-3.6 מיליון טונות של סוכר. המונסונים בהודו, היצרנית השנייה בגודלה, יוצרים שיטפונות כמו שהתרחשו בפקיסטן, דבר שיפגע ביבולים ויגרום למחסור משמעותי. אנו סבורים כי הסחורה בעלת הביצועים הגרועים ביותר מתחילת 2010 עשויה להוביל את העליות בסחורות החקלאיות בשנה הקרובה. משקיע המעוניין בחשיפה לסחורה המתוקה, יכול לעשות זאת באמצעות תעודת הסל העוקבת אחר מחירה (סימול: SGG).
הכותב הוא מנהל השקעות בכיר וראש תחום השקעות זרות ב"תכלית בית השקעות", העוסקת בניהול תיקי השקעות ושותפה בחברת "תכלית תעודות סל".
**אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.