ד"ר קרנית פלוג מב"י: "הריבית הריאלית עדיין שלילית, הפגיעה בדולר הינה בשוליים"
בנק ישראל בחר אתמול להיות הבנק המרכזי הראשון בעולם שמעלה את הריבית אחרי אחד המשברים הכלכלים החמורים ביותר שידע העולם. לאחר שנה של הורדות ריבית אגרסיוויות בישראל נגיד הבנק, פרופ' סטנלי פישר, העלה את הריבית ב-0.25% כדי לטפל באינפלציה.
בראיון לגל"צ הסבירה הבוקר (ג') ד"ר קרנית פלוג מנהלת מחלקת המחקר בבנק ישראל וחברת ההנהלה של הבנק מדוע הבנק בחר לעלות את הריבית: "ראינו תפנית בפעילות הכלכלית, המשק התחיל לצמוח, אך יש עדיין אי-וודאות לגבי עוצמת ההתאוששות".
אז למה מעלים ריבית? "צריך לזכור שהעלאה של הריבית ברבע אחוז עדיין משאירה אותה ברמה מאוד נמוכה, ואם לוקחים בחשבון שיש אינפלציה של מעל 2% אז עדיין יש ריבית ריאלית שלילית. המשמעות היא - שזה עדיין דוחף את המשק להתאוששות".
איך התנהלו דיוני הריבית? "אנחנו בדיונים מחפשים את האיזון בין זה שהאינפלציה ממשיכה לעלות ולהישאר בגבול העליון של טווח היעד של בנק ישראל אל מול הצורך לתמוך בצמיחה. צריך לזכור שאם אנחנו לא נטפל בבעיית האינפלציה מוקדם אז הצורך בעתיד יכול להיות עם מחיר יותר כבד".
"העלאה המוקדמת היא גם תומכת בהתאוששות. מאוד קשה להעריך האם יהיה מדובר בהעלאה חד-פעמית כיוון שיש אי-וודאות הקשורה לסביבה העולמית, לאינפלציה ולצמיחה המקומית. לכן, כיוון שהבנק והנגיד מקבלים את ההחלטה מידי חודש זה מאפשר לו לנתח מחדש את הנתונים מידי חודש".
איך ההחלטה תפגע בדולר? "בשוליים היא יכולה לתרום להתחזקות השקל. אך כמו שאמרנו, במידת הצורך, כאשר המגמה של שער החליפין סוטה מהתנאים הבסיסים של המשק, אנחנו מתערבים בדולר. לכן יכול להיווצר מצב שנשתמש בשני הכלים שעומדים לראשותינו במקביל - התערבות בדולר ושינוי הריבית. עם זאת, צריך לזכור ששער החליפין נקבע בשוק".