הדולר המשיך בדרכו דרומה: שערו היציג 3.93 שקלים, איבד השבוע 0.7% מערכו
השבוע נחלש הדולר מול השקל על רקע המגמה בעולם, אך בעוצמה פחותה יותר. בעוצמתו היחסית של המטבע האמריקאי מול השקל תמכו גם הערכות של המשקיעים השבוע כי לאור הירידות החדות שנרשמו במסחר בשקל-דולר, עשוי בנק ישראל להגביר את התערבותו בשוק המט"ח.
זאת, על רקע הירידה בשער הדולר בשיעור של כ- 5% במהלך חודש מאי. למרות הנכונות של הנגיד לפעול למניעת תיסוף, בבנק הפועלים מציינים כי נראה שבתקופות של מגמת היחלשות חדה של הדולר בעולם, לפעולות בנק ישראל תהיה השפעה מוגבלת על שער החליפין.
"הדולר נמצא בתקופה לא טובה לאחרונה. בנק ישראל היה מעדיף לצאת כשהדולר בתנופה בעולם ולא כשהדולר נחלש. בנק ישראל לא צפוי להפסיק בתקופה הקרובה להתערב בשוק, וגם באוצר מבינים את זה, כי יש חשש כבר מסגירה של מפעלים ופגיעה ביצואנים", כך אמר אתמול רון אייכל בשיחה עם Bizportal.
עם נעילת המסחר, השטר הירוק המשיך לאבד גובה, השיל 0.91% למול השקל ושערו היציג נקבע על 3.931 שקלים. האירו איבד גם כן גובה, וננעל בירידה של 0.23% לרמה של 5.578 שקלים לאירו. בסיכום שבועי נחלש הדולר בכ- 0.7% מול השקל.
להערכת כלכלני לאומי: "העלייה בתיאבון לסיכון בשילוב עם הסנטימנט השלילי כלפי הדולר בעולם תביא להיחלשותו מול השקל".
בבנק הפועלים גורסים כי "השקל צפוי להיסחר בתקופה הקרובה במגמה מעורבת, כשבראש ובראשונה הוא יושפע מהתפתחויות במסחר בדולר ובשוקי המניות ברחבי העולם. יחד עם זאת, בין הגורמים התומכים בהיחלשות השקל ניתן למנות את הקיטון בעודף בחשבון השוטף, הפער המינורי בין הריביות של השקל והדולר ורכישות הדולרים מידי יום על ידי בנק ישראל".
בתוך כך, בעולם נחלש בימים האחרונים השטר הירוק בחדות על רקע החשש כי בנקים מרכזיים וקרנות השקעה ממשלתיות ברחבי העולם יפחיתו את חלקו של הדולר באחזקות המט"חיות שלהן. סברה זו מקורה בגירעון האמריקני התופח ובצורך ההולך וגובר של הממשל האמריקאי לגייס הלוואות נוספות למימונו.
גם ביל גרוס מנכ"ל קרן פימקו, קרן האג"ח הגדולה בעולם, חושש מיציבותו של השטר הירוק. בעקבות חששות מפני גידול בגרעון התקציבי של ממשלת ארה"ב, מציע גרוס למחזיקי הדולר לגוון את סל המטבעות שברשותם לפני שהבנקים המרכזיים ומנהלי הקרנות יעשו הם את הצעד.
"הם (ממשלת ארה"ב) מדברים על כך שמיד עם התאוששות הכלכלה, הם יטפלו בגרעון, אני מעריך שזה יהיה קשה מאוד...גרעון של טריליון נמצא כאן כדי להישאר", כך כותב גרוס באתר הרשמי של קרן פימקו בסקירה החודשית למשקיעים.
גם התבטאות הממשל הרוסי שציינו כי מנהיגי המדינות המתפתחות דנים ביניהם ברעיון של מטבע עולמי אחיד, לא הוסיפה עדנה לשטר הירוק.