פועלים: הסטטיסיקה מלמדת כי חודשי דצמבר הם על פי רוב טובים לבורסה המקומית
השנה האזרחית כבר מתקרבת לסיומה והשאלה הגדולה הנשאלת היא האם נחזה בראלי סוף שנה במדדים המקומיים שימתיק במעט את השנה המרה שעברה על המשקיעים באחד העם. כלכלנים בנק הפועלים בדקו את התנהגות מדד הבורסה במרוצת השנים האחרונות במסגרת סקירתם השבועית, ההיסטוריה בהחלט מותירה מקום לאופטימיות.
בינתיים, חודש דצמבר נפתח השבוע במגמה מעורבת, כשהמדדים מחפשים כיוון, וממשיכים בעיקר להגיב לנעשה בארה"ב.
מיחידת המחקר של בנק הפועלים טוענים שהסטטיסטיקה מלמדת, כי חודשי דצמבר הם על פי רוב חודשים טובים לבורסה המקומית. מאז 1993 ועד היום, נרשמו רק פעמיים תשואות שליליות במדד תל אביב 25 בחודש זה – ב-2002 וב-2006. בשנים אחרות, כולל שנים גרועות בבורסה (כגון 1994 ו-2001), דצמבר התאפיין דווקא בעליות שערים:
יחד עם זאת מסתייגים כלכלני בנק הפועלים: "האם הדבר מלמד כי גם השנה דצמבר יהיה חיובי? לא ניתן להתחייב לכך, אך הדבר ייתכן. עם זאת, גם אם תירשמנה עליות שערים בחודש הקרוב, אנו סבורים כי הדבר יהיה לטווח קצר, וכי בטווח של החודשים הקרובים הסיכון בשוק עודנו גבוה. על כן, אנו דבקים בהמלצתנו לשמור על רכיב מנייתי נמוך בתיקים, גם בנקודת הזמן הנוכחית".
מדד אמון הצרכנים מתייצב בשפל
מדד אמון הצרכנים של בנק ישראל נותר בחודש נובמבר בלא שינוי, ברמת שפל של 3 שנים. זאת, לאחר שבחודשים האחרונים נרשמת מגמת ירידה תלולה באמון הצרכנים. על אף ההתייצבות במדד, הרי שרמתו הנמוכה מעידה על חששם של הצרכנים מפני הבאות, ועל המוטיבציה הנמוכה שלהם להמשיך במגמת התרחבות הצריכה, לה היינו עדים בשנים האחרונות.
בבנק הפועלים מעריכים כי למגמה זו צפויה להיות השפעה שלילית על שוק המניות המקומי גם בטווח הקרוב.
עונת הדוחות: תמונה קשה, אך אין הפתעות
ביחידת האסטרטגיה וייעוץ ההשקעות בבנק הפועלים מסכמים את עונת הדוחות לרבעון השלישי. בראשית הדברים אומרים כלכלני הפועלים כי התמונה העולה מעונת הדו"חות איננה אופטימית.
ההכנסות המצרפיות של חברות המעו"ף אומנם צמחו ב-29%, אך מנגד נרשמה שחיקה נוספת של 34% ברווח הנקי המצרפי של חברות אלה בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. יש לציין כי זהו הרבעון השלישי ברציפות שבו נרשמת ירידה חדה ברווחי חברות המעו"ף, לאחר 5 שנים רצופות של צמיחה.
בשורה התחתונה: להמשיך לשמור על הרכב נמוך של מניות
כפי שטענו הכלכלנים בעבר, התנהגות הבורסה בתל אביב מותנית בראש ובראשונה בהתנהגות השווקים הגלובליים.
"אנו סבורים כי מגמה זו תימשך בטווח הנראה לעין, ועל כן הסיכון בשוק המניות כיום בשיאו. ביטוי לכך ניתן בתגובה מתונה (אם בכלל) של המשקיעים לחדשות חיוביות, למול תגובות סוערות בהרבה שניתנות לחדשות רעות. הדוחות הכספיים שיקפו תמונה שלילית של ביצועי החברות ברבעון השלישי, ואנו חוששים כי מגמה זו תימשך גם בדוחות הרבעון הרביעי, שיפורסמו בפברואר-מארס 2009", כך מסכמים בפועלים את סקירתם השבועית. מנגד, גם בעין הסערה מעריכים בבנק הפועלים, כי ישנן מניות שמחיריהן התדרדרו לרמות נמוכות מאוד, שעשויות להניב למשקיעים רווחי הון בטווח הארוך. אלא שנוכח הסיכון הנוכחי בשוק, אנו סבורים כי גם ההשקעה במניות אלו אינה מתאימה לכל אחד, אלא למשקיעים לטווח הארוך, אשר מסוגלים לסבול תנודתיות חריפה, אף בטווח של חודשים רבים
בשורה התחתונה ממשיכים בבנק הפעולים להמליץ על אחזקה ברכיב מנייתי נמוך בתיקים, תוך התאמה לרמת הסיכון של הלקוח. יש לציין כי בחודשיים האחרונים חלה עליה ניכרת בסטיות התקן הגלומות באופציות המעו"ף, אשר הופכת את עלות הביטוח של הרכיב המנייתי באמצעותן ליקרה מאוד.