האם ניתן לאתר את הבנק הבא בארה"ב שייקלע לקשיים?
ה- CDS או ה- CREDIT DEFAULT SWAP הם עסקת החלף (SWAP) לשמיטת חובות באמצעות הסכם דו-צדדי אשר מעביר בעצם את סיכון האשראי של צד שלישי מצד אחד(מלוה) לצד השני אשר מסכים לתת ביטוח לסיכון בעד פרמיות תקופתיות. כאשר אם הצד השלישי לא יוכל לפרוע את חובו(אגרת החוב), הצד השני יהיה חייב לרכוש את האג"ח שלא נפרעה ולשלם את שאר הקרן והרבית.
כך שמחיר ה-CDS הוא מחיר ביטוח(פרמיה)סחיר אשר אם הוא עולה הוא משקף עליה בסיכוי של הקונצרן (שהנפיק את האג"ח)לפשוט רגל. ה-CDS נרכשו בעיקר על ידי רוכשים של אג"ח באיכות נמוכה שגם קנו את הביטוח ולכן רוב הרוכשים היו הבנקים והגופים המוסדיים . ביטוח זה גם העניק בטחון לבנקים לקחת סיכונים גבוהים בהרבה מאשר ללא הביטוח. ה-CDS הוא הסיבה העיקרית לניפוח בועת האשראי מכיוון שמוכרי אג"חים (בנקי השקעות) באיכות נמוכה עודדו את הרוכשים(הבנקים) באמצעות מתן "כרית הביטחון" בדמות ה-CDS מבלי כסף אשר יעניק להם את היכולת לעמוד מאחורי הביטוחים הללו.
האם מחירו של הביטוח (CDS) משקף נכונה את הסיכון לפשיטת רגל?
ניתן לזהות קשר בין עליה ברמת סיכון אגרת החוב על פי מחיר הביטוח שלו (CDS) לעליה בתשואת האג"ח.
בימים האחרונים מחיר ה-CDS של אג"ח לשנתיים של סיטיגרופ (CITYGROUP:NYSE עלה מכ-200 נקודות לכ-550 נקודות בלבד, ולאחר הזרמת 20 מיליארד דולר לבנק זה ומתן ערבות של 300 מיליארד דולר לאג"ח המשכנתאות שלו מחיר ה-CDS הזה ירד לכ-290 נקודות.ראה בגרף להלן: