האוצר מתערב בשוק האג"ח - אז איפה להשקיע?
האמת , המאמר להיום כבר היה מוכן, והיה בכוונתי לרשום על הצעת הרכש של דלק נדל"ן לאג"ח שלה, אבל הבעיות של דלק הן רק סימפטום למחלה הרבה יותר גדולה והוא מחנק הנזילות בשוק האג"ח הקונצרני.
רק בכדי לסבר את האוזן, מדדי התל בונד השונים ירדו ברבעון האחרון בכ-25%, קריסה אדירה אשר גורמת לשוק המניות להראות רגוע לעומת מה שקורה בשוק האג"ח.
המשמעות של הודעת האוצר מהיום לפיו גופים מוסדיים לאמור קופ"ג וקרנות פנסיה שהיקף נכסיהם הכולל הינו 500 מיליארד שקל, יוכלו לשערך עד 3% מרכישות בשוק האג"ח הקונצרני לפי שער עלות כל עוד יחזיקו את אג"ח הללו עד לפדיון – כלומר האוצר מניח שער רצפה לאג"ח שיוחזקו עד לפדיון.
ההשפעה על שוק ההון בכלל ושוק האג"ח בפרט יכולה להיות חיובית ביותר, מפני ששוק אג"ח הוא המפתח לתחילת התאוששות בשווקים. כאשר שוק האג"ח הקונצרני נסחר בתשואות דו ספרתיות, מה שהוא בעצם אומר, זה שחלק גדול מהחברות במשק נמצאות במצב של חדלות פירעון ולכן אין סיבה להשקיע בהן.
פער התשואה בין אג"ח קונצרני לאג"ח ממשלתיות הינו פי 3-5 ולכן ההיסטריה בשווקים כה רבה, מכאן שמשקיעים שלא חושבים שרוב החברות בישראל הן על סף חדלות פירעון יכולים לקבל חיזוק מהודעת האוצר ולהתחיל לחשוב ברצינות על הגדלת ההשקעה באפיק הזה. היכן בדיוק להשקיע? זאת אומרת כיצד להגיע לאותם אג"ח חוב שבהן התשואה מפצה על הסיכון, וגם אין בהם את מלכודת הנזילות, כלומר אותם אג"ח שגם המוסדיים יבקשו לרכוש?
ננסה לענות על השאלה הזו בשתי דרכים:
דרך העבר – קפ"ג והפנסיה ירכשו את אג"ח הקונצרניות כפי שנהגו לרכוש בעבר , ושם הם נעזרים בשני פרמטרים מרכזיים – דירוגים ומסה, דירוגים בכדי להרגיש טוב עם ההשקעה שלהם ולעבור את ועדות ההשקעה, ומסה בכדי להגיע יחסית להרבה סחורה במעט מאמץ, ולכן אנו רואים את העליות החדות במדדי התל-בונד היום, הרי אלו מעניקים למוסדיים את המסה והדירוגים.
הדרך הנכונה – בדיקה פונדמנטלית של כל אחד ואחד מאג"ח החוב שנכנסים אליו, מאמץ גדול באיסוף אג"ח של חברות שאובייקטיבית, גם אם אין להם דירוג, אין שום סיבה כשמסתכלים על הדוחות שלהם לאי תשלום החוב, קיצור מח"מ ולא לחפש מנוף של זמן, כי סביר להניח שבטווח הזמן הבינוני ארוך יש סיכוי לעליית שיעור הריבית במשק, ולכן החזקה לטווח ארוך של אג"ח בדרוג גבוה או מדינה יכול להוביל להפסדי הון גם מכיוון עלית התשואות.
מה בפועל יקרה , סביר להניח שמה שהיה הוא שיהיה, והגופים המוסדיים, ימשיכו בדרכם הרגילה לפעול בדרך העבר. אנחנו, המשקיעים הפרטיים, נצטרך לבחור כל אחד את בחירותו. דרכי ברורה.
מאת: מיכה צ'רניאק, מנכ"ל בית ההשקעות להבה