UBS: הדולר כבר במגמת עלייה בעולם ובישראל - פישר ייאלץ להמשיך להעלות את הריבית
כלכלני UBS טוענים כבר חודשים שמגמת העלאות הריבית בישראל לא תיעצר בעתיד הקרוב, שכן האינפלציה לא תאפשר לבנק ישראל לעצור את ההידוק המוניטרי. מדד המחירים לצרכן לחודש יולי, שפורסם ביום שישי האחרון והצביע על עלייה של 1.1%, לא רק הזניק את האינפלציה לרמה של 5% אלא גם חיזק את ההערכה של UBS, לפיה הריבית תמשיך לעלות.
"אנו שומרים על העמדה הניצית שלנו", אומרים הכלכלנים בהתייחסות לישראל כחלק מסקירה רחבה על סביבת האינפלציה בשווקים המתעוררים. "ההערכה שלנו אינה עומדת בקו אחד עם הקונצנזוס, אך אנו סבורים כי יש לנו סיבות טובות לשמור עליה. בנק ישראל יעלה את הריבית החודש ב-0.25% ל-4.25%, והעלאת ריבית נוספת לרמה של 4.5% תתבצע במהלך המחצית השנייה של השנה".
לפי קונצנזוס תחזיות האנליסטים, הריבית תיוותר החודש על כנה ברמה של 4%, שכן בבנק ישראל מביטים בדאגה על הנתונים הכלכליים האחרונים שמראים כי ההאטה הגלובלית כבר הגיעה לארץ. כבר בהחלטת הריבית הקודמת המליצו 3 חברים בכירים בהנהלת בנק ישראל להותיר את הריבית על כנה ולא להעלות אותה, אולם הנגיד סטנלי פישר בחר ללכת עם המיעוט והעלה את הריבית ב-0.25% למרות שרק 2 חברי הנהלה המליצו לו לעשות כך.
בנק ישראל מנסה כבר חודשים רבים להוריד את האינפלציה חזרה לתחום היעד (1%-3%). האינפלציה עומדת היום על 5%, וב-UBS סבורים כי "האינפלציה יכולה לחזור לתחום היעד אולי ביולי 2009, אולם הבעיה האינפלציונית עלולה להחריף במידה והדולר ימשיך להתחזק מול השקל, בהתאם להתחזקותו בשוק המט"ח העולמי".
האנליסטים אכן צופים שהדולר ימשיך לעלות. למעשה, הוא צפוי להתחזק מול האירו לרמה של 1.4 עד סוף השנה ולהגיע להערכתם ל-1.3 עד סוף 2009. "ייתכן ובנק ישראל ייאלץ להעלות את הריבית בצורה אגרסיבית יותר מכפי שהוא חושב", מזהירים האנליסטים.