עוד מכה מארה"ב: מניות לאומי ודיסקונט נופלות בעקבות ההתפתחויות בפרדי-מק ופאני-מיי
מניותיהן של בנק לאומי ובנק דיסקונט מאבדות גובה היום בבורסה לאחר שמניותיהן של חברות המשכנתאות הממשלתיות בארה"ב, פאני-מיי (סימול: FNM) ופרדי-מק (סימול: FRE) נפלו בכ-17% כל אחת אמש בוול סטריט. לאומי ודיסקונט מחזיקים באג"ח של פרדי-מק ופאני-מיי, ובחדרי מסחר בת"א אומרים היום ל-Bizportal כי המשקיעים חוששים שהצרות בחברות האמריקניות יפגעו בשני הבנקים הישראלים.
הצניחה במניות פרדי-מק ופאני-מיי אמש בארה"ב הגיעה בעקבות דיווחים בתקשורת הזרה לפיהם הן יצטרכו לגייס עוד 75 מיליארד דולר. אנליסטים בבית ההשקעות ליהמן ברדרס מעריכים כי פאני מיי זקוקה לגייס 46 מיליארד דולר בהון חדש ואילו פרדי מאק תצטרך לגייס 29 מיליארד דולר על מנת לאשפר את הנזילות הבעייתית.
אך האם הבעיות במניות השתיים מאותתות גם על בעיות באגרות החוב שלהן, מה שעלול לפגוע בלאומי ודיסקונט? האנליסטים טוענים שהפגיעה קיימת, אך לא דרמטית. יובל בן זאב, ראש מחלקת המחקר בכלל פיננסים, אומר בשיחה עם Bizportal כי אגרות החוב של פרדי-מק ופאני-מיי נהנות מגיבוי ממשלתי ולכן מי שחשוף להן לא נפגע עד היום. מצד שני, בחודש האחרון חלה ירידה באג"ח שלהן, מה שעלול לבוא לידי ביטוי בהפסדים עבור לאומי ודיסקונט.
"האג"ח של פרדי-מק ופאני-מיי הן בסופו של דבר אג"ח של סוכנויות בערבות ממשלתית", אומר בן זאב. "לכן, מי שקונה את האג"ח שלהן לא נפגע עד עכשיו. עם זאת, היו ירידות גם באג"ח שלהן לטווחים הארוכים בחודש האחרון; מדובר בירידה של 30 נקודות בסיס במונחי תשואה, כלומר בכ-4%-5% בחודש. ללאומי ודיסקונט יש אג"ח יותר קצר, אז אנו מדברים כאן כנראה על ירידה של 1%-1.5%. לא יותר מזה".
בן זאב מזכיר גם שאותן אגרות חוב לא נמצאות בתחתית שכן הן היו במחירים האלה בחודש מארס האחרון. להערכתו, הבנקים לא ירשמו מחיקות ויעבירו את הפגיעה לשורת הרווח והפסד בדוחות הכספיים, אלא לשורת ההון העצמי. בכל מקרה, יש לציין, כי גם במקרה כזה ייפגע מכפיל ההון של הבנקים.
לבנק לאומי חשיפה לניירות ערך מגובי משכנתאות בהיקף של 5.2 מיליארד דולר ולדיסקונט חשיפה של 8.6 מיליארד שקל.
"יש פגיעה באג"ח של פרדי-מק ופאני-מיי, ומי שמחזיק אותן נפגע", הוסיף בן זאב.
שונה מהסיפור של בנק הפועלים
גם האנליסט ליאור רבינוביץ' מ-IBI מסכים. "בדיסקונט טוענים שהמצב שלהם לא הורע ולא השתפר כי הבנק מחזיק בתיק יחסית ישן", אומר רבינוביץ'. "ככל שנכנסת יותר מוקדם להשקעה, כך המצב שלך יותר טוב. דיסקונט מחזיק תיק משכנתאות כבר 20 שנה ולכן התיק שלו יותר סולידי".
בן זאב סבור כי בנק דיסקונט ירשום הפחתת הון של כ-20 מיליון דולר ברבעון השני ורבינוביץ' מעריך כי לאומי ירשום ירידה של 50 מיליון דולר בשורת ההון ברבעון השני ויעביר 5 מיליון דולר כהפסד לשורת הרווח/הפסד.
"בסך הכל לאומי עלול לספוג ירידת ערך של 100 מיליון דולר בהון עצמי בשנתיים הקרובות", אומר רבינוביץ'. "זה משהו שאפשר לעמוד בו בטווח של שנתיים. יש פוטנציאל פגיעה אבל שני הבנקים יכולים להחזיק את התיק עד הפדיון (וזה מה שאמרו כבר בלאומי)".
אז אם אין סיבה מהותית לדאגה, מדוע המניות מגיבות בירידות? לדברי רבינוביץ', חלק מהמשקיעים מחליטים כנראה לא לקחת חלק בכלל בחשיפה של הבנקים המקומיים לנעשה בחו"ל, וזו זכותם, אך הוא מדגיש: "לא מדובר פה בדרמה. זה שונה מאוד ממה שהיה לבנק הפועלים שנאלץ למכור את תיק ה-MBS שלו בהפסד של כשליש".