פישר מותיר את הריבית ללא שינוי: מאותת על העלאות ריבית בעתיד

בהודעה המצורפת פירט פישר את 2 הגורמים העקריים להחלטה ואמר: "הבנק יעלה את הריבית, ככל שהדבר יידרש". יורם גבאי מפעילים: "פישר מסתכל על הדולר"
יוסי פינק |

נגיד בנק ישראל, הפרופסור סטנלי פישר, הודיע לפני זמן קצר על הותרת הריבית לחודש מאי ללא שינוי ברמה של 3.25% זאת לאחר שבשני העדכונים הקודמים הוריד פישר את הריבית ב-1% במצטבר.

בהודעה שצופרה לעדכון הריבית נמסר כי "ההחלטה להותיר את הריבית לחודש מאי ללא שינוי הינה עקבית עם חזרת האינפלציה לתוך יעד יציבות המחירים של 1% עד 3% ב-12 החודשים הקרובים".

מצד אחד נכתב בסקירה כי האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים נמצאת מעל יעד יציבות המחירים ועומדת על 3.7%, קצב דומה לאינפלציה במדינות המפותחות, בעיקר ארה"ב ואירופה. זאת, כתוצאה מהמשך העליות במחירי האנרגיה והמזון - שהן בקצב מהיר מהצפוי. כתוצאה מכך – ולאחר פרסום העלייה המפתיעה במדד המחירים לצרכן לחודש מארס – עלו הציפיות לאינפלציה לשנה קדימה בישראל לרמה של 3%.

מצד שני אומרים בבנק כי ההאטה בצמיחה העולמית צפויה להשפיע על האטה בקצב עליית מחירי המזון והאנרגיה בעולם וכן להאטה בצמיחת הפעילות הכלכלית בישראל – ודרכה על התמתנות באינפלציה המקומית. סימנים ראשונים להאטה בצמיחה בישראל כבר התקבלו מדיווחיהן של החברות לסקר של בנק ישראל לרביע הראשון.

בבנק ישראל מדגישים, כי הבנק ימשיך לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות הכלכליות והשפעותיהן על האינפלציה בישראל ויעלה את הריבית, ככל שהדבר יידרש, על מנת לשמור על יציבות המחירים במשק הישראלי. יציבות המחירים היא נדבך מרכזי ביציבות הפיננסית וביכולת המשק לצמוח ולייצר מקורות תעסוקה לאורך זמן.

יורם גבאי, יו"ר פעילים חברה לניהול תיקי השקעות

"החלטתו של הנגיד שלא לשנות את הריבית במשק נובעת מכך שהעלאת ריבית יכולה לגרום שוב להתחזקות השקל מול הדולר ולפגיעה ברווחיות היצוא. יעד זה עמד מול החשש מהאצת האינפלציה הנובעת מעליית מחירי חומרי הגלם, המזון והדלק, כמו גם מרמת הביקושים הגבוהה במשק. לפיכך הנגיד בחר, בינתיים, שלא להחליט ולהשאיר את רמת הריבית קבועה. ההערכה היא שאם ההאצה האינפלציונית תימשך, העלאת הריבית בחודש הבא היא בלתי נמנעת".

ירון זר מישיר: "ההחלטה היתה צפויה לאור הנסיבות

לאור המלכודת בה מצוי בנק ישראל הנגיד לא מפתיע בהחלטתו ומותיר כצפוי את הריבית ללא שינוי בגובה של 3.25%. החשש מאינפלציה גבוהה, שצפויה להגיע בעוד חודשיים לקצב שנתי של 4.4% מאלצת את הנגיד שלא להפחית את הריבית, אמר היום זר לאחר פרסום הודעת בנק ישראל.

עוד אומר זר: "מאידך, הנגיד היה רוצה להפחית את הריבית על רקע חולשת הדולר וצפי להאטה משמעותית בצמיחה, שצפויה להחריף בהמשך השנה. לאור שתי מגמות אלה בחר הנגיד בדרך ביניים בשלב זה."

"הודעת הריבית מתייחסת לחזרת האינפלציה ליעד בנק ישראל ב-12 החודשים הקרובים בעוד שבהודעותיו הקודמות הוא צפה חזרה ליעד בתוך שנת 2008," מציין זר כגורם שעמד ברקע להחלטה.

"ככל הנראה בנק ישראל מודע לחוסר יכולתו להפחית את האינפלציה, שנובעת בעיקר מגורמים חיצוניים, כגון עלייה במחירי האנרגיה והסחורות", מסכם זר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה