בין המצרים: מי ירים את הכפפה ויושיע את הכלכלה האמריקנית?

מחירי הנפט גואים, שוק המניות לא השכיל להתאושש לאחר המשבר ותשואות האג"ח מרמזות על האטה חריפה. אז מי יענה לאתגר הגדול ויעצור את אבני הדומינו של הסאב-פריים?
שהם לוי |

עם מחירי נפט שנוגעים כבר ב-100 דולר לחבית, תשואת האג"ח ממשלתי שיורדת היום מתחת ל-4% ודולר שנשיא אירן מכנה פיסת נייר חסרת ערך, נאלץ ברננקי להתמודד. נראה שאם ראשי הבנק המרכזי לא יקחו את הנתונים ברצינות, זה עוד עלול לעלות לכלכלה הגדולה בעולם די ביוקר.

מהצד השני, ה'פד' מעט כבול באפשרותו להוריד את הריבית באגרסיביות, מאחר והשד האינפלציוני עלול להיות הפעם מאיים במיוחד. גל ההתייקרויות במחירי הסחורות עלול להגיע לבסוף גם לסל המוצרים, צפי הכלכלנים הוא כי הפדרל ריזרב ישאיר הפעם את הריבית על כנה. זאת למרות ציפיות מאוד גבוהות בשוק למהלך של הקלה מוניטרית.

"הכלכלה האמריקנית על סף מיתון", אומר מארק זנדי, כלכלן בכיר ב- Economy.com, חברת מחקרים פרטית. "התמקדות היתר בנושא האינפלציה היא לא במקומה. ה'פד' צריך להתמקד יותר בצמיחה. האינפלציה היא לא הנושא המרכזי של 2008."

ירידת התשואה באג"חים הממשלתיים שמה גם כן חותם רע על מצבה של הכלכלה. לרוב כאשר הכלכלה מצויה במצב של האטה או במקרה הגרוע מיתון, תשואות האג"ח הממשלתי נוטות לרדת בחדות. מאחר והמשקיעים רוכשים נכסים שנחשבים בטוחים יותר ממניות. באמצע אוקטובר עמדה התשואה על האג"ח הממשלתי בארה"ב על 4.7% והיום נפלה מתחת ל-4% לפני שעוד הספיקה לעלות מעט. משבר הסאב-פריים משדר סימנים כי הוא עומד להיות אפילו חמור יותר.

תחלואות הכלכלה האמריקנית משתקפות למכביר, סקטור הפיננסים מנסה עדיין ללקק את הפצעים העמוקים שהסבו מכשירי ההשקעה האכזריים בצורות הרבות של איגוחי המשכנתאות. מספר מוסדות פיננסים, החל מחברות משכנתאות כמו Washington Mutual, ו- Countrywide, וכלה בבנקים שהפעילות בהם היא מגוונת יותר, עליהם נמנים Citigroup ו-Bank of America, שנפגעו אנושות ממחיקות עתק שביצעו. הצרה הגדולה היא שאף אחד עדיין לא יודע להעריך את היקפי העיקולים שיהיו ברבעונים הבאים. הדבר היחידי שבטוח הוא שהתאוששות סקטור הפיננסים עדיין לא נראת עדיין אפילו באופק.

הבעיות בשוק המשכנתאות מאיימות יותר מתמיד לגלוש לקרביים הרכים של הכלכלה הארה"ב. בנקים גדולים וחברות העוסקות בעיקר בפעילות השקעה ולהם נתח גדול בשוק האשראי יאלצו כנראה לצמצם את היקפי הפעילות.

ענקית הפיננסים מריל לינץ', וחברת המשכנתאות פאני מיי, נאלצו לרשום הפסדים גדולים בשל ההאטה בשוק הדיור. הרעה הגדולה היא שלגופים מעין אלו יש חלק חשוב בתהליך של מתן הלוואות לרוכשי הדירות, כך שאפקט הדומינו של משבר הסאב-פריים מאיים לא לעצור עד שיגיע לאבן האחרונה בשורה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה