אתר גמל-נט הממשלתי מדדי הסיכון של קופות הגמל
אגף שוק ההון במשרד האוצר העלה מידע נוסף לאתר ה-"גמל נט"- מערכת מדדי הסיכונים הכוללת שלושה מדדים עיקריים: מדד שארפ, מדד אלפא ומדד נזילות. מדדים אלו פותחו במהלך השנתיים האחרונות כחלק משיתוף פעולה בין אגף שוק ההון במשרד האוצר לבין מרכז קיסריה לשוק ההון וניהול סיכונים, במרכז הבינתחומי בהרצליה.
מדד שארפ המוצג באתר, מבטא את היחס שבין תשואה לסיכון, כך שככל שתוצאת המדד גבוהה יותר, כך היחס בין תשואה לסיכון טוב יותר. באתר יופיעו שני סוגים של מדד שארפ: המדד ביחס לריבית חסרת סיכון ומדד ביחס לתשואה החציונית בענף קופות הגמל.
מדד אלפא משקף את יכולתו של מנהל ההשקעות בקופת גמל להשיג תשואה עודפת על מדדי השוק באמצעות בחירת נכסים סלקטיבית או תזמון חשיפות.
בנוסף, מוצג באתר מדד נזילות עבור כל קופת גמל. מדד זה נותן אינדיקציה למידת השקיפות של ערך התיק, שכן חלק ממרכיבי התיק מוערכים לפי מודלים, נמדדים בשווקים שאינם נזילים או נמדדים בתדירות נמוכה. המדד נותן אינדיקציה למידת הדיוק והמהימנות של הערכים והתשואות המדווחים. מדדים אלו ישפיעו על איכות ושיטות העבודה בשוק ההון הישראלי וישמשו למטרות הבאות: • כלי מדידה בידי העמית לשם השוואת הסיכון הטמון בהשקעות הגוף המוסדי בו הוא חוסך, בהשוואה לסיכון הטמון בהשקעות גופים מוסדיים אחרים באותו ענף ובענפים אחרים. • כלי מדידה בידי ציבור היועצים הפנסיונים, כחלק ממגוון הכלים העומדים לרשותם בבואם להעניק ייעוץ פנסיוני לציבור החוסכים. • מכשיר אמידה בידי מנהלי הגופים לרמת הסיכון שאליה נחשפים כספי החוסכים בשנה מסוימת ולאורך השנים.
כמדד משלים למדדים אלו יחויבו הגופים המוסדיים החל מראשית שנת 2008 לחשב את מדד HS-STD. מדד זה לעומת יתר המדדים, מכוון כלפי העתיד ומחושב על בסיס סימולציה היסטורית. סימולציה זו מחשבת את הסיכון של תיק ההשקעות הנוכחי אילו היה נחשף היום לאירועים שהתרחשו בשוק בעבר. השוואת מדד זה לסטיית התקן ההיסטורית של תשואות קופת הגמל יכולה ללמד על שינוי במדיניות ההשקעה של הקופה ועל קיטון או גידול ברמת הסיכון שלה.
הממונה על שוק ההון, ידין ענתבי, ציין, כי פיתוח כל המדדים האמורים ויישומם מהווה נדבך נוסף בשכלול שוק ההון הישראלי, עליית מדרגה נוספת בשקיפות פעילות ההשקעה של הגופים המוסדיים על רובדיהם השונים ובהעלאת מודעות הצרכן לרמת הסיכון הטמונה בחסכונותיו הצבורים.