היכרות עם אופציות כיסוי
בארץ הותרו, בשלב ראשון, רק אופציות כיסוי על מדדי מניות זרים וסחורות (למשל: נפט,Nasdaq, Nikkei) בשעה שבאירופה הן נסחרות על רוב נכסי הבסיס הקיימים (מדדים וסחורות אך גם מניות, סלי מניות, שערי מטבע ועוד).
אופציות הכיסוי זהות במהותן ל"אופציות רגילות". ההבדל המרכזי נובע מכך שאת אופציות הכיסוי מנפיק בבורסה גוף פיננסי פרטי דרך תשקיף והצעה לציבור. זאת בשעה ש"אופציות רגילות" נרשמות למסחר ע"י מסלקת הבורסה. מכאן נובע כי משקיע אינו מורשה "לכתוב" אופציות כיסוי ולכן אינו נחשף לסיכון הגלום בכתיבת אופציות. בהתאם, המשקיע אינו נדרש לקבלת הרשאות והעמדת בטחונות בגין פעילות באופציות כיסוי.
דוגמא: קיים בבורסה המקומית מוצר, שדומה במאפייניו לאופציית הכיסוי – כתבי אופציה (Warrants) של חברות. למעשה, ניתן לומר שגם כתבי אופציה, שמנפיקה חברה ציבורית הן מעין אופציות כיסוי. זאת מכיוון שרק החברה הציבורית יכולה לקבוע את הפרמטרים שלהן. רק החברה הציבורית יכולה לרשום אותן למסחר בבורסה. ובנוסף, כתבי האופציה (כמו אופציות הכיסוי) הן בד"כ לטווחים ארוכים.
מחיר אופציית כיסוי תמחור אופציית כיסוי זהה לתמחור "אופציה רגילה". המודל המקובל לחישוב מחיר אופציה הוא נוסחת Black & Scholes והוא גם משמש לתמחור אופציות כיסוי.
רכישת אופציית כיסוי אופציית כיסוי נסחרת בבורסה כני"ע רגיל וכל משקיע יכול לרכוש ולמכור אופציה כזו ממש כמו מניה, אגרת חוב או תעודת סל דרך סניפי בנק, ברוקרים פרטיים וכיו"ב.
סיכונים מקובל לומר שבהשקעה באופציות ניתן להפסיד את כל סכום ההשקעה (100%). זוהי הצהרה נכונה. מנגד, יש לזכור כי גובה השקעה באמצעות אופציה הינה בד"כ אחוזים בודדים בהשוואה להשקעה ישירה בנכס עצמו (נכס הבסיס) ולכן השווי הכספי של ההפסד מוגבל. מכאן נובע כי הסיכון המרכזי בהשקעה באופציות הוא חשיפת יתר. כדי להימנע מחשיפת יתר חובה להתייחס למנוף האופציה כפי שחושב ע"י גורם מהימן. גובה ההשקעה הנדרש באופציית כיסוי יחושב לפי גובה ההשקעה הנדרשת בנכס עצמו (למשל תעודת סל) חלקי מנוף האופציה.
טבלת השוואה