החל מ-6:00 הבוקר: שביתה כללית במשק
ישראל מתעוררת הבוקר להשבתה כללית של המשק, שהחלה בדיוק בשעה 6:00. לאחר דיונים בין האוצר וההסתדרות שנמשכו אל תוך הלילה, לא הצליחו הצדדים להגיע להסכם, והמהלך הפך מבחינת ההסתדרות לבלתי נמנע. המשמעות בפועל היא משרדי ממשלה סגורים, פחי אשפה נערמים, נמלי התעופה ורכבת ישראל שאינם פועלים, ואפילו הפסקה קצרה מדוחות חנייה מגיעה בחבילה.
כל משרדי הממשלה לרבות משרד הביטחון, נמלי התעופה והים, רכבת ישראל וכן משרדי המכס, מע"מ, מס הכנסה, משרד הרישוי, מנהל מקרקעי ישראל, משרדי הביטוח הלאומי, חברת הדואר, בנק ישראל, בתי הזיקוק, פי גלילות ומסופי הגבול.
כמו כן הושבתו הרשויות המקומיות, לא יהיה איסוף אשפה, לא ירשמו דוחות חניה, לא תהיה קבלת קהל, סייעות הגננות לא יגיע לעבודה ולא יינתן מענה טלפוני. עובדי המנהלה במוסדות להשכלה גבוהה שובתים אף הם ולסטודנטים מומלץ לברר האם מתקיימים לימודים במוסד שבו הם לומדים או לא.
לפי שעה, החליטה ההסתדרות שלא להשבית את מערכת הבריאות, את החינוך המיוחד, את מד"א מקורות, את התעשיות הביטחוניות, את קווי האוטובוסים של דן ואגד, ואת מעונות היום והפנימיות.
כמו כן, ההסתדרות נענתה לבקשתו של ראש העיר שדרות, אלי מויאל, שלא לחייב את עובדי העירייה להשתתף בשביתה הכללית במשק על רקע המצב המיוחד בעיר. חרחרו מלחמה? למרות השיחות הארוכות אמש, הסתיימו הדיונים בין האוצר להסתדרות ללא תוצאות ממשיות. יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, שר האוצר, אברהם הירשזון, ושר הפנים, רוני בר-און, היו מכונסים עד סמוך לשעה אחת אחר חצות במשרד האוצר בתל-אביב, בניסיון לעשות מאמץ אחרון כדי למנוע את השביתה במגזר הציבורי. אולם, ככל שנקף הזמן התברר כי קלושים הסיכויים למנוע את השביתה.
סלע המחלוקת העיקרי הוא סביב דרישת ההסתדרות שבנוסף לפתרון בעיית השכר והתשלום לקרנות הפנסיה לאלתר, יופעל מנגנון ענישה אישי כלפי ראשי רשויות שלא משלמים שכר לעובדיהם. משרד הפנים אינו מוכן לקבל את הדרישה לסנקציה אישית כלפי ראשי הערים, ומציע סנקציות כלפי הרשויות עצמן בלבד.
בהסתדרות אמנם אומרים כי הם אינם מוכנים לוותר על סנקציות אישיות נגד ראשי הרשויות, אך באוצר טוענים כי בהסתדרות רצו פשוט לשבות, וסירבו לקבל כל הצעת פשרה שהוצעה להם, לרבות הצעה שבתוך כמה ימים תיערך בדיקה מקיפה בכל אחת מהרשויות מהן התקבלו הלנות שכר ולנושא יימצא פתרון.
לדברי גורמים מקורבים, כלפי יו"ר ההסתדרות הופעל לחץ כבד מצד הוועדים עצמם לפתוח בשביתה. אתמול אמר עיני ל-nrg מעריב: "אני לא אופטימי. כבר הייתי בסרט הזה. מבטיחים הבטחות ומגיעים לסיכומים שלא מקויימים". איים כבר ארבע פעמים ונרגע יו"ר ההסתדרות העלה טענות קשות כלפי הממשלה בנוגע לניהול המשבר ברשויות המקומיות. לדבריו, בכל פעם שהוא איים בשביתה - ישבו איתו למשא ומתן והגיעו לסיכומים, אולם למרות שההסתדרות עמדה בהתחייבויותיה - הממשלה לא עשתה כן. מאז חודשי הקיץ, זו הפעם הרביעית שבה מאיים עיני לנקוט בשביתה כללית אך עד כה לא מימש את איומיו. "אני גמרתי להאמין לשרי הממשלה", אמר אתמול עיני. "נתתי הזדמנויות, נתתי קרדיט, עשיתי הכל כדי למנוע את המצב הזה שנצטרך להגיע לשביתה".
רק לפני ראש השנה הגיעו ההסתדרות והאוצר להסכם שהיה אמור לשים קץ לתופעת הלנת השכר ברשויות המקומיות ולפגיעה בקרנות הפנסיה. עיני מאשים את המלחמות הפנימיות במשרד האוצר כאחד הגורמים לכך שההסכם אינו מיושם, ושכספים אינם מועברים לחשבונותיהם של העובדים ולקרנות הפנסיה. "אם שר האוצר ומנכ"ל האוצר נותנים הוראה להעביר כספים והכסף לא עובר - זו שערורייה", אמר.
בהסתדרות דורשים שהאוצר והפנים ימצאו דרך להעביר את הכספים לקרנות הפנסיה מבלי שיעברו דרך הרשויות המקומיות, זאת כדי למנוע מצב בו ראשי רשויות עושים שימוש בכספים לצרכים אחרים, כגון תשלום לספקים. אחד הרעיונות הוא להעביר את הכספים דרך בנק אוצר השלטון המקומי. על פי הערכות ההסתדרות, חובות הרשויות לקרנות הפנסיה נעים בין 600 מיליון שקל למיליארד שקל.