נזק של 40 מ' ש' למפעלי תעשייה בשדרות מירי הקסאמים
ירי הקסאמים גרם ב-3 השנים האחרונות לנזק ישיר ועקיף של כ-40 מליוני שקלים למפעלי התעשייה בשדרות והסביבה. יותר מ-100 עובדים כבר עזבו את המפעלים, וכ-14% מהמפעלים מתכוונים לעבור לאזורים אחרים. כך עולה מבדיקה שערכה התאחדות התעשיינים.
שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים קורא לשר האוצר, אברהם הירשזון ולשר הפנים, רוני בראון לפעול להארכת ההנחה למפעלי התעשייה בשדרות ויישובי סובב עזה בשיעור של 50% למשך שנתיים נוספות לפחות, (לשנים 2007 ו-2008).
יצויין, כי במסגרת החלטת הממשלה מאוקטובר 2004, בנושא מתן סיוע לשדרות ויישובי סובב עזה, נקבעו לשנים 2005-2006 הנחות בארנונה בשיעור 50% למפעלי התעשייה ולעסקים באזורים אלה. החל מינואר 2007 צפוי שיעור ההנחה לרדת ולעמוד על 25% בלבד.
ברוש טוען, כי הפחתת ההנחה בארנונה תפגע קשות במפעלים בשדרות והסביבה והיא מנוגדת למדיניות הנדרשת שהינה דווקא הרחבת הסיוע. זאת כדי לחזק את המפעלים ואת הפעילות הכלכלית והתעסוקה שם.
מבדיקה שערכה לאחרונה התאחדות התעשיינים בקרב עשרות המפעלים בשדרות וסביבתה עולה כי כ-93% מהמפעלים סובלים מהעדרויות של עובדים בעקבות ירי הקסאמים, כאשר 50% מהם מדווחים על העדרויות בשיעור של 6%-10%, 43% מהמפעלים מדווחים על העדרויות של עד 5% וכ-7% מהמפעלים סובלים מהעדרויות הגבוהות ב-11% מכח האדם במפעל.
עוד עולה מהבדיקה, כי 64% מהמפעלים באזור שדרות והסביבה מדווחים על אי הגעתם של לקוחות, 57% סובלים מאי הגעתם של ספקים ו-54% מדווחים על אי הגעתם של נותני שירותים. מדובר, בין השאר, בקניינים מהארץ ומחו"ל ואנשי תחזוקה מחו"ל וממרכז הארץ, החוששים לבוא לאזורי התעשייה בשדרות ושער הנגב.
מהבדיקה של התאחדות התעשיינים עולה, כי 60% מהמפעלים באזור זה סובלים מירידה בתפוקה ומטעויות ביצור בשל המתח בקרב העובדים.
עוד עולה, כי כ-30% מהמפעלים מדווחים כי בעקבות המצב חלה אצלם ירידה במכירות לשוק המקומי, 40% מדווחים על ירידה ביצוא, 46% מדווחים על נטישת לקוחות וכ-54% מדווחים על הפסד שווקים בחו"ל.
מבדיקת התאחדות התעשיינים עולה, כי 53% מהמפעלים סובלים מנטישת עובדים וכ-71% מדווחים על קשיים בגיוס כוח אדם.
עם זאת, כ-86% מהמפעלים באזור אינם מתכוונים לעבור לאזור אחר. יצויין, כי מפעלים מדווחים על ירידות של 80% בערך הנכסים באזור.
במפגש שנערך לאחרונה במפעלים בשדרות בהשתתפותם של מנכ"ל התאחדות התעשיינים, יהודה (יודק'ה) שגב ומנהלי האיגודים בהתאחדות, דרשו המפעלים מתן הקלות במס הכנסה לעובדים או לחילופין הפעלת תוכנית נסיונית של מס הכנסה שלילי לעובדים בשדרות וסובב עזה. כן דרשו המפעלים מתן תקציבים לתוכניות פיתוח הון אנושי הכוללות הכשרה וקורסים לעובדים במפעלי האזור וכן מימון הסעות קבועות של עובדים לאזורי התעשייה.
כן דרשו המפעלים מתן תקציב מיוחד של 50-60 מיליון שקל לפחות במסגרת מסלול מענקים בחוק עידוד השקעות הון, עבור השקעות במפעלי האזור. המפעלים דרשו גם שתוקם קרן הלוואות בערבות מדינה לטובת מפעלי האזור, בדומה להקמת קרן הלוואות לעסקים בצפון בזמן המלחמה.
כן דורשים המפעלים את השתתפותה של הממשלה בעלויות מיגון המפעלים (מיגון של מרחבים במפעל, כולל הגנת אזורים במשטח המפעל עם חומרים מסוכנים), וכן ברכש ביפרים ומערכות כריזה - שכן מפעלים רבים אינם שומעים את מערכת ההתרעה.
שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים טוען, כי בגין המצב הביטחוני המיוחד בשדרות, הגורם לפגיעה גם במפעלי התעשייה ובתפוקתם, על הממשלה למצוא דרכים כדי למזער את הנזקים ולאפשר למפעלי התעשייה בשדרות ובשער הנגב להתמודד עם הבעיות הנובעות מהמצב.
באזור שדרות ובשער הנגב ישנם כ-40 מפעלים בתחום המזון, המתכת, הפלסטיקה, הנייר, ההייטק ועוד, בהם מועסקים כ-5,000 עובדים.