תבור מובילה את קרנות ההשתלמות המוצלחות בפברואר

הקרן של סולומון שוקי הון דורגה במקום הראשון גם בינואר על פי דירוג פרדיקטה. הבולטות לרעה - שתי קרנות של חברת הלמן אלדובי, שתיים של הראל ואינווסטק קרן השתלמות
שי פאוזנר |

קרנות ההשתלמות המצטיינות בדירוג פרדיקטה לסוף פברואר 2006 מבין הקרנות הכלליות היו תבור של סולומון שוקי הון שדורגה במקום הראשון גם בינואר, טפחות השתלמות של בנק המזרחי, מגדל קרן השתלמות של חברת מגדל, נירית כללית ב' של חברת נתיבות (מקבוצת המזרחי), ויובלים קרן השתלמות של יובלים ניהול קרנות פנסיה.

פרדיקטה פרסמה היום את דירוג קרנות ההשתלמות לסוף חודש פברואר 2006. הנתונים מבוססים על ביצועי הקרנות לשלוש שנים, כלומר ב-36 החודשים שמסתיימים ב-28 בפברואר 2006. החברה היא ספקית נתונים פיננסיים וכלכליים ופיתוח מערכות תומכות החלטה לגופים פיננסיים בישראל

דירוג פרדיקטה של קרנות ההשתלמות, שהושק לפני חודשיים, מבחין בין קרנות רגילות, הפתוחות להצטרפות של כל לקוח, לבין קרנות השתלמות של ארגונים ("מפעליות"), המוצעות רק לעובדים באותו ארגון.

בין הבולטות לרעה מבין הקרנות הכלליות: שתי קרנות השתלמות של חברת הלמן אלדובי, שתי קרנות השתלמות של חברת הראל השקעות בביטוח (שלדג ודיקן) ואינווסטק קרן השתלמות של בנק אינווסטק (כיום U בנק).

המצטיינות מבין הקרנות המפעליות: קרן חיסכון לצבא קבע של חבר משרתי הקבע וקרן השתלמות למהנדסים של קרן המהנדסים. הבולטות לרעה מהן: קרן השתלמות לעובדי הקואופרציה הצרכנית, קרן השתלמות לשופטים וקרן השתלמות של עובדי המוסדות הלאומיים.

מירי בן יהושע, מנכ"ל משותף בפרדיקטה, אומרת כי בעקבות האפשרות שניתנה לעמיתי קרנות ההשתלמות לבחור את הקרן המועדפת עליהם, יש חשיבות רבה גם בפרסום נתוני הקרנות המפעליות. "חלק מעמיתי הקרנות המפעליות אינם מודעים לכך שהם יכולים לחסוך גם באמצעות הקרנות הכלליות, כך שכדאי להם לבחון את ביצועי הקרנות המפעליות בהשוואה לכל קרן אחרת. ההשוואה חייבת לכלול את מרכיב דמי הניהול, ששיעורם בקרנות המפעליות הוא בדרך כלל נמוך יותר בהשוואה לקרנות הכלליות", אומרת בן יהושע.

דירוג פרדיקטה בוחן רק את הקרנות ההשתלמות הכלליות והמפעליות שפועלות לפחות 36 חודשים (תקופת הדירוג). כמו כן, לא נכללו בדירוג מספר קרנות מפעליות שאינן מדווחות את נתוני התשואה שלהן למשרד האוצר.

• מרכיב סיכון מול תשואה בוחן את איכות ניהול ההשקעות של הקרן. המרכיב נבנה עפ"י מדד ג'נסן, שהינו מדד מקובל למדידת איכות הביצועים ביחס לסיכון של תיקי השקעות. מדד ג'נסן בוחן את פער התשואות שבין תשואת הקרן הספציפית לבין בנצ'מרק המורכב מתשואת אפיק חסר סיכון והתשואה המשוקללת של ענף קרנות ההשתלמות - כל זאת ביחס לשונות התשואה. התשואות הכלולות במודל וכן החישוב של מדד הסיכון, הן התשואות הממוצעות ל-36 החודשים הקודמים (3 שנים אחורנית). • מרכיב התנועה בקרן בוחן את ההפקדות נטו (הפקדות פחות משיכות) כביטוי לתנועת לקוחות. האם מצטרפים אליה או רק יוצאים ממנה. הצטרפות לקוחות מתמשכת נותנת ביטוי למידת שביעות הרצון מביצועי הקרן. מרכיב זה מחושב על-ידי היחס שבין ההפקדות נטו בקרן ספציפית לבין ההפקדות נטו הממוצעות בענף קרנות ההשתלמות כולו. ממוצע הענף מחושב על-פי המשקל היחסי של כל קרן בסך הנכסים בענף.

• מרכיב העלות בוחן את יוקר ההצטרפות לקרן, על-ידי חישוב היחס שבין דמי הניהול של קרן ספציפית, לבין דמי הניהול הממוצעים של הענף כולו. אלה מחושבים על-ידי שקלול דמי הניהול של כל קרן במשקל היחסי שלה מתוך סך הנכסים של הענף.

המשקל של מרכיב התשואה הוא 70% מהמדד והמשקל של שני המרכיבים האחרים (התנועה בקרן והעלות) הוא 15% כל אחד.

בטבלה המצורפת צוינו קרנות השתלמות שמוקמו ב-12 החודשים האחרונים (עד סוף פברואר 2006) בשלושת המקומות הראשונים או בשלושת המקומות האחרונים בכל סיווג. נתון זה הוא כלי חשוב בקבלת החלטות, בכך שהוא מבליט את איכות הקרן לאורך זמן.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה