עולה עולה לנו: עבר עוד שבוע של זמירות בחודש דצמבר
חודש דצמבר מתקדם עד כה בהתאם לציפיות, מדדי תל אביב המשיכו לעלות גם השבוע - שבוע חמישי ברציפות. השבוע לא נרשמו אירועים חריגים ומהותיים שהשפיעו על המסחר וכל העליות נזקפות לאפקט סוף שנה. להבדיל מהעליות בחודשים האחרונים, מניות השורה השניה והשלישית רשמו את התשואות הגבוהות ביותר. מדד היתר 30 ומדד נדל"ן 15 כיכבו כשעקפו כמעט פי שניים את העליות במדדים המובילים כשהוסיפו לערכם 4.98% ו-4.88% בהתאמה.
גם בקרב המדדים העיקריים נרשמו עליות לא מבוטלות כלל. מדדי ת"א 25 ו-100 הצליחו לשבור את המחסום הפסיכולוגי של 800 הנקודות ולהתקמם בבטחה מעליו. מדד המעו"ף התרומם ב-2.54% וניצב ברמת 812.11 נקודות, ומדד ת"א טיפס ב-2.51% לרמת 818.84 נקודות. מדד התל טק 15 ומדד הבנקים השתתפו אף הם בחגיגה והוסיפו 2.07% ו-2.55% בהתאמה.
שינויים במדד המעו"ף
חצי שנה בלבד לאחר שנכנסה למדד 25 החברות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר בבורסה לניירות ערך בתל אביב, תסיים מניית ליפמן את הרומן הקצרצר עם מדד המעו"ף. מניית החברה שכנגד למרבית חברות המעו"ף, רשמה תשואה שלילית מתחילת השנה של 13.4%, נסחרת היום לפי שווי שוק של 3.04 מיליארד שקל, לעומת שווי של 4.05 מיליארד שקל איתו נכנסה למדד.
את מקומה של ליפמן תתפוס מניית נייס. מניית החברה עמדה בכל התנאים לכניסה למעו"ף. שווי השוק של נייס נכון לפתיחת יום המסחר עמד על 5.18 מיליארד שקל, גבוה ב-70% משווי של ליפמן לעומת 20% נדרשים. נתון נוסף בו עמדה החברה הוא להתברג בין 200 החברות הסחירות ביותר בבורסה ב-180 ימי המסחר האחרונים. בתקופה זו הסתכם מחזור המסחר היומי במנייה ב-9.6 מיליון שקל כשהיא ניצבת במקום ה-25 בבורסה. מתחילת השנה זינק שוויה של נייס בלא פחות מ-66%.
דולר
הדולר האמריקני המשיך גם השבוע במהלך הירידות למול השקל הישראלי. ממבט על החודש האחרון עולה כי מתוך 23 ימי המסחר בחודש זה, 18 פעמים התחזק השקל למול הדולר, ו-5 סיים בהתחזקות. לאחר העלאת הריבית השיקלית לרמה של 4.5%, פורסמה השבוע הריבית הדולרית בארה"ב, וכצפוי עלתה בפעם ה-13% ב-0.25% לרמה של 4.25%. לאחר ששוב הצטמצם הפער בין הריבית השקלית לדולרית, מבחינה טכנית היינו אמורים לצפות בהתחזקות של הדולר למול השקל, אך בפועל המשיך השקל להתחזק.
ברקע, אמנם פערי הריביות צומצמו שוב, אך את המשקיעים מעניין יותר העתיד. לאחר נאום שנשא השבוע נגיד הפדרל ריזרב, אלן גרינספאן, פרשו המשקיעים את דבריו כי תהליך העלאת הריבית הסתיים או לקראת סיום. בכירי ה-FED אמרו לאחר נאומו כי הם ימשיכו במדיניות ה"התאמה". אנליסטים אמריקנים הצהירו כי להערכתם, עליית ריבית בפעם ה-14 נראת להם רחוקה אם בכלל תהיה כזו. מנגד, יש הטוענים כי מדיניות העלאת הריבית תמשך בכדי למנוע עליית מחירים, אם כי מתונות יותר.
מדד המחירים לצרכן
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה דיווחה היום (ה') על מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר. ללא הפתעות מיוחדות ירד המדד בשיעור של 0.1% ונקבע על 103.2 הנקודות. המדד הושפע במיוחד מירידות במחירי האנרגיה והתקשורת. מחירי הנסיעות לחו"ל ירדו ב-3.7%.
מדד סעיף תחבורה ותקשורת ירד (ב-2.7%) וגרע 0.6% מהמדד. לעומת זאת, בשאר מדדי קבוצות התצרוכת הראשיות, נרשמו עליות ובמיוחד בסעיפי: הלבשה והנעלה (ב-3.7%), ירקות ופירות (ב-2.1%), דיור (ב-1.3%), מזון (ב-0.8%) ושונות (ב-0.6%). אלה תרמו ביחד מחצית האחוז למדד.