אנבידיה ג'נסן הואנג
צילום: טוויטר

מנכ"ל אנבידיה חושף איזה תואר כדאי ללמוד

הנדסת חשמל, מדעי המחשב או פיזיקה? התשובה מפתיעה; ג'נסן הואנג מדבר על השלבים הבאים של מהפכת ה-AI והמקצועות שיידרשו - איזה מקצוע הוא היה לומד אם הוא היה צריך לבחור היום?

עמית בר | (1)

ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה נשאל על איזה תואר הוא ממליץ, ומה היה לומד אם הוא היה לקראת לימודים? "אם הייתי סטודנט היום, הייתי לומד פיזיקה, זה המפתח לגל הבא של הבינה המלאכותית", אמר הואנג, ששולט ומנהל את החברה הגדולה ביותר בעולם. אנבידיה שמספקת שבבים לתעשיית ה-AI בעצם מניעה את תחום ה-AI והואנג נערך לשלב הבא בתחום.


"ג'נסן הצעיר כנראה היה בוחר במדעי הפיזיקה יותר מאשר במדעי התוכנה", הצהיר הואנג שלמד הנדסת חשמל והתקדם לקריירה מפוארת בתחום ההנדסה והטכנולוגיה. הבחירה בפיזיקה, הסביר הואנג, נובעת מכך שהבינה המלאכותית תתקדם ותתפתח למרחב והתחום ידרוש אנשים עם הבנת חוקי הפיזיקה. זה יהיה קריטי. כבר עכשיו שוק העבודה משתנה ובהתאמה גם שוק הלימודים בגלל הכניסה של ה-AI. הביקוש למומחי AI גדל באופן דרמטי כשהביקוש לג'וניורים ירד דרמטית. רוב מסיימי התואר במדעי המחשב והתכנות לא מוצאים עבודה - הביקוש למומחי AI מזנק אבל הג'וניורים נלחמים על הכיסא; מה השכר בהייטק?


AI פיזיקלי

הואנג תיאר לאחרונה את האבולוציה של הבינה המלאכותית בשלושה גלים עיקריים: בינה מלאכותית תפיסתית (Perception AI) שזו היכולת של מכונות לזהות דפוסים, כמו זיהוי תמונות או קולות. הבינה המלאכותית היוצרת (Generative AI), טכנולוגיות שמייצרות תוכן, כמו טקסטים, תמונות או קוד, כפי שנראה במודלים כמו ChatGPT, והבינה המלאכותית החושבת (Reasoning AI), AI שמסוגל לפתור בעיות מורכבות, להבין הקשרים ולפעול במצבים חדשים.

בחנו את עצמכם

חידון שבועי על החדשות הכלכליות מביזפורטל בשבוע שחלף

הגל הבא, לדברי הואנג, הוא בינה מלאכותית פיזיקלית (Physical AI), שבה מכונות לא רק מבינות את העולם הדיגיטלי, אלא גם מסוגלות לפעול בעולם הפיזי על בסיס חוקי הפיזיקה, כמו חיכוך, אינרציה סיבה-תוצאה. הואנג הדגיש כי "הגל הבא דורש מאיתנו להבין את חוקי הפיזיקה, כי זה מה שיאפשר ל-AI לפעול בסביבות מורכבות כמו מפעלים, רובוטים או כלי רכב אוטונומיים". לדוגמה, הוא התייחס למושג "קביעות האובייקט" (Object Permanence), ההבנה שחפץ ממשיך להתקיים גם כשהוא מחוץ לטווח הראייה, כיכולת קריטית שדורשת הבנה פיזיקלית עמוקה.

הפוקוס על פיזיקה נובע מהצורך לפתח מערכות AI שמסוגלות לקיים אינטראקציה עם העולם האמיתי. לדברי הואנג, "כשאתה לוקח AI פיזיקלי ומכניס אותו לגוף פיזי, כמו רובוט, אתה מקבל רובוטיקה מתקדמת". הוא ציין כי תחום זה חיוני במיוחד כעת, כאשר ארצות הברית וארצות אחרות בונות מפעלים ומתקנים חדשים שדורשים רובוטים חכמים שמסוגלים להתמודד עם מחסור בכוח עבודה.

פיזיקה: עוסקת בחקר החוקים הבסיסיים של הטבע: תנועה, כוחות, אנרגיה, חומר ומרחב. פיזיקה מספקת את היסודות התיאורטיים להבנת העולם הפיזי, כולל תופעות כמו תנועת גופים, דינמיקה של נוזלים או התנהגות חומרים בסביבות שונות. בתחום ה-AI, הבנת פיזיקה מאפשרת פיתוח מודלים שמסוגלים לחזות ולתפעל תופעות בעולם האמיתי, כמו תנועת רובוט בסביבה מורכבת או התנהגות של רכב אוטונומי בתנאי מזג אוויר קשים.

מדעי המחשב מתמקדים בעיבוד מידע, אלגוריתמים, תכנות ומבני נתונים. זהו התחום שמאפשר פיתוח תוכנות ויישומים, כולל מודלים של AI כמו רשתות נוירונים. עם זאת, מדעי המחשב מתמקדים בעיקר בעולם הדיגיטלי ואינם עוסקים ישירות בחוקי הפיזיקה או בסביבות פיזיות.

קיראו עוד ב"קריירה"

הנדסת חשמל משלבת עקרונות של פיזיקה ומדעי המחשב כדי לעצב מערכות חומרה, כמו מעגלים חשמליים, שבבים ומעבדים. הואנג עצמו השלים ב-1984 לימודי הנדסת חשמל לתואר ראשון באוניברסיטת אורגון סטייט וסיים תואר שני בתחום בסטנפורד ב-1992, והידע הזה אפשר לו לפתח את ה-GPU (יחידת עיבוד גרפית) שהפכה את אנבידיה לחברה מובילה. עם זאת, הנדסת חשמל מתמקדת יותר ביישום מעשי של חוקי הפיזיקה מאשר בחקר התיאורטי שלהם.

הבחירה של הואנג בפיזיקה משקפת את האמונה שלו כי הגל הבא של ה-AI דורש הבנה עמוקה יותר של העולם הפיזי, מעבר ליכולות התכנות והחומרה שמספקים מדעי המחשב והנדסת חשמל. בעוד ששני התחומים האחרונים היו קריטיים להצלחת אנבידיה בתחום ה-GPU וה-AI, פיזיקה מציעה את הכלים התיאורטיים לפיתוח מערכות שמסוגלות "לחשוב" כמו בני אדם בסביבות פיזיות מורכבות.

כך או כך, הואנג גם דיבר על הצורך ב"חשיבה מחוץ לקופסה" ועל החשיבות של לימודים רב-תחומיים. "הטכנולוגיה משתנה כל כך מהר, שמי שרוצה להצליח חייב ללמוד תחומים שונים: מפיזיקה ועד ביולוגיה ומדעי הנתונים", אמר. הוא גם עודד צעירים "לא לפחד מכישלון" ולהתמקד בפתרון בעיות גדולות, כמו שינוי האקלים או מחסור בכוח עבודה, באמצעות טכנולוגיה.

הואנג גם שיתף תובנות מהמסע האישי שלו. בראיון שנערך לאחרונה, הוא סיפר כיצד עבודתו כמלצר ב-Denny's לימדה אותו להתמודד עם לחץ ועומס גדול, מיומנויות שהפכו לקריטיות כמנכ"ל. "העבודה ב-Denny's לימדה אותי איך להישאר רגוע כשהכל בוער סביבך", הוא אמר. הוא גם הדגיש את החשיבות של מפגשים מקריים שיכולים לשנות מסלול קריירה, כמו המפגש שלו עם שותפיו המייסדים של אנבידיה, כריס מלאצ'ובסקי וקרטיס פרים, ב-Denny's ב-1993.

מי אתה ג'נסן הואנג - ""סטיב ג'ובס של הבינה המלאכותית" - הכירו את מייסד אנבידיה


תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    סוף סוף עדנה למלכת המדעים (ל"ת)
    מאסטר בפיזיקה 20/07/2025 11:57
    הגב לתגובה זו