עידן וולס
צילום: שלומי יוסף

דלק לעליות? מניית דלק בשיא, האם ישראכרט תוביל לעליית מדרגה נוספת?

אחרי אישור בנק ישראל - מאיפה יגיע המימון לעסקת ישראכרט, מה יקרה עם ההנהלה הקיימת ומה החזון של דלק בישראכרט?  

מנדי הניג | (1)

בזמן שמנורה כבר התכוננה ללחוץ ידיים לקראת סגירת עסקת רכישת ישראכרט, קבוצת דלק הגיעה בדקה ה-90 והצליחה לחטוף את העסקה מתחת לאף של מנורה. מנורה לא המשיכה להתמודד. היא כעסה והסתגרה. היא מנסה לרכוש את כאל (יחד עם שותפה) וזה יהיה אקורד הסיום בהעברת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים לגופים אחרים-חיצוניים. יש תמיהה גדולה על אישור רשות התחרות לכלל לרכוש את מקס (כשלאחריו לא אושרה עסקה הראל - ישראכרט). אחרי הכל, לקחו את חברות כרטיסי האשראי מהבנקים כדי לייצר תחרות (וכמו תמיד השאירו רווח ענק לבנקים עצמם - כך גם היה בהעברת חברות ניהול הקרנות, גמל ופנסיה מהבנקים לאחרים), אבל במקביל מייצרים מפלצות ביטוח-ניהול כספי ואשראי. אבל תמיהה זה לא העולם האמיתי - בעולם האמיתי, כלל השביחה את מקס  בלפחות מיליארד שקל, הרווח שלה באזור 300-320 מיליון שקל, והשווי לצד הדיבידנדים שחולקו כבר הניבו תשואה של 40%-50% לפחות. 

 כלל פעלה חכם. מעניין יהיה לראות מי תזכה בכאל, ובינתיים קבוצת דלק של יצחק תשובה ובניהולו של עידן וולס רכשה את ישראכרט שאתמול היא קיבלה את אישור בנק ישראל. זה לא מהלך נועז. זאת לא הרפתקה. ישראכרט היא חברה יציבה עם זרוע בעולם כרטיסי האשראי וזרוע שהולכת וגדלה בתחום האשראי-הלוואות. זאת חברה עם דטה אדיר על הלקוחות ועם פוטנציאל להיכנס לתחום הבנקאות, על רקע רגולציה חדשה של בנק ישראל  שרוצה לייצר "מיני בנקים" בישראל. נראה שהכל תלוי בכמה כוח, יכולות והגנה, בנק ישראל ייתן לגופים האלו שישראכרט ומקס יהיו ביניהם, כי להילחם בבנקים זה לא יהיה פשוט. 

נראה שזה מרכיב חשוב בחלום של תשובה וולס בקשר לישראכרט, אבל עוד לפני החלום, ישראכרט היא חברה שמייצרת רווחים של כ-250-300 מיליון שקל בשנה (הרבעון הראשון היה נמוך - 55 מיליון שקל על רקע הוצאות שיווק גדולות - "ישראכרט משקיעה בשיווק, גם על חשבון הרווח בטווח הקצר"). ההנהלה שלה דיברה לפני המלחמה על רווח עתידי של 400-500 מיליון שקל תוך שנתיים, והתחזית האסטרטגית הזו על כנה, רק נדחתה בגלל המלחמה. רוב הרווח יגיע מתחום האשראי-הלוואות, כשבישראכרט מכוונים לגידול משמעותי מהיקף אשראי נוכחי של 10 מיליארד שקל ל-15 מיליארד תוך 3 שנים.  עם זאת, בעל שליטה חדש לרוב עושה ניקוי אורוות ולצד ההערכה שתהיה תוכנית אסטרטגית שתוביל לשינויים בכיוון החברה ורה ארגון, אז סביר שיהיו הוצאות חד פעמיות משמעותיות.  


רכישת השליטה בישראכרט מסמן את חזרתה של קבוצת דלק לשוק הפיננסים, לראשונה מאז שנאלצה למכור את הפניקס בעקבות חוק הריכוזיות. העסקה שמוערכת בכ-1.3 מיליארד שקל לפי שווי של כ-3.6 מיליארד שקל, יכולה להיות ממומנת במלואה ממזומנים שנצברו בקופת דלק, בסך של מעל 2 מיליארד שקל.

מ"חצר אחורית" לחזית הענף

במשך שנים ישראכרט הייתה "החצר האחורית של בנק הפועלים": בלי גרעין שליטה ובלי צורך בחדשנות יוצאת דופן ולכאורה שימשה את בנק הפועלים מבלי לאתגר אותו תחרותית. עכשיו, נראה שדלק שואפת להפוך את ישראכרט מחברה שמציגה "ביצועי חסר" לחברה מובילה בענף כרטיסי האשראי.

וולס, מנכ״ל קבוצת דלק הדגיש אתמול בהודעה שפורסמה כי בדלק מאמינים בפוטנציאל הרב שקיים בישראכרט, וביכולת הצמיחה שלה בתחום הסליקה, האשראי הצרכני והעסקי, "וזאת בנוסף לאפיקים נוספים שאנו מאמינים שישראכרט יכולה, וצריכה, להתרחב, ולפעול בהם". 

כיום, למרות שישראכרט מחזיקה בנתח השוק הגדול ביותר בענף (כ-4 מיליון לקוחות), היא מציגה תשואת הון נמוכה יחסית סביב 8% בלבד, לעומת תשואות דו-ספרתיות של כאל ומקס. דלק מזהה בכך פער מובהק: חברה גדולה שלא מממשת את הפוטנציאל שלה עם כניסה לפעילויות נוספות ומשלימות, לצד שיפור הפעילות הקיימת  וכן "מהפך דיגיטלי" שיאפשר לה להדביק את הפער מול המתחרות.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

כדי לממש ולהציף את הערך הזה נדרשים כנראה גם שינויים בכח אדם. בבורסת השמות נזרקות לא מעט אופציות. עדות לאפשרות של שינויים בהנהלה קיבלנו הבוקר עם מכירת מניות מטעם בעלי התפקיד בחברה, היו"רית  תמר יסעור שמכרה מניות ואליה הצטרף יונתן רגב, שמימש אופציות ומכר מניות בשוק. זהות ההנהלה תהיה קריטית לשוק ההון. הנהלה מנוסה ומוערכת, היא המפתח להצלחה של ישראכרט. 

פיננסים , גז, נפט ונדל"ן

הרכישה מסמנת את הקמתה של זרוע פיננסית חדשה בקבוצת דלק. בניגוד לעבר, הפעם דלק מתכננת לרכז את כל פעילותה הפיננסית דרך ישראכרט. לכאורה, אין כאן תוכניות למגה-עסקאות, כאשר כל פעילות פיננסית תתבצע דרך ישראכרט בלבד. ככה תהפוך ישראכרט לעוגן אסטרטגי חדש בפורטפוליו ההשקעות של הקבוצה כזה שמגוון את מקורות הרווח שלה אל מול התנודתיות של שוק האנרגיה וההחזקות באיתקה ובניו מד. שתי ההחזקות האלו הן הרוב הגדול של ההשקעות והשווי של דלק, כשבנוסף יש גם פעילות נדל"ן דרך חברת מהדרין ועוד.  

ברקע העסקה, מניית ישראכרט רשמה זינוק, והמניה מבטאת פרמיה של כ-10% על מחיר העסקה, מה שמעיד על הבעת אמון מצד השוק.  אלא שדלק כחברת החזקות נסחרת בהגדרה בדיסקאונט על החזקותיה שמוערך בכ-30%. 

בתחילת השבוע סיקרנו כאן את המהלך האסטרטגי שבו פתחה ישראכרט עם השקת שירות חשבון חוץ-בנקאי ייעודי לעסקים קטנים. מדובר בפלטפורמה שמאגדת במקום אחד את כל מה שעסק קטן צריך: ניהול הכנסות והוצאות, סליקה, הפקת חשבוניות, כרטיס אשראי עסקי, מסגרת אשראי ואפשרות להלוואות והכל בממשק דיגיטלי אחד, כולל שירות אנושי. זה צעד שמנסה לייצר חלופה אמיתית למה שהבנק מציע, דווקא למגזר של עסקים קטנים שממילא לא תמיד מקבל בבנקים את היחס או את התנאים שהוא מחפש.

בישראכרט מזהים את הפוטנציאל בשוק הזה שנחשב רווחי במיוחד אצל הבנקים וכן פותח את הדלת למתן אשראי עם רווחיות לא רעה בכלל. מבחינתה, זה מהלך שנועד להפוך אותה משחקנית כרטיסי אשראי קלאסית לגוף פיננסי רחב שמסוגל לתת מענה לעסקים קטנים מקצה לקצה.  במובנים רבים, זה גם מתיישב בדיוק עם החזון של קבוצת דלק, כלומר לקחת את ישראכרט למקום שבו היא לא רק הגדולה בענף, אלא גם המובילה מבחינת חדשנות, נתח שוק ורווחיות, והכול תוך ניצול הרוח הרגולטורית שמנסה לעודד תחרות ישירה מול הבנקים.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    יודע דבר 10/07/2025 15:30
    הגב לתגובה זו
    העיסקה תעשה טוב לדלק קבוצה טהיא תתרומם הרבה חות מישרכטאצל תשובה האגו משחק והוא תותח בזה