רן עוז מנכל ישראכרט
צילום: תמי בר שי
ראיון

"ישראכרט משקיעה בשיווק, גם על חשבון הרווח בטווח הקצר"

למרות זינוק בהכנסות, הרווח הנקי של ישראכרט נחתך, אך המנכ"ל רן עוז מסביר שזאת כתוצאה מהעלייה בהוצאות השיווק; לדבריו, החברה משקיעה כעת בשיווק ובאשראי סולידי שיניב תוצאות בעתיד: "אנחנו בונים את הביקושים, נתחיל לראות את הפירות ברבעונים הבאים"

נושאים בכתבה ישראכרט רן עוז

כבר במבט ראשון על דוחות ישראכרט ישראכרט -1.96%   מתבלט הפער: החברה סיימה את הרבעון עם עלייה של כ-10% בהכנסות ל-838 מיליון שקל, אך הרווח הנקי נחתך כמעט לחלוטין והסתכם ב-7 מיליון שקל בלבד, לעומת 64 מיליון ברבעון המקביל. גם לאחר נטרול הוצאה חד פעמית של 62 מיליון שקל בגין ביטול עסקה עם מנורה, עדיין מדובר בירידה של 14% ברווח הנקי ל-55 מיליון שקל. הנתון הזה מעלה שאלה גדולה, איך ייתכן שצמיחה בהכנסות לא מתורגמת לשיפור בשורה התחתונה?


לדבריו של רן עוז, מנכ"ל החברה, מדובר במהלך מודע של החברה, הגדלת הוצאות השיווק כדי לייצר ביקושים איכותיים יותר לאשראי, ואכן, הוצאות השיווק ברבעון זינקו ל-214 מיליון שקל, לעומת 174 מיליון שקל ברבעון המקביל.


לצד זאת, ישראכרט ממשיכה בתהליך לשינוי תמהיל תיק האשראי ולהרחבתו, כשהיקף התיק עבר לראשונה את רף ה-10 מיליארד שקל. אלא שעוז מבהיר שהחברה לא מחפשת צמיחה בכל מחיר, אלא דווקא אשראי סולידי יותר, עם מרווחים נמוכים יותר. ברקע לכל זה, ישראכרט נערכת לשלב הבא, המיזוג עם קבוצת דלק. עוז אמנם לא חושף פרטים על האופן שבו ישפיע המיזוג, אך מדגיש כי האסטרטגיה של החברה תישאר ממוקדת בצמיחה ארוכת טווח ובחיזוק היכולות הדיגיטליות שלה, והבהיר כי בינתיים החברה לא מאטה.


איך הצמיחה לא התבטאה ברווחים?

"אנחנו מגדילים את הוצאות השיווק כדי לייצר יותר ביקושים. רוב ההלוואות מגיעות בדיגיטל, לכן צריך לייצר יותר ביקושים. אני רוצה גם להעלות את איכות תיק האשראי. לדוגמא, היפותטית, אם לפני שנתיים הייתי רוצה לגדול ב-500 מיליון שקל הייתי מביא מיליארד שקל ביקושים ובחיתום מסנן חצי. היום אני צריך להביא יותר כי אני גם מסנן יותר. אני קודם כל משלם על השיווק. הדבר השני שקורה זה כשאני מעמיד את האשראי אני מייד חייב לרשום הפרשה לגובה ההפסד לכל חיי ההלוואה. הדבר האחרון הוא שאני מתחיל לרשום הכנסות ריבית מאוחר יותר ממועד נתינת ההלוואה. אשראי שהעמדתי ברבעון ראשון יראה הכנסות ריבית רק ברבעון השני".


זאת גם הסיבה לפער בין הגידול בהכנסות ריבית לגידול בתיק האשראי?

"כן, בגלל שאנחנו מכוונים ללווים ברמת סיכון נמוכה יותר אנחנו מעמידים הלוואות במרווח יותר נמוך".


כמה מסך ההלוואות מתבצעות בדיגיטל?

"בלקוחות פרטיים הרבה מעל לחצי, בין 60%-80%. הריביות שם יותר נמוכות. אנחנו יודעים לתת גם לעסקים קטנים הלוואות בדיגיטל, עסק קטן יכול לקחת עד 500 אלף שקל מהרגע להרגע".


שיעור ההכנסה מאשראי עסקי ירד מ־9% ל־8%, ומאשראי צרכני מ־11.2% ל־11%, ממה זה נובע?

"אנחנו עובדים לאט לאט על הסטת תמהיל התיק ומסננים לקוחות".


ממה נובע הגידול באשראי לרכב?

"אנחנו רוצים לנהל תמהיל מאוזן יותר לאפיקי האשראי השונים. אנחנו רוצים לוודא שאנחנו פרוסים נכון ולכן אנחנו מגדילים גם שם".


מה צפוי להשתנות אחרי המיזוג עם דלק?

"אני לא יודע להגיד מה ישתנה. אנחנו באופן מובהקן מנהלים את החברה מתוך ראייה ארוכת טווח איך של איך אנחנו מביאים אותה להיות החברה המובילה בכל הפרמטרים. ביום שדלק יקבלו את ההיתר שלהם אנחנו נשב איתם ונבין מה התכנית המשותפת שלנו. כל התקפה האחרונה המשכנו להקפיד לנהל את ישראכרט מתוך ראייה ארוכת טווח".


הם יכולים למשל לעזור לכם עם שיווק? להגיע ליותר לקוחות?

"יכול להיות שזה מקום שהם ישקיעו בו אם הם ירצו שנצמח יותר, בשלב הזה אני לא יודע".


איך אתם מרגישים לגבי היעדים? תיק אשראי של 15 מיליארד תוך 3 שנים?

"אחת הסיבות שאנחנו מרגישים טוב עם התוצאות היא שאנחנו נמצאים על המסלול להשגת היעדים. זה בדיוק מה שאנחנו צריכים, האשראי יניב הכנסות ריבית ונראה את השורה תחתונה צועדת לכיוון הנכון".

קיראו עוד ב"שוק ההון"

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    גוני 21/05/2025 19:48
    הגב לתגובה זו
    מקווה מאוד שלא תישארו. על רבעון מסתלבטים על חשבון בעלי המניות בגלל היעדר גרעין שליטה.נגמר הסיפור