כוס קפה
צילום: PIXABAY

כל ההיסטוריה - על כוס קפה

מעטים האנשים שלא פותחים את הבוקר עם כוס קפה (מי האנשים האלה ואיך הם מתפקדים - זוהי עדיין תעלומה למדע). בשנים האחרונות תרבות הקפה הגיעה גם לארץ, והיום כמעט לכולנו יש העדפה ברורה: יש את אלה שלא יוותרו על קפה ממכונת קפסולות, את חסידי המקינטה, מכורי הנס, וגם כאלה שחייבים קפה בוץ בכוס זכוכית ולא יחליפו אותו בשום דבר בעולם. אבל איך הגיע אלינו הקפה, וכיצד הוא הפך למשקה הפופולרי בעולם?

תוכן בחסות |

גלגוליו של הקפה ככל הידוע לנו כיום, מקור פולי הקפה הוא ככל הנראה באתיופיה, שם נהגו לאכול את הפולים כדי לנצל את התכונות המעוררות שלהם. שבטים מסוימים היו מערבבים את תכולת הפולים עם שומן חיות, ואוכלים את התערובת לפני יציאה לקרבות.

תחילת השימוש בפולי הקפה כבסיס למשקה בעל ארומה חזקה וטעמים מורכבים התרחש כנראה בתימן, שם נזירים היו נוהגים לבשל את הפולים, מבלי לקלף אותם, כדי ליצור משקה בעל טעמים מתקתקים שנקרא ג'ירש. הקפה התפשט ברחבי העולם המוסלמי במהירות, וקיבל את שמו מהשפה הערבית העתיקה. המקור לשם קפה הוא במילה הערבית "קהווה", שפירושה הוא "מוסיף כוח". אחרים טוענים שהשם הוא אף קדום יותר, ומגיע משם המחוז "קאפא" באתיופיה.   הגניבה מהמלך בית הקפה הראשון בעולם נפתח במאה ה-16 באיסטנבול, כך על פי התיעוד המצוי כיום. המטרה של המקום הייתה לספק ללקוחות את המשקה הממריץ, כדי שיוכלו להתנער מהשפעתם המרדימה של סמים אחרים שהיו נפוצים באותה תקופה.

בית הקפה הראשון שהיה בבעלות אירופאית נפתח בקולוניה הולנדית באינדונזיה. ההולנדים הקימו מטעי קפה בקולוניות שלהם, והחלו להפיץ את המשקה בקרב אצילי אירופה. הם אפילו העניקו צמח קפה ללואי ה-14, עבור הגן הבוטני המלכותי, אלא שהצמח נגנב מהמלך על ידי קצין צרפתי, ולאחר מסע מלא תלאות הוא הגיע לקולוניה צרפתית באיים הקריביים. אותו צמח גנוב הניב מטעים שכללו כ-18 מיליון עצים.   המשקה הפופולרי בעולם הקפה הלך ונעשה נפוץ במדינות אירופה, ובשנת 1675 ניתן היה למצוא ברחבי הממלכה המאוחדת כ-3,000 בתי קפה! תחילה היה מדובר במשקה לעשירים בלבד, אך בעקבות הקמת מטעי קפה בברזיל וניצול של עבדים, המחירים ירדו והפכו נגישים לציבור הרחב.

במהלך המאה ה-19 והמאה ה-20, ברזיל הצליחה לשמור על מקומה כמדינה המובילה בתחום ייצור הקפה. למעשה, כמעט ולא היו לה מתחרים. עם זאת, היצרניות הברזילאיות התעקשו לשמור על מחירים גבוהים, מה שנתן את האפשרות לחברות מתחרות מאינדונזיה, גואטמלה וקולומביה להיכנס לתחום.

כיום, מרבית הקפה שאנו צורכים מיוצר בברזיל או בקולומביה. מדובר במשקה הפופולרי בעולם, ובניגוד לימי קדם, כיום הוא נצרך בעיקר בעולם המערבי, כאשר המדינות צרפת, גרמניה וארה"ב אחראיות על 65 אחוז מצריכת הקפה העולמית.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה