הרפורמה של כחלון בתחום הפנסיה יוצאת כעת לדרך - הנה הפרטים וההשלכות
שר האוצר הכריז על הרפורמה הכי משמעותית שהייתה כאן - והמדינה תגן ותסבסד 60% מכספי החיסכון של הפנסיונרים. האם זה מבטיח הגדלה של הקצבאות? לא בהכרח.
בשנים האחרונות לא ראינו הרבה רפורמות שקידמו את אוכלוסיית הפנסיונרים. אמנם יאיר לפיד, הוסיף כמיליארד שקלים מתקציב המדינה לניצולי שואה, אבל בטווח ארוך - זה כסף קטן. גם 'שלישי בשלייקס' ושלל הטבות לאזרחים ותיקים ביוזמת המדינה - מתגמדים לעומת הרפורמה שהכריז עליה שר האוצר אתמול להגדלת האג"ח המיועדות לפנסיונרים.
מהי הרפורמה? כיום, קרנות הפנסיה משקיעות 70% מהכסף שלהם בשוק ההון. את יתרת הכספים (30%) מחויבות קרנות הפנסיה להשקיע באג"ח ממשלתי בריבית מועדפת של 4.86%. אתמול יצאה לדרך רגולציה חדשה שמגדילה את הרכיב של האג"ח המיועדות ל-60% כך שרק 40% מכספים יהיה חשוף לתנודות בשוק ההון.
התקנות מעגנות את המלצות הצוות הבין-משרדי של משרד האוצר, בנק ישראל והמועצה הלאומית לכלכלה בראשותו של מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד. הדו"ח פורסם לפני למעלה משנה ולאחר פרסום ההמלצות, פורסם דו"ח של מבקר המדינה בעניין. מבקר המדינה מעיר למשרד האוצר שהרפורמה לא עולה בקנה אחד עם מדיניות הממשלה להפחתת יחס החוב-תוצר. המבקר חשש שהחוב של המשק הישראלי לחוסכים לפנסיה יכביד על המשק בעתיד, וייווצר משבר בפנסיה בדומה למדינות כמו יוון או ברזיל.
האם מדובר בבשורה צרכנית לציבור הפנסיונרים? כן ולא. מצד אחד, האוצר מקטין את הסיכון ב60% מתיק ההשקעות של הפנסיונרים, ונותן להם ריבית מובטחת וגבוהה. מצד שני, הוא מגביר את הסיכון על 40% מהכסף וחשוף אותו לשער הריבית במועד הפרישה של הפנסיונר. החשיפה לריבית גורמת לכך שככל שהריבית בישראל במועד הפרישה תהיה נמוכה יותר - כך תקטן הקצבה. עד היום, פנסיונרים שפרשו בסביבת ריבית נמוכה גרמו לגירעונות אקטואריים ששולמו ע"י החוסכים הצעירים.
- המשקיעים בורחים לנכסים בטוחים: תשואות האג"ח הממשלתיות יורדות
- אגרות החוב בעלייה - הציבור בורח ממניות וקונה אג"ח; האם זה בטוח?
הרפורמה של האוצר מבטלת את הסבסוד בין הצעירים והמבוגרים, אבל היא גם שולחת את הפנסיונרים החדשים לבצע בדיקה פיננסית לפני הפרישה. כל פנסיונר יצטרך לבחור את העיתוי הטוב ביותר לפרישה לפי ההערכה של שערי הריבית במועד הפרישה. קצת דומה לבדיקות שעושים לווי משכנתאות - לא משהו שאנחנו מכירים.
לצעירים מביניכם ששוקלים לעבור מקרן פנסיה לביטוח מנהלים או קופת גמל - לא כדאי למהר. כל קרן פנסיה תמשיך לקבל אג"ח מיועדות בשיעור של 30% מכל הנכסים שלה. אולם קרן הפנסיה תבצע חלוקה פנימית של האג"ח המיועדות כך שהפנסיונרים יקבלו אג"ח כנגד 60% מהתיק שלהם - ואת האג"ח שישאר בקרן - יחלקו לצעירים. כך יוצא שהרפורמה לא תקטין באופן חד את היקף האג"ח המיועדות של חוסכים צעירים כשהיא תיכנס לתוקף בחודש יולי.
התקנות קובעות כי מתוך ההנפקה האמורה יוקצו אגרות חוב מיועדות בתשואה מובטחת ל-60 אחוזים מהחיסכון של הפנסיונרים. בכך תגבר השמירה על יציבות ההכנסה של פנסיונרים בשנים שלאחר פרישה מהעבודה. בנוסף, התקנות קובעות כי חוסכים מגיל 50 ועד הפרישה יקבלו הקצאה בשיעור של עד 30 אחוז מנכסיהם של אגרות החוב המיועדות, והיתרה תוקצה לחוסכים עד גיל 50. נציין כי עד לשנת 2024 תחולק ההקצאה לשתי קבוצות כך שפנסיונרים יקבלו 60 אחוז אגרות חוב מיועדות ושאר החוסכים יקבלו את יתרת אגרות החוב המיועדות.
- קרנות השתלמות באפריל - תשואה של 0.7%-0.5% למרות הנפילות בוול סטריט
- חודש ירוק בבורסה - ת"א 35 עלה ב-4.1%, הבנקים ב-6.5%
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
שר האוצר משה כחלון ציין כי יש כאן בשורה לציבור שתשמור על הפנסיונרים מפני זעזועים אפשריים בשווקים. מדובר במהלך היסטורי שנובע מרצוננו העז לאפשר לכל אזרח להזדקן בכבוד". הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, דורית סלינגר ציינה כי "הגדלת ההקצאה באגרות החוב המיועדות לפנסיונרים ושחרור החסמים לחוסכים מבוגרים יטיבו עם הפנסיונרים והעמיתים בקרנות הפנסיה החדשות."
מניתוח ראשוני אפשר לומר שמדובר במהלך חשוב ומבורך. יחד עם זאת, ייתכן שהערך של הקצבה ירד, כתוצאה מהחשיפה של הפנסיונרים לריבית, או כתוצאה מעדכון הקצבה במקרה של מדד שלילי. אבל הקצבה תהיה יציבה יותר, והפנסיונר יקבל את השקט הנפשי שכל כך נחוץ לו. אולם לפנסיונרים אוהבי סיכון, כאלה שסבורים שתשואה מובטחת של 4.86% זה מעט מדי, לא תהיה אפשרות להגדיל את החשיפה לשוק ההון.
- 5.צדוק 10/03/2017 22:58הגב לתגובה זויש לעדכן מיידי את השכר לגמלאים יש להגיע ל-20% תשלומי עובד מעסיק לפנסיה יש להעלות את הביטוח הלאומי ולהוסיף תשלום לגמלאים שהבסיס שלו ₪1531 לסכום כפול רפורמת סיעוד ע''י תוספת 0.5% למס בריאות
- 4.מר איש 10/03/2017 11:23הגב לתגובה זוכל הכבוד לשר ומי שלא מבין שלא יגיב סתם, ייקח לכם כמה שנים להבין את זה
- 3.ביבי כשלון 09/03/2017 21:23הגב לתגובה זועדיף בלי הרפורמה של ועדת בכר ובלי התיקון האוילי של פחלון
- 2.גמלאים 09/03/2017 15:24הגב לתגובה זוגמלאים רבים זכאים לתיקון גימלאותיהם המשולמות וזאת על-פי פסיקת בג"ץ (קוריצקי) משנת 2015. האוצר עדיין לא עידכן. למה ? מה פשר הסחבת המונעת מגמלאים רבים לשפר מעט את שנות חייהם האחרונות ?
- 1.ע.א 09/03/2017 15:23הגב לתגובה זולמה כל החישובים של הפנסיה מסובכים ולא מובנים ? למה הכסף שחסכנו 40-ו-50 שנה לא מאפשר לנו הפנסיונרים לחיות בכבוד איזה בשורה של כחלון יצאה היום ?
- כי לא חסכתם מספיק. תוחלת החיים גדלה. (ל"ת)איש 09/03/2017 20:42הגב לתגובה זו