בנק ישראל החליט היום (ב') בצעד דרמטי להפחית את הריבית בשיעור של 0.25% לרמה של 0.5%, דבר אשר עשוי להוביל לעלייה נוספת במחירי הדירות בעקבות המשכנתאות הזולות יותר.
נציין כי משרד האוצר פרסם היום, במסגרת סקירת 'אורות אדומים', כי בחודש יוני נרשם שפל של 11 שנה בהיקף מכירת דירות. כמו כן, סקר שפורסם היום מגלה שבעקבות מבצע צוק איתן חלה בתקופה אחרונה צניחה של עד 75% במתעניינים בדירות חדשות.
דודי מייזליק , מנהל אגף משכנתאות בבנק מרכנתיל, אמר: "ההשפעה על הלוואות משכנתא קיימות תהיה זניחה, הפחתה של רבע אחוז תשפיע רק על חלק הפריים בהלוואה שבשנים האחרונות אינו עולה על שליש מן ההלוואה. המשמעות של הפחתת הריבית נאמדת בקיטון של ההחזר החודשי הממוצע למשכנתא של כ-25-30 שקל בלבד. איני צופה שהביקוש למשכנתאות חדשות או לדיור יגדל בעקבות ההחלטה, שכן רמת ריבית המשכנתאות הנוכחית מצויה כבר בשפל עוד לפני החלטה זו של בנק ישראל. הביקוש לדיור לפי נתוני הלמ"ס שהתפרסמו היום, נעצר בשל סיבות שאינן קשורות לריבית דווקא, כמו המתנה להפחתת המע"מ לרוכשי דירה ראשונה, המצב הביטחוני ועוד".
שמואל בן אריה , מנהל המחקר בקבוצת פיוניר, אמר: "מטרת בנק ישראל בשמירה על סביבת ריבית כה נמוכה היא להוזיל את הכסף ולגרום לציבור לצאת ולצרוך, ובכך לעודד את הכלכלה המקומית. עד היום הוא פחד מניפוח נוסף של בועת הנדל"ן אך לאחר נתוני הלמ"ס שפורסמו היום, נראה כי חלה הצטננות בשוק דבר אשר הקל על בנק ישראל בקבלת החלטת הריבית".
פולי טטרו , שותף בחברת טופ קפיטל המתמחה בפתרונות מימון ליזמים ופרויקטי נדל"ן, אומר כי: "ירידת ריבית בשלב הזה הינה בשורה חיובית עבור שוק הנדל"ן אשר נמצא בקיפאון מסוים. שמירה על רמות ריבית נמוכות בתקופה זו מאפשרת ליזמים להמשיך להשקיע בשוק, ונותן את כרית הביטחון הנדרשת להתחלת פרויקטים חדשים, עד להתאוששות השוק הצפויה להערכתנו בחודשים הקרובים בעיקר עם הסרת חוסר הוודאות בנוגע לחוק המע"מ. חברות הנדל"ן שכרגע מתקשות למכור דירות בפרויקטים עדיין משלמות עלויות מימון גבוהות בעיקר בשל תוספת עמלות מצד הבנקים, על כן ירידת הריבית עוזרת לחברות במידה רבה לשרוד את התקופה הלא פשוטה".
ערן כרמל , מנכ"ל טאבו ישיר משכנתאות, מקבוצת קו מנחה, אמר: "הורדת ריבית בנק ישראל משפרת את מצב הלווים שנטלו משכנתא ברכיב פריים ב-13.75 שקל בממוצע לחודש על כל 100 אלף שקל במרכיב הפריים, ועתידה לשפר את הריביות הקבועות והמשתנות לנוטלי המשכנתאות בתקופה הקרובה, מאחר ועלויות הגיוס צפויות לרדת. הוראת בנק ישראל ממאי 2011, אשר הגבילה את הרכיב המשתנה במשכנתאות ל-33%, הוכחה שוב כהפסד כלכלי ללווים אשר היו מרוויחם שוב ושוב ירידות בהחזר החודשי ולא עליות כפי שבנק ישראל חזה."