
2024: שנת שיא בהתחדשות עירונית - בשטח זה כבר נראה אחרת
שוק הנדל"ן כבר לא נשען על קרקעות פנויות - הוא נשען על התחדשות. דו"ח הרשות הממשלתית לשנת 2024 חושף נתוני שיא בכל ההיבטים - מהתכנון, דרך היתרי הבנייה ועד לכניסה לשלב הביצוע; המסר ברור: ההתחדשות העירונית כבר לא משלימה את השוק - היא מובילה אותו
כפי שמסתמן כבר בשנים האחרונות, ההתחדשות העירונית היא עתיד של הבנייה בישראל - ובמיוחד באזורי הביקוש. הדו"ח השנתי של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית לשנת 2024 מחזק את מה שהשוק כבר יודע: פרויקטים של התחדשות עירונית מחזיקים יחד בנתח שוק משמעותי - ויותר
מכך, הם נעים מהשלב התכנוני לשלב הביצוע בפועל.
שליש מהתחלות הבנייה, שליש מהמכירות
לפי הדו"ח, 30% מהתחלות הבנייה בשנת 2024 בוצעו במסגרת פרויקטים של התחדשות עירונית - פינוי־בינוי או תמ”א 38. גם בצד התכנוני נרשמה מגמה דומה:
28% מיחידות הדיור שאושרו לתוקף היו חלק מתכניות התחדשות עירונית, כלומר תכניות שאושרו בכל שלבי מוסדות התכנון, וניתן להן תוקף שמאפשר להוציא היתר בנייה.
גם בשוק העסקאות, ההתחדשות העירונית מהווה מרכיב מרכזי: מתוך כ־33 אלף דירות שנמכרו בשנת 2024, למעלה
מ־10,400 דירות היו בפרויקטים של פינוי־בינוי או תמ"א 38 - כלומר, כמעט כל דירה שלישית שנמכרה בשוק נבנתה במסגרת התחדשות עירונית.
שיא במספר התכניות המאושרות
בשנת 2024 אושרו לתוקף
165 תכניות חדשות של התחדשות עירונית ברחבי הארץ, הכוללות כ־57 אלף דירות. מדובר בקפיצה חדה ביחס לעשור הקודם: בשנת 2014, לשם השוואה, אושרו לתוקף כ־3 אלף דירות בלבד. הגידול העקבי מצביע על מדיניות שונה מבעבר - לקדם מתחמים שלמים במרקם העירוני הישן, במקום לבנות רק
על קרקעות של רמ"י ושל יזמים פרטיים - שנחשבות היום בדרך כלל לקרקעות חקלאיות.
ירושלים מובילה במספרים, רמלה ולוד ביחס לגודל
ירושלים הובילה גם השנה בהיקף הדירות שאושרו לתוקף, עם מעל ל-12 אלף דירות בתכניות פינוי־בינוי. רמלה, לוד, ו־קריית ים בלטו בהיקף התכנון ביחס לגודל האוכלוסייה.
- איך עושים כסף גדול מנדל"ן - בלי דירה, בלי רישיון, ובלי שקל הון עצמי
- בת-ים מתחדשת: אושרה תוכנית לבניית כ־1,000 דירות חדשות
זינוק בהיתרי בנייה
במהלך 2024 הונפקו למעלה מ־31 אלף היתרי בנייה לפרויקטים של התחדשות עירונית - הנתון הגבוה ביותר שנרשם עד כה. מתוך כלל ההיתרים, 15.5 אלף דירות ניתנו במתחמי פינוי־בינוי ו־15.7 אלף דירות ניתנו מכוח תמ"א 38. זו הפעם הראשונה שההיקפים משתווים - עדות נוספת להסטת כובד המשקל אל עבר תכנון וביצוע בקנה מידה רחב. מרמת הבניין הבודד לשורה של בניינים.
איפה נרשמה פעילות מוגברת?
ירושלים ממשיכה להוביל גם במתן היתרי בנייה. אחריה בלטו נתניה, בת ים, חולון, גבעתיים, רמלה ויהוד. גם פתח תקווה וחדרה נכנסו לרשימת עשרת היישובים המובילים. דבר נוסף - כל עשרת הערים הבולטות חתומות על הסכמים מול המדינה שכוללים תמריצים כספיים, אשר הוכיחו את עצמם כזרז משמעותי להוצאת היתרי בנייה.
סוף לתמ"א - והחלופות כבר כאן
לאחר שפקע תוקפה של תמ”א 38, הרשות הממשלתית קידמה תכניות עירוניות מותאמות ל־18 רשויות מקומיות, במטרה לאפשר המשכיות ולמנוע האטה. בתכניות אלה כלולים כ־35 אלף מבנים, עם פוטנציאל לעד 660 אלף דירות בחלק מהערים כמו למשל ברעננה, רמלה ויבנה, שם התכניות כבר אושרו. אחרות, כמו פתח תקווה, חדרה, באר שבע, בת ים וחיפה - נמצאות בשלבי הפקדה או בדיקה תכנונית.