מרחיבים את ההרחבה: על מי תזרח השמש ביפן?

תומר ורסנו, אנליסט מדדים בפסגות, מסביר אילו חברות יפניות צפויות להרוויח מההרחבה הכמותית החדשה במדינה, וכיצד ניתן להיחשף אליהן ללא חשיפה למטבע היפני
תומר ורסנו | (1)
נושאים בכתבה הרחבה כמותית יפן

בשבוע שעבר הודיע הבנק המרכזי ביפן על תכנית חדשה ודרמטית לרכישת נכסים סחירים במדינה, במסגרתה יגדיל עוד יותר את היקף הרכישות האג"ח הממשלתיות מעבר למצב הנוכחי. בנוסף, הבנק היפני יחל לרכוש מניות מקומיות באמצעות קרנות סל ובמקביל, ימשיך לרכוש אג"ח קונצרניות וניירות ערך מסחריים בהיקפים גדולים, כפי שנהג עד כה. במילים פשוטות, ההרחבה הכמותית ביפן, שגם ככה הייתה עצומה במידותיה, מתרחבת עתה עוד יותר, ובאופן לא מפתיע, הכרזה זו בוצעה יומיים בלבד לאחר ההודעה על סיומה של QE3 בארה"ב. אותן הדפסות כספים שמבצע BOJ, אשר ממוענות ישירות לשווקים הפיננסיים ביפן, תומכות בכל אפיקי ההשקעה המקומיים. לראיה, מדד הניקיי זינק בחדות באופן מיידי לאחר ההודעה, כאשר בנוסף, ההחלטה השפיעה גם על שוק המט"ח - הין נחלש בשיעור משמעותי באותו היום אל מול הדולר.

המרוויחות הגדולות מההרחבה הכמותית קשה להעריך כיצד תשפיע הדפסת הכספים המסיבית ביפן על הכלכלה המקומית לאורך זמן, זאת מכיוון שהדפסת כסף אינה באמת פותרת את הבעיות המבניות הסבוכות של המשק היפני. יחד עם זאת, להיחלשות המטבע היפני בעולם יש השפעה חיובית ומיידית, הן על האינפלציה בתוך המדינה והן על היצוא היפני, שכידוע, הינו מנוע הצמיחה המרכזי של הכלכלה כיום.

מדד המניות המוביל ביפן (NIKKEI 225) מורכב ממספר רב של חברות יצואניות גדולות, כדוגמת יצרניות כלי הרכב טויוטה, הונדה וסוזוקי ויצרניות המצלמות קאנון ואולימפוס. כפי שניתן לראות בתרשים, בעשור האחרון מדד זה נהנה ברוב המקרים בהם הין נחלש אל מול הדולר ולהיפך. כמובן שהקשר בין שני הפרמטרים קשור לעובדה כי היחלשות המטבע היפני הופכת את המוצרים המקומיים לאטרקטיביים יותר ביחס למתחרותיה בעולם. על כן, אפשר להניח כי לפחות בטווח הקצר, כל זמן שסביבת הריבית בעולם נותרת נמוכה, ובמקביל, המדיניות המוניטארית ביפן הולכת ומתרחבת בעוד שבארה"ב היא מצטמצמת - מגמת ההיחלשות של הין אל מול הדולר תימשך. באופן זה, חברות הייצוא ביפן ייהנו בפרט מהמגמה, כאשר גם שוק המניות הכללי צפוי לצאת נשכר מכך.

חשיפה לחברות הייצוא היפניות ללא סיכון מט"ח לאור העובדה כי השקעה כיום בשוק המניות ביפן טומנת בחובה את אותו סיכון מטבע שפורט לעיל למשקיעים הזרים, השיקה מנהלת קרנות הסל WisdomTree היוצרת ועורכת מדדים בעצמה, מדד ייחודי אשר מטרתו לעקוב אחר חברות יצואניות ביפן.

מדד WisdomTree Japan Hedged מורכב ממניות של חברות מוטות דיבידנד ביפן, כאשר לפחות 20% מהכנסותיהן נובעות משווקים מחוץ ליפן. נציין כי לא לחינם הוסיפו לשם המדד את המילה "Hedged" (מגודר), שהרי בדומה לחלק מקרנות הנאמנות ותעודות הסל בישראל אשר נעשה בהן גידור מט"ח באופן קבוע, גם מדד זה מגדר עצמו בפני השינויים במטבע היפני אל מול הדולר.

מאז תחילתה של ההרחבה הכמותית ביפן לפני שנה וחצי רשם המדד תשואה עודפת על פני מדד הניקיי (במונחים דולרים), בעיקר בזכות אפקט נטרול המטבע והצפת הערך שארעה בחברות היצואניות. בהקשר זה נציין, כי אותו עורך מדד (WisdomTree) השיק מדדים מגודרים ומוטי ייצוא נוספים גם על שוקי המניות בגרמניה ובגוש האירו. בדומה לשוק היפני, גם מדדים אלה מציגים לאחרונה ביצועים עודפים על פני מדדי הבנצ'מרק באירופה, על רקע החולשה בביקושים המקומיים ביבשת והיחלשות האירו שנובעת מהמדיניות המרחיבה של ה-ECB.

לסיכום, ההרחבה של ההרחבה הכמותית ביפן צפויה להמשיך ולהזרים נזילות לשווקים הפיננסים במדינה, ובנוסף, להמשיך ולהחליש את הין ביחס לדולר. על כן, החברות היפניות שמוטות לפעילויות ייצוא צפויות להיות הנהנות הגדולות ממגמה זו.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

***תומר הוא אנליסט מדדים בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    האמת שמעניין (ל"ת)
    שי 13/11/2014 13:05
    הגב לתגובה זו