
הם קונים עכשיו - אבל לא בטוח משלמים אחר כך
שיטת ה-BNPL צוברת תאוצה, אבל נתונים שמפרסמת חברת קלארנה השוודית מראה שייתכן וחלק מהלקוחות לא מבינים אותה עד הסוף; כמה זינקו הפסדי האשראי של קלארנה ומה זה עשוי להעיד על בריאות הכלכלה האמריקאית?
שיטת BNPL (ראשי תיבות של Buy Now Pay Later) כובשת את שוק הצרכנות, אך הנתונים האחרונים מראים כי היא גם עלולה להפוך לאחד הסימנים המדאיגים לבריאות הכלכלה. גידול חד בשיעורי חדלות הפירעון, פערי הבנה מהותיים בקרב הצרכנים, וחוסר ברגולציה - כל אלו מצביעים על שיטה נוחה שמתפתחת במהירות, אך לא בהכרח לטובת הציבור.
שיטת BNPL מאפשרת לצרכנים לקנות מוצר, ולהתחיל לשלם עליו רק בעתיד, לרוב ללא ריבית וללא צורך במסגרת אשראי קיימת. זה מתבצע דרך חברות מימון חוץ-בנקאיות דוגמת Klarna או Affirm, אשר משלמות
מיידית לבית העסק, והצרכן פורע את התשלומים מולן בפריסה. אבל בשונה מתשלומים באשראי רגיל, כאן מדובר בהלוואה לכל דבר, רק שהצרכן, לעיתים קרובות, כלל לא מודע לכך.
לצד זאת, סקר של LendingTree
מצא כי 41% ממשתמשי BNPL דיווחו שלא עמדו לפחות פעם אחת בהחזר בזמן, עלייה חדה מהשנה הקודמת, אז שיעור זה עמד על 34%. נתון מטריד נוסף: רבע מהמשתמשים השתמשו ב-BNPL לרכישת מזון, מה שמצביע על שימוש בהלוואות לטובת הוצאות שוטפות בסיסיות.
החברות הגדולות בתחום והתחרות
Klarna השוודית ו-Affirm האמריקאית הן שתיים מהחברות הבולטות בשוק ה-BNPL. קלארנה אף הודיעה לאחרונה על שיתוף פעולה עם שירות משלוחי האוכל DoorDash, מהלך שזכה לגל של ביקורת ברשת, שמקשרת בין הלוואות סאב-פריים לבין טורטיות בשתיים בלילה.
לא הכול ורוד גם עבור Affirm: מניית החברה צנחה מוקדם יותר החודש לאחר תחזית חלשה, אך התאוששה בהמשך כאשר החברה הציגה תוכניות לנגוס בנתח שוק מחברות האשראי המסורתיות. במקביל, Klarna עצרה את תוכניות ההנפקה שלה, בין השאר בשל אי-הוודאות הנוכחית
סביב מכסים והשפעתם על השווקים.
BNPL אמנם נראית כמו פתרון צרכני יעיל, אך בפועל מהווה אתגר לאוכלוסיות מוחלשות במיוחד: צעירים, עולים חדשים ולקוחות עם בעיות אשראי עלולים להיקלע להתחייבויות שאינן תואמות את מצבם הכלכלי. "קל לקנות - קשה
להבין", כך ניתן לתאר את התחושה של לקוחות רבים, שמגלים בדיעבד שמדובר בהלוואה עם תנאים שאינם תמיד ברורים, ולעיתים מלווים בריביות, עמלות או קנסות על איחור.
- וורקדיי נופלת אחרי תחזית פושרת - אבל האנליסטים לא מודאגים
- אורקל רוכשת מאנבידיה שבבים ב-40 מיליארד דולר
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
בין אם מדובר בקניות אונליין או בחנות פיזית, BNPL צוברת תאוצה. אך יחד עם הגידול
בפופולריות, עולה גם הצורך ברגולציה שתגן על הצרכן. הסכנות כוללות תחושת קלות יתר, חוסר הבנה של תנאי ההלוואה, והסתרת עלויות. נכון לעכשיו, מדובר באחד מהמדדים החדשים לבריאות הכלכלה הצרכנית. אם מיתון אכן יגיע, יש להניח שצרכנים יגלו ששיטת ה"קנה עכשיו, שלם אחר כך"
הופכת ל"קנה עכשיו, היכנס לחוב מחר". עד אז, BNPL היא מדד חדש לניטור בריאותו של הצרכן, לא פחות מאשר כרטיסי האשראי.
- 1.לא ברור 23/05/2025 22:32הגב לתגובה זולא צריך ללמוד כלכלה כדי להבין שאם משלמים אחר כך יהיה לזה מחיר.אז שיקחו אחריות. אם יש לאנשים מסםיק ידע כדי להיכנס לאינטרנט ולבצע עיסקה שיקראו את התנאים שלה