רוגלותרוגלות

חברת NSO תשלם לפייסבוק 168 מיליון דולר בגלל שפרצה לווטסאפ

לאור פסק הדין, חברת NSO, היצרנית של פגסוס, חשופה גם לתביעות של חברות נוספות לאור ניצול חולשות של פלטפורמות אחרות


רן קידר | (1)
נושאים בכתבה פגסוס ווצאפ

ווטסאפ של מטאMeta Platforms 1.62%   זכתה ב-168 מליון דולר בתביעה נגד חברת NSO, היצרנית הישראלית של רוגלת פגסוס, לאחר שזו ניצלה פירצה בפלטפורמת המסרים המוצפנת ומכרה אותה ללקוחות שריגלו אחרי עיתונאים, ודמויות פוליטיות וציבוריות שונות.

התיק נידון בבית משפט פדרלי בקליפורניה והוא מהווה תקדים היות וזו הפעם הראשונה שבה יצרנית רוגלות כלשהי מואשמת באחריות בהפרה של פרטיות של פלטפורמות שפועלות על גבי סמארטפונים. פסק הדין מאיים על תעשייה בצמיחה שמתבססת על חולשות קטנות כדי לייצר רווחי ענק.  


"פסק הדין במקרה של ווטסאפ הוא צעד חשוב לפרטיות ולבטיחות והוא הנצחון הראשון נגד שימוש ברוגלה לא חוקית שמאיימת על הבטיחות והפרטיות של כולנו", כך מסרה מטא, בפוסט בבלוג שלה.

חברת NSO מסרה כי היא תערער. "אנחנו מאמינים שהטכנולוגיה שלנו חשובה במניעה של פשעים חמורים וטרור ועליה להיות מיושמת באחריות על ידי סוכנויות ממשלה מוסמכות", כך הצהירה.

ההצלחה המשפטית של מטא במקרה ווטסאפ פותחת חלון גם עבור אפל, אמזון, אנדרויד וחברות בינלאומיות נוספת שפגסוס ניצלה לרעה את הפלטפורמות שלהם כדי לפרוץ ולהזריק את הרוגלה אליהן. אותן חברות גיבו את התביעה של ווצאפ, והגישו מסמכים משפטיים שתמכו בה.

איך זה עבד?

פגסוס נחשבה כפורצת דרך בתעשייה שפרחה, בעיקר בארץ, במשך כמעט עשור. היא הפכה את חולשות האבטחה בתוכנות פופולריות לערך מסחרי ואיפשרה ללקוחות לחדור לסמארטפונים ברחבי העולם כולו – לעקוף את ההצפנה ואפילו להפעיל מיקרופונים ומצלמות כדי להקליט שיחות פרטיות.

בתחילת הדרך, NSO פעלה במחשכים, עם צוות של יוצאי יחידות סייבר שקיבלו מאות אלפי דולרים בשנה כדי ליצור תוכנה שחיקתה את היכולות הטכניות של צה"ל. שווי הקבוצה הוערך ביותר ממיליארד דולר במהלך גיוס הון שהתרחש ב-2019, אחרי שדיווחה על הכנסות של 251 מליון דולר ב-2018. המכירה של פגסוס נחשבה לבעלת ערך דיפלומטי במגעיה של ישראל עם מדינות המפרץ, כולל סעודיה והאמירויות.

קיראו עוד ב"גלובל"

ב-2019 דווח כי שיחה שלא נענתה בפלטפורמה מאפשרת ללקוחות פגסוס להתקין את הרוגלה וכך לשלוט במכשיר הפרוץ ולחשוף את כל התכולה שלו, החל בתמונות וכלה בהיסטורית מיקומים.


ווטסאפ תיקנה את הפירצה, אבל גם חקרה את העקבות שהשאירה פגסוס, ובסוף זיהתה מאות אנשים שנפגעו וקיבלו מווטסאפ הודעה על הפריצה. הרשימה כללה כולל עורכי דין לזכויות אדם, אקטיביסטים, פעילים למען חופש העיתונות ודמויות פוליטיות וציבוריות שונות.

התגובה של ווטסאפ 

לפני שווטסאפ פרסמה את המידע אודות הפריצות, NSO טענה שהתוכנה שלה נמכרת ללקוחות אחראיים בלבד שהיו חתומים בחוזה להשתמש בתוכנה אך ורק כדי למנוע פשע ולעצור פעילות טרור. ווטסאפ הוכיחה אחרת והובילה מאבק שייתכן ורק התחיל.

היקף הפריצות נחשף במהלך החקירות ותפס את תשומת הלב של התקשורת ושל ממשל ביידן, שהכניס את NSO לרשימה השחורה והתחיל ברגולציה של תעשיית הרוגלות.

ווטסאפ , שהיתה כבר בבעלות מטא, החליטה לתבוע את NSO ולפרסם ציבורית את כל המידע לגבי הפעילות הפנימית של החברה ולהפוך אותה לאחראית על הפריצות. התביעה התמקדה בנזיקין בלבד.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    אריה 08/05/2025 03:54
    הגב לתגובה זו
    חולי מכרת נשמה שלך לשטן לפרוטות יום הדין שלך יגיע ומקווה חברות אחר יפרקו לך הצורה חולי מכר את נשמתו לשטן ושטן ימחק VSO