ארהב סין
צילום: טוויטר

זה קורה: ממשל טראמפ פנה לבייג׳ינג בכדי לפתוח במו״מ

דיווחים סיניים מעלים כי טראמפ פנה לבייג׳ינג במטרה לפתוח במשא־ומתן; עוד ועוד דיווחים מבהירים את התמונה של הנעשה במאחורי הקלעים של המשבר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם

חיים בן הקון |

מדיווחים עולה כי ממשל טראמפ פנה לבייג׳יג בשקט בכדי לפתוח במשא־ומתן בקשר עם המכסים, זאת למרות עמדתו הנחרצת בנוגע לכך ש-״שי ג׳ינגפינג צריך לעשות את הצעד הראשון״ כדברי טראמפ. עוד אמר טראמפ לקבינט שלו שהוא לא מרוצה מהנתונים הכלכליים שפורסמו, ביניהם הצמצום הכלכלי שפוקד את אמריקה לראשונה מאז 2022, אך הוא סבור שהמשבר בשילוח הסחורות מסין יאלץ את סין להישבר ולהיות הראשונה ששולחת יד לשלום. 


דיווחים מחשבון ברשת החברתית ׳וויבו׳ בשם יוּיוּנטאנטיאן, המשויך לערוץ טלויזיה סיני המרבה לבטא את עמדותיו בנוגע למכסים, מעלים כי סין לא תקח חלק במו״מ אם ארה״ב לא תעשה ״צעדים משמעותיים״ בנושא. עוד דווח מהמקור הזה כי סין מודעת לכך שארה״ב היא זו שהשעון מתקתק לה והיא זו שנמצאת תחת לחץ הולך וגובר. 


הדו־פרצופיות של שני הממשלים - ממשלו של טראמפ והממשל הסיני בראשות שי ג׳ינגפינג ממשיכה לבלוט. דבר אחד הם אומרים לתקשורת כדי לסמן את עמודתיהן אחת מול השניה ודבר אחר הן עושות בפועל כדי להיטיב עם כלכלותיהן. לאחרונה פורסם כיסין פרסמה רשימה של מוצרים שעליהם החליטה לוותר לגמרי על המכסים בגובה 125% שהוטלו מיבוא אמריקאי. הרשימה נמסרה ישירות לתעשיינים וטרם פורסמה לעיתונות או לציבור הרחב. במקביל, טראמפ אמר בראיון כי סין תיאלץ ׳לאכול אותה׳ כשהוא מתכוון לכך שסין תיאלץ להיכנע לעמדתו ולהיות הראשונה שתוריד מכסים בקרב הסחר ההדדי הזה שמתנהל מאז השני באפריל.


לא רק סין מבינה שצריך לקחת צעד אחורה, ושהכלכלה החופשית היא לא משחק ביד הנשיא לעשות בו ככל שיעלה על רוחה: טראמפ חתם על צו נשיאותי המתקן את מדיניות המכסים על תעשיית הרכב, במטרה לעודד ייצור מקומי בארצות הברית. על פי בכירים במשרד המסחר האמריקאי, ההקלות המוצעות מספקות חדשות טובות, אם כי לא מושלמות, ליצרני הרכב ורוכשי המכוניות במדינה. השינוי המשמעותי ביותר במדיניות הוא מתן פיצוי חלקי ליצרני רכב המייבאים חלקים לארה"ב אך מסיימים את הרכבת כלי הרכב ומוכרים אותם בשוק האמריקאי. על פי המתווה החדש, יצרני רכב מקומיים ייהנו מקיזוז מכסים בשיעור של 15% בשנה הראשונה ו-10% בשנה השנייה על חלקי רכב מיובאים.


משמעות ההקלה היא חיסכון של כ-2,000 דולר למכונית, סכום משמעותי אך עדיין חלקי בהשוואה לעלייה הפוטנציאלית של כ-10,000 דולר במחיר רכב מיובא בעקבות המכס של 25% שנכנס לתוקף בתחילת החודש. ארה"ב מייבאת כמחצית מהמכוניות החדשות הנמכרות בשטחה, בעיקר ממקסיקו, יפן, דרום קוריאה וקנדה.


הסדק במסך הברזל הפוליטי ששמו ארה״ב וסין סביב סוגיית המכסים ממשיך להיסדק כשעוד ועוד דיווחים מבהירים את מה שכולם כבר יודעים, ועכשיו הם גם בטוחים בו: לא לנצח המכסים; מתישהו התופעה הזו, שהשלכותיה מרחיקות לכת, צריכה להיגמר. ארה״ב צריכה את סין במיוחד לתשומות לתעשיה ולמוצרים מוגמרים, כמו גם למוצרי ביניים - מוצרי הון. סין צריכה את ארה״ב באותה המידה, הרי ארה״ב היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של סין עם יצוא סיני של 14% מסך היצוא. 


התוצר האמריקאי - מנוף לחץ על טראמפ


התוצר האמריקאי ברבעון הראשון של השנה התכווץ ב-0.3%, בעוד צפי הכלכלנים היה לצמיחה של 0.2%, אחרי שברבעון הרביעי של 2024 הכלכלה צמחה ב-2.4%. הירידות בחוזים העתידיים התגברו אחרי שלפני הנתונים ירדו עד 0.5% וכעת הם יורדים מעל 1%. הכלכלנים ציפו לצמיחה של 0.4% ברבעון, אבל הם מיתנו את התחזיות שלהם יממה לפני שהתפרסמו ל-0.2%, בעיקר בגלל זינוק בלתי צפוי ביבוא, שנובע מהניסיון של עסקים וצרכנים להקדים תרופה למכה ולייבא סחורות לפני שהמכסים של טראמפ נכנסים לתוקף באפריל - הייבוא ברבעון זינק ב-41.3% ברבעון.

קיראו עוד ב"גלובל"

דונלד טראמפ התייחס להתכווצות התוצר והאשים את קודמו ביידן: "אלה נתונים מהשוק של ביידן, לא שלי. אין לזה שום קשר למכסים, אלה בסך הכל מספרים שהוא השאיר לנו, תהיו סבלניים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה