ארהב סין
צילום: טוויטר

״סין תאכל אותה״: סין מורידה מכסים על יבוא אמריקאי בענפים מסוימים

ארה״ב עומדת על שלה בכל הקשור למכסים על סין: 145% מכס על יבוא מסין. האחרונה לא נותרה חייבת והשיתה אף היא מכסים משלה על ארה״ב בשיעור של 125%, אלא שדיווחים על רשימת ענפים בהם סין מתכוונת לוותר על המכסים יוצרים תמונה כפולה: יש את מה שקורה במדיה, ויש את מה שקורה בכלכלה

חיים בן הקון | (3)

כדי להקל על כלכלה, נודע כי סין פרסמה רשימה של מוצרים שעליהם החליטה לוותר לגמרי על המכסים בגובה 125% שהוטלו מיבוא אמריקאי. הרשימה נמסרה ישירות לתעשיינים וטרם פורסמה לעיתונות או לציבור הרחב. במקביל, טראמפ אמר בראיון כי סין תיאלץ ׳לאכול אותה׳ כשהוא מתכוון לכך שסין תיאלץ להיכנע לעמדתו ולהיות הראשונה שתוריד מכסים בקרב הסחר ההדדי הזה שמתנהל מאז השני באפריל. 

בין המכסים שידוע כי סין ויתרה עליהם נמנה האתאן, תרכובת אורגנית שמהווה בסיס לייצור פלסטיק. למרות שהרשימה עדו לא פורסמה, כאמור, נראה כי היא הולכת וגדלה מה שמסמן על הבנה של סין כי תיאלץ לתאים את עצמה למציאות החדשה והכוחנית שנכפתה עליה. 


הסודיות האופפת את המסמך, כמו גם ההצהרות הפומביות מצד טראמפ וממשלו ומקבילותיהם הסינים יוצרת ניגוד בין הנעשה מעל במות ציבוריות ובתקשורת לבין הנעשה מאחורי הקלעים, בשיתוף פעולה עם תעשיינים מקומיים בשתי המדינות. מדובר על טרייד-אוף בין הצרכים הגיאופוליטיים של המדינות לבין הצרכים הכלכליים שלהן. סין צריכה יצוא לארה״ב, וארה״ב צריכה יבוא מסין. אך בד בבד סין צריכה להראות חוסן וארה״ב - בנשיאות של טראמפ - לעולם לא תראה סימן של חולשה; זוהי צורת העבודה של דונאלד טראמפ. 


המצב החדש והדו־פרצופי הזה הוא סדק במסך הברזל הפוליטי. הוא נותן לציבור הצצה ראשונה ליום שאחרי מלחמות הסחר. השאלה הגדולה היא האם המכסים האפקטיביים שיושתו אחרי מו״מ מול סין ישאירו את סין במקומה כמדינה אטרקטיבית לרכישת חומרי גלם, מוצרי ביניים ומוצרים מוגמרים. אם הסדר החדש יתמרץ תעשיינים אמריקאים לבחור בהודו, טאיוואן או קוראיה הדרומית כספקיות מרכזיות על פני סין, יווצר סדר בינלאומי חדש של שרשראות אספקה בין מדינות. השאלה המרכזית היא לאן יוביל המו״מ בין שתי המעצמות. 


ענפיים מסוימים הם חסרי תחליף כשמדובר בבחירה של ספק ממדינה כזו או אחרת. סין לא תוכל לוותר על שבבים אמריקאיים. זאת ועוד, סין היא צרכנית הנפט מהגדולות בעולם, לצד ארה״ב. את הנפט שלה היא קונה בין היתר מאיראן, שגם היא נתוניה לחסדיה של ארה״ב במו״מ שמתקיים מימים אלה ממש. 

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    אנונימי 30/04/2025 17:14
    הגב לתגובה זו
    המכסים ההדדים יגרמו למיתון עולמי ... סין יותר חזקה מארהב כי הצרכנים בארהב מפונקים
  • 2.
    סין וארהב ייבאו חומרים לתעשייה ויחסמו מוצרי צריכה (ל"ת)
    עושה חשבון 30/04/2025 14:02
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    החיים 30/04/2025 13:50
    הגב לתגובה זו
    מכס הוא מס שמוטל על הצרכנים חברות במדינהאם הוא משרת מטרה ברורה מוטל בשקיפותיש בו יתרונותהסינים מבינים שלהטיל סתם מס על חברות שלהם שזקוקות.לציוד סחורה אמרקאית זה לירות לעצמם ברגלטראמפ עוד לא הבין זאת