שוק המט"ח חופשי באופן רשמי: בוטלה רצועת הניוד

משרד ראש הממשלה, האוצר ובנק ישראל: מדובר בצעד טכני הנעשה במסגרת המדיניות ההדרגתית והמתמשכת שהחלה לפני למעלה מעשור שנים והוא אינו משנה כהוא זה את המסחר במטבע חוץ
שרון שפורר |

ראש הממשלה, אריאל שרון, שר האוצר, בנימין נתניהו ונגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר החליטו על ביטול רצועת הניוד של שער החליפין מול סל המטבעות החל מהיום. צעד זה בא לנקות שריד של מדיניות שהיתה נהוגה בעבר ולפיה שער החליפין של השקל מול סל המטבעות לא יכול היה לחרוג מגבולות רצועה ואשר כבר שנים גבולותיה אינם אפקטיביים.

מאז שנת 1997 לא נאלץ בנק ישראל להתערב על מנת להגן על הרצועה וזאת למרות שמאז חלו בה שינויים כך שהיא הפכה לרחבה מאוד (כיום, רוחב גדול מ-60%) ובפועל מתנהל שער החליפין באופן חופשי וללא צורך בהתערבות כלשהי.

משרד ראש הממשלה, משרד האוצר ובנק ישראל הדגישו היום, כי מדובר בצעד טכני הנעשה במסגרת המדיניות ההדרגתית והמתמשכת שהחלה לפני למעלה מעשור שנים.

הצעד אינו משנה כהוא זה את המסחר במטבע חוץ והוא נועד בעיקר כדי לסווג נכון את שוק מטבע החוץ בישראל כשוק חופשי, בדומה לשווקים האחרים בעולם. הגדרה זו חשובה במיוחד עבור המוסדות הפיננסים הבינלאומיים ועבור המשקיעים הזרים בשוק הישראלי.

התאחדות התעשיינים מיהרה לשבח את המהלך. לדברי יו"ר לשכת התאום של הארגונים הכלכליים ונשיא התאחדות התעשיינים אומר, כי ההכרזה על ביטול רצועת הניוד מהווה למעשה מהלך טבעי המתחייב מבגרותה של הכלכלה הישראלית ומהמעבר משוק מתפתח לשוק מפותח. זהו אקט סימלי למחוייבות הממשלה להגיע לליברליזציה מלאה בשווקים הפיננסיים.

ברוש מסכים עם משרד ראש הממשלה, האוצר, ובנק ישראל, כי לא תהיה השפעה על התפתחות שער החליפין של השקל בעתיד, שכן מזה מספר שנים נקבעים שערי החליפין בשוק במסחר חופשי. הוא אינו רואה תסריט כלשהו לפיו שער החליפין של השקל מול סל המטבעות יגיע לאחד מגבולות רצועת אלכסון ומאמין, כי למהלך לא תהיה השפעה כלשהי על היצוא.

ברוש אומר, כי צעד זה יהווה איתות חיובי למשקיעים הזרים ולכל הגופים הבינלאומיים כי המשק הישראלי הוא משק פתוח ומתקדם מאד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה