מיטב: העליות בשוק ההון סידרו חודש חיובי לקופ"ג

מדד "מיטב" לקופות הגמל וקרנות ההשתלמות מאי 2005 מצביע על תשואה חיובית נומינלית נטו משוקללת של כ-1.4% עד 1.6%, המייצגת תשואה ריאלית חיובית של כ-0.7% עד 0.9%
דרור איטח |

מסקירה שמפרסם בית ההשקעות, מיטב, עולה כי מדד "מיטב" לקופות הגמל וקרנות ההשתלמות מאי 2005 מצביע על תשואה חיובית נומינלית נטו משוקללת של כ-1.4% עד 1.6%, המייצגת תשואה ריאלית חיובית של כ-0.7% עד 0.9%. זאת, על רקע מדד אפריל שעלה ב-0.7%. יוזכר, כי התשואה הריאלית של קופת גמל נמדדת בהשוואה למדד הידוע ולא לפי המדד בגין.

בחודש מאי רשמו כל אפיקי ההשקעה עליות. שוק המניות, שהמשיך את המגמה החיובית המאפיינת אותו מתחילת השנה, צפוי לתרום כמחצית מהתשואה החיובית הנומינלית שהשיגו קופות הגמל במאי, ויתר התשואה צפויה לנבוע, במידה שווה פחות או יותר, מהתשואות שהשיגו אפיקי ההשקעה הסולידיים.

התנהגות שוק המניות בחודש מאי דמתה להתנהגותה של רכבת הרים. בתחילת החודש המשיכו המדדים את העליות של סוף חודש אפריל על רקע הידיעות בתקשורת על תוכנית כלכלית חדשה שרקם שר האוצר. עם תחילת השליש האחרון של החודש נעצר גל העליות ובמשך מספר ימים סבל שוק המניות ממימושי רווחים, אך כמה ימים לקראת סיום החודש שינו המדדים שוב כיוון וחזרו לעליות שהביאו את המדדים לרמות שיא חדשות של כל הזמנים ממש ביום המסחר הלפני אחרון של החודש.

מדד ת"א 25 עלה בסיכום חודשי ב-3.5%. מדד ת"א 100 עלה בשיעור קל יותר של 3.3% בעקבות עלייה מתונה יותר של 2.7% במדד ת"א 75. חזרת הנאסד"ק למגמה חיובית השפיעה לטובה על מדד מניות הטכנולוגיה, תל-טק 15, שעלה ב-4.8%. לעומת זאת, מדד יתר 30, שבלט לטובה בשליש הראשון של השנה, קלקל את החגיגה, כשהיה היחידי מבין מדדי המניות שירד בסיכום חודשי בשיעור ניכר של 5.8%. מבין האפיקים השונים ניתן לציין לחיוב את חברות ההשקעה שעלו ב-5.7% בממוצע. עיקר השקעותיהן של קופות הגמל הגדולות הן במניות ת"א 25, כך שהירידה בקרב המניות הקטנות לא אמורה להשפיע בצורה מהותית על תשואת הקופות בחודש מאי.

איגרות החוב הממשלתיות הצמודות למדד עלו בחודש מאי בשיעור נאה של 1.2%, כאשר עיקר העלייה מתרכזת באג"ח הבינוניות והארוכות, ל- 5 עד 7 שנים, ול-7 עד 10 שנים שעלו בשיעור זהה של 1.45%. מדד איגרות החוב השקליות עלה גם הוא בשיעור נאה של 1% והוא מייצג עלייה של 1.2% בשחרים ועלייה של 0.7% בגילונים. בשחרים הארוכים (5+) העליות היו החדות ביותר: 1.7%. המק"מים השיגו תשואה גבוהה מהמצופה מהם: 0.45%.

האפיק המט"חי, שמיוצג בשיעור נמוך בקופות הגמל, בדרך כלל 3% עד 5%, תרם גם כן באופן חיובי קל לתשואת הקופות במאי, כאשר השקל פוחת כלפי הדולר ב-1.1%. צמודי המט"ח הממשלתי עלו בהתאם ב-0.7% (איגרת אחת בלבד), וצמודי המט"ח הקונצרניים עלו ב-1%.

ההשפעה של כל אלה, יחד עם תשואת הנכסים הלא סחירים, מתבטאת בתשואה נומינלית נטו משוקללת חיובית קלה של בין 1.4% ל- 1.6%, המייצגת תשואה ריאלית נטו של כ-0.7% עד 0.9%. להערכת מומחי מיטב, צפויה השונות בביצועי קופות הגמל וקרנות ההשתלמות השונות להיות נמוכה יותר ביחס לחודשים הקודמים. כאמור, כמעט מחצית מתשואת הקופות החודש, נשענת על עליית שוק המניות, אשר מהווה רכיב מעט יותר גדול בדרך כלל בקופות הפרטיות, מה שאמור "לשחק" לטובתן. אך קופות הגמל הגדולות וקרנות ההשתלמות הגדולות של הבנקים הגדולים מוטות השקעה במניות הכבדות, לעומת קופות הגמל וקרנות ההשתלמות של מנהלי הקרנות הפרטיות שבהן ניתן למצוא לא מעט מניות מתחום מניות ת"א 75 או היתר שעלו בשיעור מתון יותר בחודש מאי או אף ירדו (יתר), מה שאמור לאזן במידה מסוימת את התמונה.

בסיכום שמאז ראשית השנה עולה, כי התשואה הריאלית הממוצעת נטו של תעשיית קופות הגמל מתחילת השנה (ינואר-מאי) הינה כ-5.5%. יוזכר, כי תשואה זו כוללת בתוכה גם את תוספת שערוך הנכסים הלא סחירים שנכללה בתשואת הקופות בחודש אפריל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה