מקלטי מס
הרשימה כוללת סקירה בענין מקלטי מס.
מה הם מקלטי מס? כ"מקלטי מס" מכונות אותן ארצות שבהן אין מס או שהמס הישיר נמוך. רבים מעדיפים לרשום שם חברות ועסקים, כדי שתשלום המס על רווחיהן יהיה נמוך ככל האפשר. לא כל ארץ עם מס נמוך כדאית להשקעות בה. חשובה היציבות השלטונית בה, ללא מהפכות וחילופי שלטון בלתי פוסקים וכן ללא שינויים מהירים בחוקים פיסקליים וכלכליים. ארץ שהבירוקרטיה אינה "מטרטרת" את המשקיעים. ארץ מושכת משקיעים היא ארץ שהגישה אליה נוחה ואינה נמצאת במקום נידח על פני כדור הארץ. מעלה נוספת תהיה לארץ שפרטי חשבונות הבנקים בה, חסויים חיסיון רציני ושיש בה סחר חופשי בכל סוגי המטבעות. הדבר הנוסף שיש להתחשב בו הוא נציגות מקצועית מהימנה (עורכי דין, דירקטורים, נציגים וכו').
איזה ארצות נחשבות כמקלטי מס? נפתח באחת מהארצות הידועות והמקובלות בישראל: איי הבתולה הבריטיים British Virgin Islands איים אלה, השוכנים באוקיינוס האטלנטי, מול אמריקה הלטינית, כפופים לשלטון בריטי עם אוטונומיה של מועצה מחוקקת מקומית. יחידים שהכנסתם מחוץ לאיי הבתולה, פטורים ממס שם. אם ההכנסה אינה מופקת מהאיים עצמם ואינה מועברת לאיים, חל מס חברות בשיעור 1% על הרווחים של חברות הרשומות באיי הבתולה הבריטיים. אין ניכוי מס במקור על דיבידנד ורבית המשתלמת לתושבי חוץ. כן אין מס על רווחי הון, אין מס על מתנות ואין מס ירושה. הונג קונג. על אף שהמקום חזר להיות חלק מסין הקומוניסטית, מתנהל שם משטר דו ערכי. ההקלות, שיטת המסחר והמיסוי שהיו בזמן שלטון הבריטים באי, עדיין נשארו על כנם, בהתאם להסכם בין סין לבריטניה. חברות ויחידים פטורים ממס על הכנסותיהם מחוץ להונג קונג. הכנסות המופקות באי עצמו, חייבות במס של 15% על יחידים ו-17,5% על חברות. רבית על פקדונות מט"ח (לא מטבע סיני) פטורות ממס. רווחי הון, דיבידנדים ותמלוגים פטורים ממס. איי בהאמה. אלה איים באוקיינוס האטלנטי לא רחוק מחופי פלורידה. בשנת 1973 זכו האיים בעצמאות לאחר ששלטון בריטניה נסתיים שם. במקום אין כלל מסים. הכנסות הממשל נובעות אך ורק מאגרות רישום חברות, ממס תיירות ומס הימורים הנגבה בבתי קזינו. הנוהג שם בריטי על אף קרבתם לארה"ב. ג'רסי בתעלת לה-מאנש. המקום, בתעלה בין צרפת לאנגליה. לאי עצמאות פיסקאלית וחוקי חברות מקומיים. חברה משלמת מס שנתי קבוע בגובה של 500$ ופטורה מכל מס נוסף. חברה בבעלות זרים, שאינם תושבי ג'רסי, אינה משלת כלל מסים. רק אם ההכנסה מופקת באי עצמו, חל מס הכנסה על הרווחים. בניגוד לנהוג בישראל, אין חשיבות אם השליטה והניהול מופעלים מהאי או מחוצה לו. לוקסמבורג. מדינה קטנה מאד השוכנת בין בלגיה, גרמניה וצרפת. בגלל מיקומה במרכז אירופה, היא מאפילה על ארצות רבות אחרות, כי הגישה אליה נוחה מאד. מקלט המס חל רק לגבי חברות אחזקה, שכל מטרתן: השתתפות בחברות אחרות. חברות אחזקה אלו פטורות ממס חברות על הכנסתן מדיבידנד ומתמלוגים. הן פטורות ממס רווחי הון ומניכוי מס במקור על דיבידנד שהן מחלקות, אך חייבות במס בשיעור 1% על כל הכנסה אחרת.
ליכטנשטיין. נסיכות קטנטנה זו, גם היא שוכנת במרכז אירופה בין שוויץ לגרמניה, וגם אליה גישה נוחה. גם כאן ישנה הטבה לחברות אחזקה וחברות שמושב הקבע שלהן שם, פטורות ממס חברות אם פעילותן אינה בליכטנשטיין. על הכנסה שמקורה בליכטנשטיין, חייבים במס הכנסה ומס חברות עד לשיעור של 18%. דיבידנדים ורבית, חייבים בניכוי במקור בשיעור של 4%. האנטילים ההולנדיים. ארכיפלג של ששה איים באוקיינוס האטלנטי, כמאה ק"מ מוונצואלה. האיים הנם חלק מהולנד, אך נהנים מאוטונומיה מלאה בענייני פנים. חברות השקעה, חברות אחזקה וחברות בעלות פטנט, ישלמו מס עד 3% על הכנסותיהן שמקורן מחוץ לאיים. מס החברות הרגיל נע בין 32% ל-39%. יחידים שאינם תושבי האיים האנטילים חייבים במס על הכנסותיהם שהופקו באיים אלה, אך פטורים ממס על ריבית ודיבידנדים המשתלמים על ידי חברה. אחד הדברים המעכבים להשתמש באיים אלו, זה הפיקוח על מטבע חוץ. האי מאן הוא עוד אי ממקלטי המס. אי זה שוכן בים האירי, צפון-מזרח לדבלין. האי עצמאי והוא חלק מאזור הסחר החופשי של האיחוד האירופי. תושבי האי חייבים במס של 20%. חברות המאוגדות באי ואינן תושבות האי, פטורות ממס על הכנסותיהן המופקות מחוץ לאי. למעשה הן חייבות במס רישום חברות בסך של 500$ לשנה (כמו בג'רסי). פרט לכך אין מס רווחי הון ואין מס ירושה. איי קיימן הנם שלושה איים באוקיינוס האטלנטי כ-680 ק"מ דרומית לפלורידה. משנת 1959 האיים הנם מושבת כתר בריטי בעלת אוטונומיה עצמאית. חברות ונאמנויות באי פטורות מכל מס. אין באיי קיימן מס הכנס, מס חברות, מס רווחי הון, ניכוי מס במקור או מס ירושה. קפריסין, אי נוסף השוכן במזרח הים התיכון 50 דקות טיסה מישראל. חברות שהשליטה ו/או הניהול שלהן אינו בקפריסין, פטורות ממס הכנסה. חברות אחרות, הרשומות בקפריסין, נשלטות ומנוהלות משם, חייבות במס הכנסה בשיעור של 4.25% לתקופה של 10 שנים הניתנת להארכה. עם הצטרפות קפריסין (היוונית) לשוק האירופאי המשותף, נקבע כי שיעור מס החברות של חברות זרות ,יועלה בהדרגה עד 10% מעתה ועד שנת 2010. יחידים זרים המועסקים בקפריסין כשכירים חייבים במס מקומי בשיעור של 20%. שוויץ. לבסוף הגענו אל ארץ הידועה כמרכז פיננסי עולמי. מאחר ושוויץ מורכבת מקנטונים, הרי כמו בארה"ב, יש בה מס פדרלי, קנטוני ומקומי. המס הפדרלי על חברות נע בין 4% ועד 10%. המס הפדרלי על יחידים נע בשיעור של עד 13.2% בהתאם למדרגות המס. על רווחי הון של חברות ישלשלם מס פדרלי רגיל. רווחי הון של יחידם פטורים ממס. על דיבידנדים ורבית חל ניכוי מס במקור פדרלי בשיעור של 35%. מסים קנטוניים ומקומיים חלים על הכנסות חברות, אך שיעורם משתנה לפי הקנטון בו יושבת החברה. שיעורי מס חברות בקנטונים נעים בין 12% ל-36%. יחידים משלמים מס קנטוני בין 2.4% ועד 29%, תלוי בגובה ההכנסה.
הרפורמה במס בישראל לאור תיקון מס' 132 לפקודת מס הכנסה וכל השינויים שגרר אחריו, כל תושב ישראל חייב במס על הכנסתו בכל חלקי תבל, גם בארצות של מקלטי מס. לא רק הכנסתו משם חייבת במס ישראלי, אלא גם הכנסות חברות מקומיות שהשליטה בן, או בחלקן, בידיו. כך שהיום מקלטי המס אינם מעניקים את ההטבות שהעניקו לתושבי ישראל לפני הרפורמה במס.
הלבנת הון ארצות מתקדמות, וארגונים בין-לאומיים מקשים על השימוש בארצות מקלטי מס בגלל שהן רוצות פיקוח הדוק יותר על מקור הכספים המושקעים שם. ישנו חשש שהון, שמקורו בפשעים, טרור, סמים וזנות, יושקע בארצות מקלטי מס ולכן ישנו לחץ אדיר על אותן ארצות לגלות את מקור הכספים ו/או להפסיק את ההטבות במסוי.
השוק האירופאי לאחרונה ראינו נהירה של ארצות רבות המצטרפות לקהילה האירופאית. חלקן ישלימו את ההצטרפות עד שנת 2007. ארצות אלו, במידה ושמשו מקלטי מס, יצטרכו להתאים את מערכת המיסוי שלהם לארצות השוק האירופי ולכן הכדאיות שבהשקה בהן, - תרד.