פרסום ראשון

הקץ לחגיגה? הממונה על השכר נגד הסדרי השעות הנוספות ברשות השידור

החל מ-1 בנובמבר מבוטלים כל הסכמי העבר בין הרשות לוועדים לגבי השעות הנוספות. רוצים שעות נוספות? העובדים יחוייבו להעביר כרטיס נוכחות
אלכסנדר כץ |

הממונה על השכר באוצר, אילן לוין, הורה לרשות השידור לחדול מתנאי השכר המפליגים לכאורה ברשות, והחל מ-1 בנובמבר יחל נוהג החתמת שעון נוכחות ברשות כדי שעובדים יוכלו לקבל שעות נוספות כחוק.

במכתב ששלח היום (יום ב') לוין למנכ"ל רשות השידור, מרדכי שקלאר, והגיע לידי אייס, נכתב כי ברשות הונהגו בשנים האחרונות "הטבות שכר אשר חורגות מן הנהוג ומן המקובל לגבי עובדים בשירות המדינה, מבלי שהתקבל אישורו של הממונה על השכר לפי סעיף 28(א) לחוק".

הממונה על השכר הורה למנכ"ל הרשות לבטל תשלום עבור שעות עבודה שלא בוצעו בפועל, למרות שכך נהוג ברשות על פי הסדרים שונים, ומציין כי על פי התקשי"ר, "שעות נוספות נחשבות רק שעות שהעובד עבר למעשה מעל למכסת שעות העבודה הרגילות אשר הוא חייב בה ואינן קשורות לשעה כזאת או אחרת שנקבעה מראש". עוד מצוין כי על חוק שעות עבודה ומנוחה, לא ניתן להעסיק עובד מעבר ל-60 שעות נוספות בחודש.

לוין מבטל כמה נוהגים עליהן הוחלט במהלך השנים ברשות השידור בניגוד לנהוג בשירות המדינה וללא אישור הממונה על השכר. בין היתר החליט הממונה לבטל הסכם בין ועד ההנדסה ברדיו לרשות מ-1995 במסגרתו עבודה ביום שלאחר משמרת לילה, מזכה בשעות נוספות. הסכם נוסף שבוטל הוא בין הרשות לועדת עיתונאות הפקה טלוויזיה, במסגרתו עובד זכה לשעה נוספת במתנה על משמרות ארוכות במהלך שבוע העבודה.

ועוד הסכמים שהגיעו לקיצם: תמורה בגין שעות משמרת שלא בוצעו בפועל, במסגרת הסכם בין הרשות לוועד עובדי הנדסה טלוויזיה מלפני 23 שנים, הסכם עם הסתדרות ההנדסאים מלפני 27 שנים במסגרתו נרשם לזכותם של העובדים העוסקים בהקלטות באולפנים 7.5 שעות עבודה על 6 שעות עבודה בפועל. הסכם נוסף שבוטל הוא עם עובדים בדירוגים משולב, מח"ר, עיתונאים ועיתונות הפקה, במסגרתו על כל יום עבודה מקבלים העובדים שעת נוספת בערך של 125%.

כפי שפורסם לראשונה באייס, מעוניינים כי עובדי הרשות יחתימו באופן קבוע שעון נוכחות. לדברי לוין, "מבדיקה שנעשתה עולה כי ברשות נהוג דיווח נוכחות ידני. בנוסף חלק מעובדי הרשות חותמים בכניסתם לעוה אך לא בעת סיום העבודה, חלקם חותמים בפעם ביום וחלקם אינם חותמים כלל". על פי התקשי"ר, "עובד בשירות המדינה זכאי לתשלום בעד עבודה בשעות נוספות בתנאי שהחתים את כרטיסו בכניסתו לעבודה וביציאתו ממנה, במשך כל החודש".

במכתב מציין לוין כי "אישור ביצוע שעות נוספות שאינו כרוך בחובת החתמת כרטיסו של העובדת ותשלום בגין כך, נוגדים את הנהוג בשירות המדינה. נוהג זה לא אושר על ידי הממונה על השכר ולפיכך הינו בטל". לוין מציין עוד כי "בשנים האחרונות ניסתה הרשות להנהיג דיווח נוכחות באמצעות החתמת שעון נוכחות, אולם כל ניסיונותיה העלו חרס בידה וזאת חרף העובדה כי נמסר לנו שהתשתית לכך (שעוני הנוכחות) קיימים במתקניה".

בהחלטתו קובע לוין כי יש להתנות כל ביצוע של שעות נוספות בהחתמת כרטיס נוכחות. בכל מקרה על הרשות לפעול בהתאם להוראות הממונה על השכר באוצר ולדווח לו על יישום החלטותיו.

מנכ"ל רשות השידור, מרדכי שקלאר, מסר בעקבות מכתבו של לוין, כי "מכוון שהרפורמה ברשות עומדת בפני סיכום סופי, אני מקווה שבמהלך החודש וחצי שנותרו, ייחתמו ההסכמים והצעד החד צדדי הזה יהיה מיותר. בלאו הכי שעון הנוכחות הוא חלק מהרפורמה".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה