ימות המשיח? זכייניות הטלוויזיה עמדו ברוב המחויבויות שלהן לשנת 2009
שנת 2009, אם להתייחס לדוח הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו, הייתה בהחלט שנה חיובית מצידן של זכייניות הטלוויזיה המסחרית בישראל. על פי נתוני הדוח שיוגש השבוע למועצת הרשות, 'קשת', 'רשת', ערוץ 10 והטלוויזיה החינוכית, עמדו ברוב התחייבויותיהן לשנה זו.
את תוצאות הדוח ניתן ליחס לרמת הפיקוח של הרגולטור על הזכייניות, אולם יש לזכור כי בשנה זו, בעיצומו של המשבר הכלכלי העולמי, העניקה הרשות השנייה הקלות רבות על הזכייניות, בין היתר בהקפאה של 15% ממחויבויות של 'קשת' ו'רשת' כנגד הוצאה של הפקות קנויות, כמו גם הקלות נוספות על הזכייניות בהשקעה בז'אנר מיוחד על חשבון דרמה ותעודה. בכל מקרה, ברשות אמורים להכריע בתקופה הקרובה לגבי ההקלות לזכייניות ערוץ 2, אצל 'קשת' זה נעמד ב-14.5 מיליון שקל ואילו אצל 'רשת' ב-11.5 מיליון שקל.
מנתוני הרשות עולה כי ב-2009 שידרו זכייניות ערוץ 2 כ-400 שעות של סוגה עילית בהוצאה של כ-166 מיליון שקל. ההוצאה של הזכייניות עלתה על הנדרש כ-155 מיליון שקל, 'קשת' עם 85 מיליון שקל ו'רשת' עם 81 מיליון שקל.
2 הזכייניות יחויבו להשלים הוצאה נוספת של הפקה ורכישה של תוכניות מסוגה עלית, לקשת עד 12.5 מיליון שקל ולרשת עוד 2 מיליון שקל.
ערוץ 10 שידר כ-244 שעות של סוגה עלית והוציא על כך כ-78 מיליון שקל, מעל המחויבויות של הערוץ. הערוץ החל בשנה זו בהשלמת חוסרי העבר שלה, במסגרת החוק שאושר בכנסת שאפשר לו להמשיך לשדר לפחות עד דצמבר 2011. .
יש לציין כי המחויבויות של זכייניות הטלוויזיה המסחרית נקבעות בתחילת השנה על פי תחזית ההכנסות ומעודכנות בתום השנה בהתאם להכנסותיהן בפועל של הזכייניות - 'קשת', 'רשת' וערוץ 10 - ולאחר ביקורת חשבונאית שמקיימת הרשות.
'רשת' השלימה סכום של 8.1 מיליון שקל שהייתה מחויבת להוציא לצורך השלמת חוסרי העבר בהפקת תוכניות מסוגה עלית, והושלם על ידי הוצאה של 1.3 מיליון שקל על סרטי תעודה מיוחדים ושל 6.8 מיליון שקל על תוכניות תעודה. 'רשת' גם הוציאה 22.6 מיליון שקל על תוכניות מז'אנר מיוחד במסגרת המכסה הקבועה להוצאה על 4 הסוגות לפי בחירת הזכיין. במקרה של 'רשת', 15.4 מיליון שקל על תוכניות מז'אנר מיוחד לא הוכרו בשל המכסה המרבית הקבוע בכללים להוצאה של אחת מ-4 הסוגות, לפי בחירת הזכיינית. בסך הכל שידרה 'רשת' 36.2 שעות של תוכניות מיוחדות ותוכניות תעודה.
הזכיינית 'קשת' התחייבה ב-2009 להוציא כ-76.5 מיליון שקל להפקה ולרכישה של תוכניות מסוגה עילית. מעבר למחויבות זו, על הזכיינית היה להוציא כ-7.5 מיליון שקל לצורך השלמת חוסרי העברה בתוכניות סוגה עילית מהשנים 2006-2007. בסך הכל המחויבויות של 'קשת' עמדו בשנה זו על 84 מיליון שקל. יש לציין כי 'קשת' הוציאה 30.4 מיליון שקל על 4 הסוגות, כאשר הוצאה זו מתחלקת להוצאה של 17.8 מיליון שקל על תוכניות מז'אנר מיוחד, והוצאה של 12.6 מיליון שקל על תוכניות תעודה. בסך הכל שידרה הזכיינית ב-2009 כ-26.8 שעות של תוכנית מיוחדות ותוכניות תעודה.
מכסת ההפקה המקומית שבה חויבו 'קשת' והטלוויזיה החינוכית בשנה זו היא 50% מכלל השידורים, ואצל ''רשת' וערוץ 10 מדובר היה ב-40%. 'קשת' עומדת על 50%, הטלוויזיה החינוכית עם 55%, 'רשת' עם 48.5%, ו'ישראל 10' עם 46%, ולמעשה כולן עמדו במכסת ההפקה המקומית.
על פי החלטת הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו, מחויבות 2 זכייניות ערוץ 2 לרכוש לפחות 10% מהפקותיהן וזמן שידוריהן מירושלים והפריפריה, כאשר ערוץ 10 והחינוכית פטורות מסעיף זה. 'רשת' עומדת בהחלטה זו עם 21%, אולם 'קשת' רחוקה מכך, עם 6% בלבד.
בסוגית השידורים החוזרים, הסיפור טיפה שונה. הזכייניות מוגבלות עד 20% משידוריהן בין 6:00 בבוקר לחצות. אצל 'רשת' השידורים החוזרים עמדו על 19% משידוריה, אצל 'קשת' 20% בדיוק, 'ערוץ 10' שידר 24% משידוריו בשידור חוזר, ואילו הטלוויזיה החינוכית עם 34% שידורים חוזרים.
בדוח הרשות השנייה, מצוין גם פרויקט הדגל של הרשות ושל מנכ"לה, מנשה סמירה שירותי הטלוויזיה הדיגיטליים 'עידן +', הידועים בשם DTT. הפרויקט יצא לדרך ב-2009, עם 5 ערוצים בממיר ערוץ 1, ערוץ 2, ערוץ 10, ערוץ 33 וערות הכנסת.
בדוח צוין כי במהלך 2009 השלימה הרשות את שלב א' בהקמת המערך, עם הפעלת משרדים ב-15 אתרי שידור ברחבי הארץ. בהמשך התקדמה הרשות לשלב ב' בו התווספו משדרים, בהתאם לבדיקות הקליטה, ובעיקר לאחר תלונות רבות מלקוחות במרכז הארץ, על בעיות קשות של קליטת שידורים.
הרשות החלה גם בהפעלת מוקד טלפוני הפועל 7 ימים בשבוע, 24 שעות ביממה, המעניק מידע כללי על השירות החדש ומסייע ללקוחות בהסברים טכניים. הרשות גם הקימה מערך קשר שוטף עם ספקי ציוד הקליטה הדיגיטלי, ומשרדי האוצר והתקשורת החליטו לאחרונה לסבסד עד 50% מעלות המכשיר הדיגיטלי עבור אוכלוסיות נזקקות.
נתון מעניין הוא שלפרויקט הוקצו כ-75 מיליון שקלים, אולם עלויות ההקמה צפויות להגיע רק ל-60 מיליון שקל, ומהרשות השנייה נמסר כי "יתרת התקציב תועמד לטובת הרחבת המערך או תוחזר למשרד האוצר". בכל מקרה, מספר המתחברים לשירות ה-DTT עומד על יותר מ-100 אלף בתי אב בישראל.
מקשת נמסר: "מאמצנו והשקעותינו נשאו פרי. הנתונים מעידים על כך שניתן לשלב בהצלחה בין איכות ורייטינג". מרשת נמסר: "דוח הרשות מראה שרשת עומדת בכל ההתחייבויות למרות התנאים הקשים בהם היא פועלת". מערוץ 10 נמסר: "כפי שהבטחנו, ערוץ 10 עומד וימשיך לעמוד בכל המחויבויות".