כלכלני פועלים: "אנו קרובים מאוד לתחתית, גם אם טרם ביקרנו בה"

"ישנה סבירות גבוהה כי בראיה של חודשים קדימה שוק המניות המקומי יסיים את 2009 ברמה גבוהה מזו הנוכחית, גם אם בזמן הקרוב עשוי להרשם דשדוש מסוים בשוק"
נועם הוד |

עד לשבוע האחרון, נהנו שוקי המניות בעולם בכלל, ובתל אביב בפרט, מרוח גבית חזקה, שהביאה לתשואות דו ספרתיות במרבית השווקים. כלכלני חטיבת המחקר של בנק הפועלים מציינים בסקירתם השבועית כי עליות אלו היוו קרקע נוחה למימוש רווחים, ויתכן כי הירידות שנרשמו לאורך מרבית השבוע האחרון הם אכן תחילתו של מימוש זה.

כלכלני הבנק סבורים כי מדובר בתהליך בריא לשוק, וכי ישנה סבירות גבוהה כי לאחר מימוש זה, גם אם יימשך בטווח הקצר, השווקים יחזרו למתווה חיובי.

עם זאת אומרים בבנק כי "גם אם ירשמו ירידות נוספות, הרי שבראיה ארוכת טווח אנו קרובים מאוד לתחתית, גם אם טרם ביקרנו בה. ניתוח השווי הכלכלי של מניות רבות מעלה, כי פוטנציאל הירידות נמוך למדי, שכן מניות אלה נסחרות בדיסקאונט גבוה ביחס לשווין הכלכלי".

"אנו סבורים כי נוכח התשואות האלטרנטיביות, ונוכח ההערכה כי תמחור המניות המקומיות כיום זול, ישנה סבירות גבוהה כי בראיה של חודשים קדימה שוק המניות המקומי יסיים את 2009 ברמה גבוהה מזו הנוכחית, גם אם בזמן הקרוב עשוי להרשם דשדוש מסוים בשוק".

כלכלני הבנק סוברים כי "בטווח הקצר יתכנו ירידות שערים נוספות. עם זאת, בטווח הבינוני רמות המחירים הנוכחיות וההערכות כי הדרדרות הכלכלה הגלובלית נמצאת במגמת בלימה, עשויות להחזיר את המגמה החיובית לשווקים".

"על כן, המלצתנו היא להמשיך ולבנות פוזיציה מנייתית ארוכת טווח, תוך דגש על התאמת מידת החשיפה לרמת הסיכון של הלקוח, והתחשבות ברמת התנודתיות הגבוהה של שוקי המניות בתקופה זו. כמו כן, אנו סבורים כי נוכח הסיכון שעדיין שריר וקיים בשוק, ההשקעה דרך מדדי המניות המרכזיים עדיפה על פני ההשקעה במניות בודדות בזכות הגדלת הפיזור".

בתוך כך, השאלה הראשונה שצריכה להשאל מציינים כלכלני בנק הפועלים, היא האם המשבר הכלכלי הגלובלי הסתיים? "לפי שעה התשובה עודנה שלילית. בעולם אומנם התפרסמו לאחרונה אינדיקטורים שונים, שמרמזים כי ההאטה הגלובלית מתחילה להבלם, אבל גם האופטימיים שבחזאים צופים כי התאוששות אמיתית ובת קיימא תיתכן לא לפני סוף השנה הנוכחית, כשגם ב-2010 צפויה הכלכלה הגלובלית לצמוח בקצב מתון מאוד (אם כי חיובי)".

"בישראל, בנק ישראל עדיין פסימי בהערכותיו, כשהתחזית המעודכנת של הבנק מנבאת צמיחה סמלית של 1% בלבד בשנה הבאה, לאחר התכווצות של התוצר ב-1.5% בשנה הנוכחית ? כך שגם במישור המקומי הכלכלה הריאלית עדיין לא צפויה להתאושש בטווח הקצר".

לסיכום אומרים בחטיבת המחקר של הבנק: "המהלכים האחרונים של הממשל האמריקאי לשיקום הכלכלה נושאים פרי, וכמותם גם השיפור המסויים שחל בתוצאות החברות האמריקאיות שכבר פרסמו את תוצאותיהן לרבעון הראשון. אומנם מוקדם מדי לדבר על חזרה לצמיחה גלובלית, אך על פי רוב שוק ההון מקדים את הכלכלה הריאלית במספר חודשים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה