בעקבות הנפילה במחזורי המסחר: רשימה דלי הסחירות בבורסה מתנפחת בעוד 87 ניירות
בעקבות הנפילה במחזורי המסחר בחודשים האחרונים, צפויה רשימת ניירות הערך הנסחרים ברשימת דלי הסחירות של הבורסה להתנפח באופן משמעותי לאחר ה-15 בפברואר. אתמול פרסמה הבורסה את רשימת הניירות שיצטרפו לרשימה, הכוללת 87 ניירות ערך, מרביתם מניות וחלקן אופציות וניירות אחרים. מהרשימה יצאו בעדכון הנוכחי 6 ניירות ובסך הכל היא תכלול 148 ניירות ערך.
בין השאר יצטרפו לרשימה מניות אביב פתרונות, אופטימה, אורד, אייס דיפו, אירו סאט, אלוני מיתר, אנגל משאבים, אנטר הולדינגס, ארגמן, ארן, ארקו החזקות, אשלד, בוימלגרין, בי קונטקט, גאון אגרו, דוניץ, דוראה, דירקט קפיטל, הכשרה החז בטוח, הכשרה חב לבטוח, חיון, חנן מור, טיבון ויל, טכנופלס ונצרס, טרנס טרה אינוו, יולי הון, יעד, ישרוטל, כהן ממ, כפרית, כרמל אחזקות, לפידות חלץ יהש, מאגרי בניה, מאקפל, מולודן, ניו הוריזון, ניסן, ניסקו פרוייקטים, נעמן, סהר אינווסט, סינאל, סינרג'י כבלים, סמיקום, ספרינט, עילדב, עמיר שיווק, פרוקוגניה, צאם, קו מנחה, קליר, רדקום, שמיר מזון, תדאה ותדיר גן.
רובי גולדנברג, מנהל יחידת שיטות מסחר, אומר בשיחה עם Bizportal כי "היתה ועדה ציבורית שמינה יו"ר רשות ניירות ערך לשעבר שמונתה על מנת להמליץ על שיטות למניעת מניפולציות. אחת ההמלצות היתה לקיים בחלק מהמניות שיטת מסחר רב צדדי רק פעמים ביום ושלא יתקיים בהם מסחר רציף. התחלנו להפעיל את השיטה לפני כשנה וחצי וכיום, בגלל המצב הנוכחי שהוא לא רגיל, מצטרפות הרבה מאוד חברות לרשימת דלי הסחירות. ההנחה היא שבמסחר רציף האפשרות למניפולציות במסחר רציף היא נמוכה הרבה יותר".
נציין כי באתר הבורסה מוסבר כי "רשימת ניירות ערך דלי הסחירות הוקמה במטרה לצמצם את אפשרויות המניפולציה בני"ע אלו. זאת, בהתאם להמלצות "הוועדה לבחינת האפשרויות למזעור תרמיות בשוק ההון", שהוקמה על ידי רשות ניירות ערך בשיתוף הבורסה. ניירות הערך שייכללו ברשימה ייסחרו במסחר רב צדדי פעמיים ביום, בתחילת יום המסחר (מסחר הפתיחה) ובסיומו (מסחר הנעילה), ולא ייסחרו במסחר הדו צדדי – הרציף".
רשימת ניירות הערך דלי הסחירות מתעדכנת פעמיים בשנה, על בסיס סחירות ניירות הערך ב-6 החודשים שקדמו למועדים הקובעים לעדכון הרשימה. המועדים הקובעים הם 15 ביוני ו-15 בדצמבר מדי שנה. עדכון הרשימה בפועל ייעשה מדי שנה ב-15 באוגוסט וב-15 בפברואר בהתאמה.
הבורסה קבעה כי נייר ערך ייכנס לרשימת דלי הסחירות אם ציון מחזור המסחר ב-6 החודשים כאמור היה נמוך מ-2,000 שקל ואם מחזור המסחר היומי ב-6 החודשים כאמור היה נמוך מ-20,000 שקל.
גולדנברג אומר כי "אין שיטת מסחר שיכולה למנוע ב-100% מניפולציות. יש לנו הרבה מנגנונים שמיועדים למנוע מניפולציות. השיטה האנגלית, למשל, היא מנגנון כזה שגוזל לכל היותר 6-10 דקות מהמסחר הרציף אבל ככה אתה מוסיף עוד מנגנון שנועד לסכל מניפולציות. אי אפשר למנוע ב-100% אבל רצוי להכניס צעדים שמיועדים לצמצם מניפולציות".
"השיטה של דלי סחירות מקובלת גם בבורסות אחרות, ביורונקסט יש רשימה שדומה מאוד בקריטריונים שלה למה שהפעלנו בתל-אביב".
"הבורסה בחנה את רשימת דלי הסחירות. יש שני קריטריונים ברורים מאוד שנבדקים מדי חצי שנה, ואז הרשימה מתעדכנת. אחת הסיבות שאנחנו מודיעים על השינוי זמן רב מראש היא לאפשר לחברות למנות עושי שוק כדי להמשיך להסחר במסגרת המסחר הרציף. כיום עדיין פועלים 4 עושי שוק שחלקם אפילו מגדילים את רמות הפעילות שלהם. יש כאלה שיצאו מהפעילות הזו ויש כאלה שמגדילים פעילות".
לסיום אומר גולדנברג "מצטרפות עוד כ-80 מניות לרשימה הקיימת. כולי תקווה שבמועד הבא, ב-15 ביולי 2009 יחזרו הרבה חברות להסחר ברשימה הראשית. בעדכון הנוכחי, למרות הירידה החדה ברמות הפעילות, 6 חברות חוזרות להסחר ברשימה הראשית וייתכן שבעדכון הבא יצטרפו הרבה יותר חברות. בינתיים, בכל אופן, אין כוונה לשנות את הקריטריונים".