מדד המחירים לצרכן מפתיע: נותר ללא שינוי בספטמבר

הערכות בשוק דיברו על עלייה של 0.4%. ציפיות האינפלציה בטווח של שנה הנגזרות משוק האג"ח הממשלתי עומדות על 1.3% בלבד
שהם לוי |

מדד המחירים לצרכן נותר ללא שינוי בחודש ספטמבר, לעומת תחזיות בשוק לעלייה של 0.4%.

מדד המחירים הכללי עלה מתחילת השנה ב-4.4%, בשנים עשר החודשים האחרונים, עלו המדד הכללי ב-5.5 אחוזים, המדד ללא ירקות ופירות ב-5.2% , המדד ללא דיור ב-5.8% והמדד ללא אנרגיה ב-4.5%.

עליות מחירים נרשמו במיוחד בסעיפי ירקות טריים, עלייה של 10.5%, דיור שעלה ב-1.9%, וסעיף הבריאות שעלה ב-0.9%. לעומתם ירדו במיוחד סעיפי פירות טריים עם ירידה של 12.1%. סעיף ההלבשה הלבשה והנעלה רשם ירידה של 5.2%.

הירידה החדה במחירי הנפט והסחורות במהלך החודשיים, האחרונים מגיעה גם לישראל וסייעה להתמתנות בקצב עליית המחירים.

מציפיות האינפלציה הנגזרות משוק ההון עולה כי האינפלציה לשנה הקרובה צפויה לעומת על 1.3%, בלבד כחלק מהחששות להאטה חריפה בישראל ואף למיתון.

ישיר בית השקעות: מגמת התמתנות האינפלציה צפויה להימשך

מישיר בית השקעות נמסר בתגובה למדד כי האינפלציה בעולם נמצאת בכיוון ירידה, כשבארה"ב פורסם היום כי מדד המחירים ליצרן ירד ב-0.4%. מגמה זו ניכרת אף אצלנו לאחר שבחודש קודם עלה המדד ב-0.8% החודש הוא נותר ללא שינוי וזאת על אף עליה של 1.9% בסעיף הדיור.

ירון זר, מנהל מחלקת המחקר בישיר בית השקעות אמר לאחר פרסום המדד: "מגמת ההתמתנות באינפלציה צפויה להימשך כשמדד אוקטובר צפוי לרדת בכ-0.3% והאינפלציה ב-12 החודשים הקרובים צפויה להסתכם ב-1.2%. ניתן לומר כי ניכר שבעיית האינפלציה העולמית נרגעה ומאפשרת לנגידי הבנקים בישראל ובעולם להמשיך ולהוריד את הריבית".

מרץ השקעות: "מוקדם להספיד את האינפלציה במשק הישראלי"

עזי מאן כלכלן בכיר ב"מרץ השקעות" מעריך כי ירידות המחירים החדות שחלו לאחרונה במחירי הסחורות, המזון והאנרגיה בעולם, יחלו לתת את אותותיהן במדדים הקרובים. כמו כן, התמתנות הצמיחה העולמית והמשבר הפיננסי הפוקד את כלכלות העולם, צפויים להביא לירידות מחירים בעולם אשר בסופו של דבר יתגלגלו למחירים במשק הישראלי ויתמכו בירידת הלחצים האינפלציוניים במהלך השנה הקרובה.

עם זאת, מדגיש מאן כי מוקדם מידי להספיד את האינפלציה במשק הישראלי. ניתוח העלייה במדד המחירים בארבעת החודשים האחרונים מעיד על גלישת האינפלציה ממחירי האנרגיה והסחורות אל מחירי המוצרים והשירותים, מה שמעיד על לחצים אינפלציוניים במשק. בנוסף, תמיד קיימת קשיחות, לפחות בטווח הקצר, בהתאמת המחירים כלפי מטה.

מסיבות אלו מעריכים ב"מרץ השקעות" כי סביבת האינפלציה אומנם תתמתן במהלך השנה הקרובה, אך עדיין תנוע ברף העליון של היעד הרב שנתי של בנק ישראל ותסתכם בכ- 3%.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה