ג'ורג' סורוס אופטימי: "סוף המשבר כבר נראה באופק"

המשקיע האגדי העניק ראיון מיוחד להופיסנגטון פוסט לרגל יציאת ספרו החדש ומאמין כי סין ויצואניות הנפט צברו במשך 25 שנה כוח כלכלי על חשבון ארה"ב
שהם לוי |

ג'ורג' סורוס, משקיע מוערך ברחבי העולם, וכותב הספר החדש: "השווקים הפיננסים: המשבר של 2008 והשלכותיו", העניק ראיון מיוחד הופיסנגטון פוסט, עיתון אינטרנטי.

סורוס מתייחס ללב המשבר ולבועת הנזילות בשווקים שקדמה לו: "המפתח להבנת המשבר שהוא החמור ביותר מאז 1930, הוא לראות מה המשבר יצר בתוך המערכת הפיננסית עצמה. אנחנו לא עדים לזעזוע אקסוגני שהוציא את הדברים מאיזון, כמו הפרדיגמה שמאמינה כי השווקים מתקנים את עצמם. המציאות הם שהשווקים מוציאים את עצמם מאיזון באופן עצמאי, באופן מקרי הם נוטים לחוסר שיווי משקל, לא לשיווי משקל".

כשנשאל אודות מפסק ה"אל זרם" שניתק את המערכת הבנקאית מתפקודה הנורמלי אמר כי הבועות הן עניין מקומי בתוך המערכת, לכן הממשלות והרגולטורים צריכים להתערב ולמנוע מהבועות מלגדול למימדים גדולים מדי. "הממשלות צריכות לזהות שהשווקים לא מתקנים את עצמם. זה לא מספיק לאסוף את השברים לאחר המשבר", הדגיש סורוס.

סורוס מבקר את הממשל האמריקני ואומר כי התגובה למעשה של הממשל באה מאוחר מדי – הממשל הבין שהשווקים לא מתקנים את עצמם, לאחר שהיה עד לנפילת ליהמן ברדרס. "שר האוצר פולסון היה אופטימי מדי. הוא חשב ששישה חודשים לאחר נפילת בר סטרנס השווקים יבצעו התאמה והכל יהיה 'בסדר', אם ליהמן נופל, אז השווקים יוכלו לעמוד בזה. אבל, מה שקרה בפועל הוא שהשווקים קרסו".

מייסד קרן קוואנטום ואחד האנשים העשירים בעולם התייחס גם להשפעות העתידיות של המשבר: "ההשפעה של ארה"ב תפחת. היא אפילו כבר פחתה. במהלך 25 השנים האחרונות ניהלו גרעון מתמיד בחשבון השוטף. סין ויצואניות הנפט הגדולות ניהלו עודף. אנחנו צרכנו למעשה יותר ממה שיצרנו. באותו הזמן הגדלנו את החוב, הם צברו עושר עם החסכונות שלהם. מה שיותר מעניין הוא שסין תשפיע הרבה יותר על העולם, מאחר והם ממירים את הרזרבות הדולריות שלהן בדמות איגרות חוב של ממשלת ארה"ב לנכסים ריאלים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה