הדולר התאושש מעט היום אך עדיין רחוק רק כ-1% מהשפל האחרון: הוסיף 0.6% ל-3.266 שקלים

שבוע עמוס לנגיד הבנק המרכזי בארה"ב, בן ברננקי: נאם היום בווירג'יניה ויעיד מחרתיים בפני הסנאט
עדי בן ישראל |

הדולר התחזק היום מול השקל, בהתאם להתחזקותו בשוק המט"ח העולמי, וזאת על רקע הערכות כי יו"ר הפדרל ריזרב, בן שלום ברננקי, ושר האוצר של ארה"ב, הנרי פולסון, ידברו בשבחו של הדולר.

ברננקי נאם היום בווירג'יניה בנושא רגולציה פיננסית (15:00, שעון ישראל) ורמז כי ייתכן והמשבר הפיננסי יימשך גם ב-2009. לדבריו, ה'פד' ערוך ומוכן להשאיר את חלון ההלוואות הישיר לבנקים פתוח גם בשנה הבאה, כל עוד "מצב החירום", כדבריו, נמשך.

ברננקי לא דיבר על תחזיות כלכליות או על הדולר, אולם מחרתיים (ה') הוא ופולסון ינאמו בפני הסנאט וידברו על הכלכלה האמריקנית. בשוק מעריכים כי השניים יחזרו על תמיכתם בדולר חזק, כפי שאירע לאחרונה, מה שמאותת כי המהלך הבא של ה'פד' יהיה העלאת ריבית, ככל הנראה לקראת סוף השנה.

אתמול (ב') התחזק הדולר מול המטבעות המובילים בעולם ומגמה זו ממשיכה גם היום, לאחר שנשיא ארה"ב, ג'ורג' וו. בוש, אמר כי הממשל בראשו הוא עומד תומך בדולר חזק. הסוחרים בשוק שומעים את "מנטרת הדולר החזק" מפי בכירי הממשל האמריקני ומעריכים כי בעתיד הנראה לעין יינקטו גם צעדים של ממש לחיזוק המטבע האמריקני.

בינתיים בישראל, הדולר מתחזק אמנם הבוקר אך הוא רחוק פחות מ-1% לרמת השפל האחרונה שנרשמה ב-30 במאי - 3.233 שקלים. מתחילת השנה צנח הדולר ב-15% בעקבות היחלשות הדולר בעולם וחוזקתו היחסית של המשק הישראלי. 2 העלאות הריבית האחרונות של בנק ישראל, אשר היו הכרחיים לאחר פרסום נתוני אינפלציה מדאיגים בחודשים האחרונים, הביאו את הדולר לרשום נפילה של 10% מאז ה-7 באפריל.

בנק ישראל נשמע ניצי מתמיד וההערכות הן כי הריבית בישראל תמשיך לעלות. נגיד בנק ישראל, פרופסור סטנלי פישר, אמר לאחרונה בראיון לעיתון "וול סטריט ג'ורנל" כי הוא ימשיך להעלות את הריבית כדי למתן את הלחצים האינפלציוניים, ואילו בפרוטוקולים מישיבת הריבית האחרונה (שפורסמו אתמול) נכתב כי הבנק ימשיך להעלות את הריבית "כפי שהדבר יידרש".

הדולר הוסיף היום 0.62% ושערו היציג נקבע ברמה של 3.266 שקלים. האירו טיפס 0.8% ל-5.125 שקלים.

פינוטק: הריבית בישראל תעלה והשקל ימשיך להתחזק

מחדר העסקאות של פינוטק נמסר, כי מפרסום הפרוטוקולים של בנק ישראל עולה שבהחלטת הריבית האחרונה שררה תמימות דעים בקרב מקבלי ההחלטות להעלות את שיעור הריבית. החשש מפני המשך העלייה במחירי האנרגיה והשפעתם על מחירי המוצרים המקומיים היווה גורם עיקרי בהחלטה.

נגיד בנק ישראל נשא דברים תקיפים ביותר כלפי חשיבות ייצוב במחירים והחזרת רמת האינפלציה במספר אירועים שונים כשהאחרון שבהם היה בוועידת קיסריה. פישר ציין כי חשיבות העלאת הריבית מצויה בצורך לרסן השפעת עליית מחירי מוצרי היבוא על מחירי המוצרים המקומיים וכי בנק ישראל ישמור על יציבות המחירים באמצעות מדיניות הריבית.

הישארות האינפלציה סביב הרמות הנוכחיות תביא את בנק ישראל ככל הנראה להעלאת ריבית נוספת אשר צפויה לתמוך בהמשך מגמת ההתחזקות של השקל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה