הדולר משנה כיוון לאחר קביעת היציג: מוסיף 0.4% לאור התחזקות הדולר בעולם
יום מסחר תנודתי בשוק המט"ח. לכל אורך היום עד קביעת השערים היציגים נחלש הדולר מול השקל על רקע התגברות ההערכות כי הריבית בישראלי תמשיך לעלות. ההתחזקות של הדולר בעולם לא השפיעה על קביעת השערים היציגים, ושערו של הדולר היציג נקבע בירידה של 0.82% ל-3.246 שקלים. עם זאת, לאחר קביעת היציג, הדולר שינה כיוון והוא מתחזק כעת מול השקל בהתאם למגמת התחזקותו בעולם בשל פסגת ה-G8.
הדולר איבד היום 0.82% ושערו היציג נקבע ברמה של 3.246 שקלים. האירו היציג השיל 1.06% ל-5.0845 שקלים. לאחר קביעת השערים היציגים, המטבע האמריקני מוסיף 0.4% ל- 3.258 שקלים והאירו מטפס 0.2% ל-5.094 שקלים. הדולר מתחזק גם מול האירו, הין היפני והליש"ט.
הסוחרים בשוק מאמינים כי נגיד בנק ישראל, פרופסור סטנלי פישר, ימשיך להעלות את הריבית במשק ב-0.25% גם החודש, עד שישתלט לחלוטין על האינפלציה, אשר עומדת היום על 5.4% (מעל ליעד העליון של 3%).
בראיון לעיתון הכלכלי המוביל וול סטריט ג'ורנל, אמר פישר בהתייחסו לאינפלציה הגבוהה והחששות מהאטה, כי בישראל מתקדמים לאט ולא מבצעים שום דבר דרמטי; אך בשורה התחתונה, "אנחנו נחסל את האינפלציה בוודאות", אמר פישר. "אפשר להעלות את שיעורי הריבית באופן דרמטי, אך אולי אנו עומדים מול האטה בכלכלה".
"הדבר היחיד שאנחנו לא נעשה הוא לאבד שליטה על האינפלציה. לכן, כל עוד האינפלציה קיימת, אנחנו נעלה את שיעורי הריבית עד אשר נהיה בטוחים שהאינפלציה תחזור אל יעדה בטווח של שנה. זוהי האסטרטגיה שלנו", הוסיף פישר.
היום פורסמו גם הפרוטוקולים מישיבת הריבית האחרונה של בנק ישראל, בהם באה לידי ביטוי שוב נטיית חברי ההנהלה לכיוון הידוק מוניטרי נוסף. ראשי בנק ישראל התחייבו, כפי שעשו בחודשים האחרונים, להעלות את הריבית במשק "כפי שהדבר יידרש" על מנת לרסן את האינפלציה.
פסגת ה-G8
מנהיגי 8 המדינות המתועשות בעולם נפגשים ביפן וההערכות הן כי הם ידברו שוב בזכות הדולר וימשיכו בהצהרות התמיכה ל"דולר חזק". נשיא ארה"ב, ג'ורג' וו. בוש, אמר אמש כי הממשל בראשו הוא עומד תומך בדולר חזק, למרות שהכלכלה האמריקנית לא צומחת בקצב מהיר כבעבר.
"הכלכלה שלנו לא צומחת באיתנות כפי שהיינו רוצים", אמר בוש ערב הפסגה. "אנחנו לא חזקים כפי שהיינו במשך מרבית תקופת כהונתי כנשיא. ארה"ב ממשיכה להאמין בעידוד חוזקתו של הדולר אך אנו סבורים כי חוזקת הכלכלה שלנו תשתקף דרך הדולר".
פינוטק: הדולר-שקל עשוי לטפס בחזרה ל-3.3
האירו נחלש מול הדולר על רקע ספקולציות כי הבנק המרכזי לא יפעל להעלאות ריבית נוספות בשנה הקרובה. האינפלציה עומדת היום על 4% - שיא של 16 שנים, ואילו קצב הצמיחה הוא 1.5% (לעומת 1.8% בשנה שעברה). נגיד הבנק המרכזי, ז'אן קלוד-טרישה, בחר להפנות בנאומו האחרון את מרבית תשומת הלב לכיוונה של הצמיחה הכלכלית ונמנע להציג את גישתו הניצית כבדרך כלל. המשקיעים הבינו מכך שאין בכוונתו להמשיך להעלות את הריבית והאפקט המיידי הוא היחלשות של השטר האירופי.
היום נפתחה ועידת ה-G8, בה שותפות 8 המדינות המובילות בכלכלה העולמית. הפגישה מתקיימת על רקע אינפלציה גלובלית כתוצאה מעליות חדות במחירי המזון והנפט. ייתכן כי על סדר היום גם ידובר על הדולר החלש. יהיה מעניין לעקוב אחר דבריו של נגיד הבנק המרכזי של ארה"ב, בן שלום ברננקי, בניסיון לקבל רמים לגבי המדיניות המוניטארית אותה ינהיג בחודשים הבאים.
בשוק המקומי, השקל המשיך להתחזק מול הדולר בשבוע החולף. העלאת הריבית ומדיניותו הניצית של נגיד בנק ישראל, פרופסור סטנלי פישר, תומכים בשטר הישראלי. במבט על השוק הגלובלי ניתן להבחין ביציבות מסוימת סביב מעמדו של הדולר וזו עשויה לבוא לידיה ביטוי גם אל מול השקל. המשמעות היא שהצמד עשוי לטפס בחזרה אל עבר 3.3 שקלים.