הדולר צנח 1.8%: "הישיבה הבאה של בנק ישראל לא תהיה קלה"
הדולר רשם היום ירידה חדה ונפל לשפל של 11 שנים, בעקבות עלייה של 1.5% במדד המחירים לצרכן לחודש אפריל. העלייה עקפה שוב את ציפיות השוק ושלחה את סוחרי המט"ח לרכוש ביום שישי שקלים, בהמשך להערכות שנגיד בנק ישראל יאלץ לעלות את הריבית באופן אגרסיבי ומנגד אף להתחיל לרכוש כמויות גדולות של דולרים על-מנת לתמוך בדולר.
האינפלציה בישראל רשמית משתוללת, נמצאת הרחק מטווח היעד של בנק ישראל, ועומדת כעת על 4.7% במונחים שנתיים בהמשך לעלייה של 1.5% בחודש אפריל, עלייה שהשאירה אבק לציפיות האנליסטים.
הדולר סגר בירידה של 1.81% ברמה של 3.362 שקלים, רמה שלא נראתה מאז אפריל 1997. במהלך המסחר הגיע לשפל של 3.3592 שקלים. הדולר נחלש היום גם מול המטבע האירופאי, כאשר אירו אחד נסחר בעלייה של 0.32% ברמה של 1.5498 דולרים. האירו נחלש מול השקל וסגר בשער של 5.2044 שקלים, ירידה של 1.887%.
סוחרי מטבעות ברחבי העולם חושדים שבכירי פיננסים בארה"ב ובאירופה ניסו בחודש האחרון להביא לשינוי מגמה בהיחלשות הדולר ופיזרו הצהרות בשווקים על תוכניות לתמיכה בדולר. עלייה של בין 2% לבין 5% בדולר, מהשפלים בהם ביקר בחודש שעבר, יחד עם הצהרות אנונימיות מבכירי הפיננסים, העצימו את החשדות שקבוצת המדינות המתועשות מפרסמות הצהרות רק על מנת להזיז את הדולר.
רון אייכל: בנק ישראל יתקשה בהחלטה הבאה
"ההשלכה על השוק היא די ברורה", אומר היום רון אייכל, הכלכלן והאסטרטג הראשי של בית ההשקעות מיטב. "הערכות שבנק ישראל לא ישנה את הריבית מתפוגגות, האינפלציה הרבה יותר חזקה מהציפיות".
"צריך להבין שמדובר בהפתעה של 6 עשיריות האחוז, זה באמת הרבה. רק בחודשים האחרונים הפער בין הציפיות למציאות עומד על 1%", אומר אייכל ומסביר שההתייקרות במדד היא על כל רבדיו - גם מבחוץ וגם מבפנים.
"היצרנים מנצלים את הביקושים הטובים במשק ומפילים את העלויות על הצרכן, כך שאנו מקבלים גם אינפלציה מקומית וגם אינפלציה מיובאת".
אייכל, מאמין שבנק ישראל יתקשה בהחלטה הבאה ולא מאמין שנראה את פישר מפתיע ומעלה את הריבית טרם מועד הפגישה הקרובה. "בנק ישראל בבעיה, האפקטיביות של העלאות ריבית עלולה לחזק את השקל אך לא תצליח באותה עוצמה להחליש את האינפלציה, לפחות לא עד 2009", אומר אייכל ומסביר שכל הפעילויות של בנק ישראל בנסותו לפחת את המטבע לא פעלו עד כה בהתאם לציפיות. יתר על כן, בהסתכלות קדימה רואים עוד עלייה של 0.6% במאי ו-0.3% ביוני וביולי, במדד המחירים ליצרן. "הישיבה הבאה לא תהיה קלה", הוסיף אייכל.
לגבי ההצהרות שחברי ה-G7 מפזרים, אומר אייכל, "חברי המדינות המתועשות רק מפזרים הצהרות, הם לא ינקטו שום צעדים לחיזוק הדולר. אם אתה חושב שארצות הברית מעוניינת לחזק את המטבע שלה, אתה טועה. יש הבדל גדול בין מעשים לדיבורים, וכאן מדובר רק בדיבורים".
רונן מנחם: "הדולר יצטרך לשהות זמן מה ברמות נמוכות יותר"
"דוח האינפלציה של בנק ישראל לא מגלם, להערכתנו, תרחיש כה גבוה", אומר היום רונן מנחם, ראש מחלקת המחקר במזרחי-טפחות. "איננו מוציאים מכלל אפשרות העלאת ריבית עוד פני מועד ההחלטה המקורי (יום ב' ה 26 בחודש), גם אם שער השקל יתחזק במהירות בימים הקרובים. בנוסף, או במקום זאת, עשוי בנק ישראל להגדיל את מכסות רכישת הדולרים בשוק המט"ח".
בנק ישראל הבהיר היטב כי שער החליפין הנוכחי (סביב 3.4 שקלים לדולר) נמוך מדי לדעתו, כך שנראה כי חרף המדד הגבוה, ה down side risk של המטבע נמוך.
כתוצאה, ניתן להעריך עתה כי בדרך לתחום שאנו סבורים כי שער החליפין ינוע בו, בין 3.6 ל 3.8 שקלים לדולר, הוא יצטרך לשהות זמן מה בתחום נמוך יותר, מסכם מנחם.
כלכלנים מגיבים לנתוני האינפלציה
"בנק ישראל במלכודת, כי אם יעלה את הריבית בשיעור חד מידי יהיה לו יסוף של השקל שיגרור פגיעה בייצוא ובייצור, אך אם לא יעלה הוא יתודד עם אינפלציה גבוהה מידי". אומר שלמה מעוז הכלכלן הראשי של אקסלנס נשואה. "אני מאמין שפישר יעלה תחילה את הריבית ברבע האחוז ואולי אף יעשה זאת עוד החודש".
רונן מנחם: פישר שאף "לצלוח בשלום" את שלושת החודשים הקרובים, כעת יהיה לו קשה. שי שרון מאלומות גורן: "אין ספק שנראה החלשות של הדולר לרמה של 3.3 שקל".