אמנון שטרן: מצביע על פנינת הנדל"ן הבאה באסיה - קירגיסטאן

מנכ"ל חברת הבניה הוסיף: "בארץ אנחנו מעבירים את הפעילות לאזור המרכז"
ישראל הס |

חברת שטרן, הממוקמת באיזור חיפה ופועלת בתחום הבנייה, הייזום והנדל"ן המניב הנפיקה עד לא מזמן אג"חים לבורסה של ת"א. החברה הנפיקה במהלך שנת 2007 אג"ח בשווי של 25 מיליון שקל, אך עושה רושם כי סכום זה הינו קטן יחסית לפעילות החברה.

שטרן הינה חברה ותיקה בשוק הנדל"ן המקומי אך הפרוייקטים אותם מבצעת החברה כמו גם המיקום האקזוטי של חלקם יכול לספק לנו רעיונות נדל"ניים מעניינים מאוד.

לגבי הבנייה בארץ מחזיק אמנון שטרן, מנכ"ל החברה, בדעה נחרצת, "חיפה היא היום בית קברות לנדל"ן. בשנתיים האחרונות ראינו הרבה אנשים שמהגרים מהצפון ועוברים לאיזור המרכז. לצפון הארץ מספר בעיות. זה התחיל במחסור בעבודה, נמשך עם הנזקים שגרמה מלחמת לבנון ומחמיר כשנתקלים בחוסר האיכפתיות של המדינה". שטרן מוסיף כי "בשל סיבות אלו אתה יכול לראות כי החברה שלנו העבירה את פעילות הבנייה שלה לאיזור מרכז הארץ".

"חיפה היא העיר היחידה בארץ שאין לה עתודות קרקע. אני שומע הרבה נדל"ניסטים שהולכים להשקיע בחיפה מהסיבה כי המחירים בה הם כל כך זולים ולכן הם צופים עליות. עם זאת אני מעריך כי אם העיר לא תצליח להביא צעירים, חיפה לא תתרומם".

לחברה פעילות נוספת בסופיה בירת בולגריה, אך פעילות נדל"נית מעניינת יותר באחת ממדינות חבר העמים לשעבר והיא קירגיסטאן. המדינה ממוקמת בחלק הדרום-מזרחי של מרכז אסיה, בצפונו של הרכס ההימלאי וניתן למצוא בה כמה רכסים שהם מהגבוהים בעולם. שיטחה של קירגיסטאן הוא 200,000 קילומטרים רבועים וגרים בה כ-4.7 מיליון תושבים.

החברה רכשה לאחרונה כ-10 דונם תמורת 700 אלף דולר על מנת לבנות כ-280 יחידות דיור. על פי החברה היקף המכירות הצפוי הינו כ-126 מיליון שקל כאשר מחיר המכירה למטר עומד על 1250 דולר. אם נבחן את מחיר הקרקע בעסקה נראה כי המחיר למטר עומד על 70 דולר למטר.

אמנון מציין את הסיבות שהובילו אותו להיכנס למדינה, "מחירי הקרקע במדינה נמוכים והביקוש לדיור הוא רב מאוד. אזרחים רבים יוצאים לעבוד מחוץ למדינה ומזרימים כסף רב לתוך קירגיסטאן. מעבר לכך קירגיסטאן היא מדינה הרבה יותר מסודרת מישראל, לפחות בכל הנוגע למדיניות בנייה".

"אתה צריך להבין מה קרה כאן לפני מספר שנים. לפני המהפכה הרוסית, גרו תושבי המדינה על משפחתם המורחבת בדירות קטנות ולא מרווחות. מדובר על דיור של הממשל הסובייטי שלא סיפק לאזרחים את צרכיהם. בבניינים אלה היה עובש, מחסור בבידוד ורמת גימור נמוכה. לאחר המהפכה הרוסית נוצר מצב בו האזרחים יכלו להרשות לעצמם דיור חדש ואיכותי יותר ולכן נוצרו הביקושים הגדולים".

לגבי מזרח אירופה מציין שטרן כי "כיום ישנן חברות רבות התקועות עם קרקעות באיזור מזרח אירופה, אותן הם לא יכולות לגלגל הלאה, כלומר למכור במחיר טוב יותר מהמחיר בו הם רכשו אותן. הלהיט הנדלני כיום הוא הודו וויאטנאם. בקאזאחסטאן ראינו לאחרונה מפולת מחירים שהגיעה על רקע מצב של התייקרות מופרזת.עד לא מזמן המחירים בקזאחסטאן עמדו על 4000 דולר למטר ולאחר מכן ראינו מפולת".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה